20Județul Călărași are un singur producător local cu atestat!
Data de 10 octombrie este dedicată promovării produselor agroalimentare romanești și producătorului român, menținător al obiceiurilor locale, al portului popular și al deprinderilor păstrate din vechime, consacrate prin tradiție.
La Călărași, Direcția pentru Agricultură JudețeanăCălărași în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași a organizat pe platoul din fața Prefecturii un eveniment de „Ziua națională a produsului agroalimentar românesc”. Evenimentul este destinat producătorilor agricoli din județul Călărași, din cele mai importante sectoare: lapte, carne, fructe și alte produse ecologice.
JUDEȚUL CĂLĂRAȘI ARE UN SINGUR PRODUCĂTOR LOCAL CU ATESTAT!
Informația este lansată de jurnaliștii din presa călărășeană, care au descoperit în urma unor verificări efectuate că singurul atestat de producător a fost eliberat pentru unul dintre cele mai mari combinate de carne din România, ALDIS SRL. Județul Călărași are sute de producători locali însă niciunul nu deține atestat certificat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
ALDIS DEȚINE 3 ATESTATE ÎNREGISTRATE LA MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
Advertisement
Reportajul realizat de presa locală arată faptul că un singur producător local și anume SC ALDIS SRL deține trei certificate legale pe trei produse din carne. Catalogul Produselor Alimentare Certificate aflat pe site-ul Ministerului (MADR) poate fi văzut de pe un laptop, calculator sau telefon mobil, harta producătorilor. Compania de mezeluri ALDIS, coordonată de Alina Naghi este singura din județ care a înregistrat trei produse din carne cerficiate:cabanos, mușchi file afumat și salam torpedo. Produsele certificate au fost înregistrate și certificate în anul 2016, iar rețeta este una consacrată. Rețeta proprie are un proces de procesar cu un timp foarte lung.
PROTECȚIA CONSUMATORILOR SOMEAZĂ PRODUCĂTORII CARE NU DEȚIN CERTIFICATE SĂ NU MAI AFIȘEZE DENUMIREA DE “PRODUCĂTOR” ÎN LIPSA ATESTATULUI DE CERTIFICARE
Realizatorul reportajului a discutat cu un producător local pentru a afla care ar fi diferența dintre un producător local și unul care deține atestat dat de Ministerul Agriculturii.
“Și eu pot face așa ceva cum are firma respectivă dar durează mult acest proces. Sunt multe hârtii, așa cum e la noi la români pentru a obține acest certificat. În schimb, am avut probleme cu Legea. Am fost somat de Protecția Consumatorului să nu mai afișez la raft plăcuțe pe care scrie „producător local„ pentru că mă amendează neavând un certificat de atestare de la Minister” – a spus patronul unei societăți din Călărași
ATESTATUL DE PRODUCĂTOR ARATĂ CALITATEA ȘI TRADIȚIA PRODUSELOR COMERCIALIZATE
În concluzie, denumirea de „producător local„ nu are nimic în spate care să ateste un produs tradițional. Produsul tradițional este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare apartinând aceleiași categorii cu atestat”.