Connect with us

Știri

Situația cazurilor de PPA în județul Călărași

Published

on

Pe teritoriul judetului Calarasi la data de 24.07.2019 evolueaza pesta porcina africana (PPA)  in 10 exploatatii nonprofesionale de suine, astfel:

  • 2 focare in comuna Perisoru – sat Marculesti si fosta ferma Prodasem Jegalia
  • 2  focare in Dorobantu, comuna Dorobantu
  • 2 focare in Varasti, comuna Dorobantu
  • 1 focar in Bogata, comuna Gradistea
  • 3 focare in Ciocanesti
  • 1 focar in Negoiesti, comuna Soldanu
  • Pentru o perioada de 45 zile de la actiunea de dezinfectie in exploatatiile declarate focar de PPA, respectiv pe teritoriul localitatilor: Perisoru, Tudor Vladimirescu Constantin Brincoveanu, Drajna Noua, Gradistea, Rasa, Bogata, Cunesti, Ciocanesti, Dorobantu, Varasti , Manastirea, Sultana, Coconi, Chiselet, Ulmu, Bosneagu, Faurei, Independenta, Alexandru Odobescu, Oltina, Unirea, Satnoieni, Iezeru, Jegalia, Coslogeni, Dichiseni, Roseti este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor, a gunoiului de grajd provenite de la suine prezente in exploatatiile din localitatile mentionate
  • Miscarea animalelor din celelate specii va fi efectuata doar cu acordul DSVSA Calarasi in baza notificarii medicului veterinar de libera practica de la nivelul localitatii.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine  si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi si la Registrul Oficiului Comertului Calarasi;

Obligatoriu, suinele detinute vor fi  identificate prin crotaliere si declarate la medicul veteinar de libera practica din localitate si la Primarie pentru inregistrarea la Registrul Agricol.

In cazul nerespectarii masurilor mai sus mentionate, vor fi aplicate sanctiuni contraventionale in baza HG 984/2005, cu modificari, in valoare de pana la 2400 lei.

Pentru limitarea raspandirii virusului pestei porcine africane:

 Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor cinegetice, precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu porcii mistreți.

 Se interzice accesul porcinelor domestice pe suprafața efectivă a fondurilor cinegetice.

Advertisement

Se interzice  în hrana suinelor iarbă, lucerna culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

La  iesirea din sole, tarlale cu cereale si sau legume fiecare mijloc auto /combina cereale / tractor/ utilaj hipo va fi dezinfectat cu solutii DDD

In  cazul in care constatati prezenta de cadavre de porci domestici si/sau mistreti, chiar cadavre in putrefactie aruncate pe gropi de gunoi si/sau alte locuri (canale, diguri, sole si tarlale agricole, anuntati in regim de urgenta DSVSA Calarasi : 0242/313676 si Primaria de pe raza localitatii

PENTRU ORICE SUSPICIUNE DE BOALĂ TREBUIE ANUNȚAT IMEDIAT MEDICULUI VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ CONCESIONAR SAU DSVSA CALARASI

DSVSA Călărași

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate