Connect with us

Știri

Noi premii au fost obținute de elevii LTME la olimpiadele naționale

Fiecare primǎvarǎ aduce ȋn sufletul tuturor lumină și culoare ,dar,mai ales, curajul de a privi cu multă speranță către viitor; pentru școala și societatea românească, viitorul se dezvǎluie și se profilează încă din prezent, prin ceea ce promit să devină elevii cei mai buni, ȋnvǎțǎceii care vor duce mai departe renumele instituției în care s-au format și zestrea de cunoștințe deprinse de la dascǎlii care i-au pregătit. Zilele acestea sunt cu adevǎrat minunate, fiindcǎ rostul educației tocmai acesta este : sǎ descopere sȃmburele de luminǎ ascuns ȋn fiecare copil ,sǎ-l ajute sǎ creascǎ, sǎ rodeascǎ , sǎ ȋmbogǎțeascǎ sufletele noastre și lumea din jur.

 Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” se bucurǎ din nou sǎ scrie ȋn cartea sa de aur numele unor elevi minunați care-l vor reprezenta cu onoare și dǎruire la etapele naționale ale olimpiadelor școlare. Copiii aceștia cu minte luminatǎ și suflet frumos ȋntruchipeazǎ ȋn forma cea mai limpede ecuația minunatǎ care definește ceea ce  noi numim ,,educație temeinicǎ” – adicǎ acea tainicǎ și miraculoasǎ simbiozǎ dintre talentul unui ȋnvǎțǎcel și vocația unui dascǎl!

Nu mai e, credem noi, un secret pentru nimeni câtă muncă și câtă dărurire se află în spatele unui asemenea rezultat ; zile, săptămâni, luni în șir trudesc în numele pasiunii lor comune oamenii aceștia frumoși- elevi și profesori- pentru care excelența  nu înseamnă un concept la modă, ci  pur și simplu un fel de a fi.  Efortul lor e atît mai lăudabil cu cât lumea în care trăim pare mai dezorientată; și copiii aceștia folosesc internetul, și lor le place să socializeze –real sau virtual- cu tineri de seama lor, dar este evident că ei au intuit, au descoperit și au aplicat în viața lor acel algoritm care asigura succesul ; este evident că au intuit, descoperit și respectat o autentică ierarhie a valorilor , o eficientă așezare dincolo de tentațiile sterile ale cotidianului, în orizontul culturii și al științei.

Anul acesta ne mȃndrim cu toți elevii noștri care au participat la concursuri, dar trebuie sǎ lǎudǎm ȋn mod deosebit performanțele celor care au triumfat la paisprezece olimpiade ; ei au fost campionii acestei etape și vor deveni, ȋn sǎptǎmȃnile ce vor urma, ambasadorii ȋnvǎțǎmȃntului cǎlǎrǎșean. Vǎ invitǎm deci sǎ le urǎm ȋmpreunǎ succes elevilor :

Nr. crt Numele si prenumele Clasa Disciplina Profesorul Coordonator
1 Ghibu David V Matematica Bornea Cristina
2 Mitea Alexia- Maria VI A Ed. tehnologică Gherghinciu Anișoara
3 Călin Iulian Ștefan VIII A            Ed. tehnologică Gherghinciu Anișoara
4 Păun  Maria-Narcisa IX E Istorie Stoian Gheorghe
5 Dumitrașcu Filip- Nicolae IX E Lb. română Ștefan Magdalena
6 Dumitrașcu Filip-Nicolae IX E Lb. latină Decu Magda
7 Stefan Alessia Andreea IX E Religie Niculescu Mădălina
8 Bornea Andrei Laurentiu X A Matematică Stoianovici Gheorghe
9 Dima Vali X E Istorie Isvoranu Emil
10 Dima Vali X E Latina Decu Magda
11 Sofian Ana Maria X E Lb. franceză Dobre Daniela
12 Marin Alina-Georgiana XI E Istorie Stoian Gheorghe
13 Crăciun Cristina Georgiana XII D Istorie Isvoranu Emil

    Merită subliniată diversitatea disciplinelor la care au fost înregistrate aceste performanțe,  fiind  evident faptul că ele se regăsesc deopotrivă în zona așa-numitelor științe exacte, precum și în sfera specializărilor umaniste. Prin urmare, putem aprecia, fără falsă modestie, faptul că Liceul   ,,Mihai Eminescu” oferă educație de calitate la ambele filiere teoretice- real și uman.

      La temelia acestui efort  -cȃteodatǎ uriaș – se aflǎ ȋntotdeauna, discret , dar devotat, pǎrintele. Noi, dascǎlii liceului ,,Eminescu”, ne-am exprimat mereu recunoștința pentru faptul cǎ ne-au ȋncredințat soarta copiilor lor, prezentul, dar mai ales viitorul lor, convinși fiind cǎ vom face din acești adolescenți entuziaști…oameni  ȋn toatǎ puterea cuvȃntului! Asociația de părinți ” Eminescu” a sprijinit mereu activitatea noastrǎ , contribuind permanent la ȋmbogǎțirea bazei materiale a școlii, dar, mai ales, recompensȃnd ( inclusiv financiar) perfomanțele elevilor.Pentru toate acestea și pentru multe altele, discrete, dar esențiale, le mulțumim !

    Cred că spiritul deosebit pe care îl împărtășesc toți aceia care formează- în prezent, dar și peste timp- frumoasa familie a școlii noastre poate fi înțeles de către oricine prin intermediul unui fapt care merită adus în atenția tuturor : de mai mulți ani,  școala noastră beneficiază de un superb parteneriat  cu două cadre universitare, doi savanți străluciți care activează în Statele Unite ale Americii; domniile lor asigură anual un premiu de 100 de dolari pentru fiecare dintre elevii noștri care obține rezultate atât de bune încât acestea să le asigure participarea la etapa națională a olimpiadelor de matematică, fizică, chimie și biologie. Gestul este, cu siguranță deosebit, pentru că o investiție în viitorul acestor tineri reprezintă , fără doar și poate, cea mai frumoasă formă de altruism, dar și de viziune. Adevărata dimensiune a acestei legături școală – savanți ni se devăluie cu adevărat abia atunci când adăugăm un detaliu esențial: parteneriatul a fost inițiat și susținut în tot acest timp de doamna profesor universitar doctor Corina-Oana Bondi, fost elev al Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu.          Cuvintele de mulțumire pe care le-am putea adresa domniilor lor se cuvine a fi însoțite de promisiunea noastră de a onora cu fiecare ocazie acest demers, renumele școlii noastre, menirea noastră de a exista !

Advertisement

      Mulțumim, de asemenea, instituțiilor care ne patroneazǎ și ne susțin și, de fapt, ȋntregii comunitǎții ȋn mijlocul cǎreia creștem de la an la an și ȋnflorim, discret și firesc, cum o fac și cireșii !

                                                                                       Director,

                                                                                  Prof. Stoian Gheorghe

Advertisement

Știri

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate din cauza scăderii nivelului Dunării

Lucrările de dragare pe brațul Borcea au fost sistate temporar, din cauza scăderii accentuate a nivelului apelor Dunării, informează Consiliul Judeţean Călăraşi.

Conform declarației lui Alexandru Drăgulin, șeful Agenției Căi Navigabile Călărași, „nivelul apei a coborât sub limita necesară pentru ca navele să poată lucra în condiții normale. Datorită pescajului mic, nava nu se poate încărca cu nisip și nu îl poate transporta. Lucrările vor putea fi reluate doar când Dunărea va ajunge la cota de +100 cm, ceea ce, din păcate, nu se va întâmpla prea curând.”

Intervenția planificată prevede utilizarea a două nave: dragă „Comana”, care va perfora fundul brațului acolo unde este depus un strat gros de nisip, și nava „Cernavodă”, care va aspira și transporta nisipul dislocat. Scopul este refacerea adâncimilor necesare pentru circulația sigură a navelor, în conformitate cu standardele Comisiei Dunării.

Lucrările au început la sfârșitul lunii mai, după sosirea navei „Cernavodă” în portul Călărași, și au fost desfășurate în zona kilometrilor fluviali 90 – 100, conform Avizului către Navigatori emis de Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați.

Advertisement

Consiliul Județean Călărași reafirmă angajamentul său de a susține toate demersurile menite să asigure navigabilitatea Dunării, să protejeze infrastructura portuară și să valorifice potențialul economic al transportului fluvial în județ.

Continue Reading

Știri

Călărași: Pista de biciclete din Parcul Jirlău s-a surpat la câteva luni după inaugurare. Primăria anunță reparații pe garanție

Pista de biciclete din Parcul Jirlău, una dintre investițiile recente ale Primăriei Călărași, a cedat la doar câteva luni de la finalizare. Crăpăturile întinse pe toată lungimea traseului au dus la decizia autorităților de a interveni de urgență, iar în prezent, pista este în mare parte decopertată, urmând să fie reasfaltată.

Deși lucrarea a fost finalizată relativ recent, calitatea slabă a execuției a devenit evidentă în scurt timp. Problemele de structură și surparea în anumite porțiuni au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care a fost proiectată și realizată această investiție, în special având în vedere proximitatea malului lacului.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a transmis că reparațiile nu vor fi suportate din bugetul local, întrucât pista este încă în perioada de garanție.

„Pista de biciclete este în garanție și din acest motiv am cerut reparația pe segmentele care prezintă neconformități. S-a realizat încă o expertiză tehnică a zonei, fiind și malul lacului, iar de săptămâna viitoare începe turnarea asfaltului special”, a precizat edilul.

Acesta a dat asigurări că niciun obiectiv nu va fi refăcut pe cheltuiala primăriei:

Advertisement

„Vreau să înțeleagă toți cetățenii că nimic nu vom reface pe banii noștri, fiecare obiectiv va fi finalizat conform proiectului.”

Lucrările de reparație vor continua în perioada următoare, iar pista de biciclete va rămâne închisă temporar. Municipalitatea nu a anunțat, deocamdată, un termen clar pentru finalizarea reparațiilor.

Această situație ridică din nou întrebări despre calitatea lucrărilor publice și despre modul în care sunt supervizate și recepționate proiectele de infrastructură urbană în Călărași.

Continue Reading

Știri

„Nu punem nici un popic!” Primăria Călărași blocată de… garanție!

De ce arată orașul ca un șantier cu dale sparte și mobilier urban degradat?

Ai trecut prin centrul Călărașiului și ai văzut dale sparte, popici (acele stâlpișori de protecție) dărâmați sau mobilier urban lăsat de izbeliște? Ți-ai zis, probabil: „Ce face primăria? Nu vede nimeni?” Ei bine, surpriză: vede, dar nu poate face nimic.

Primarul Dulce: „Dacă intervenim, pierdem garanția”

Într-o discuție aprinsă din ședința Consiliului Local din 26 iunie 2026, primarul Marius Dulce a explicat de ce nu se repară nimic în unele zone: totul e „în garanție”.

Totul a pornit de la nemulțumirea mai multor consilieri locali, dar și din reclamațiile primite de la cetățeni: „Centrul arată jalnic!” — au spus mai mulți aleși în ședința Consiliului Local Călărași din 26 iunie 2026.

Băncile sunt rupte, dalele de granit crăpate, iar popicii care ar trebui să protejeze trotuarele sunt căzuți sau lipsesc. Cei prezenți au cerut explicații clare: Cine repară? Când? De ce nu se face nimic?

Advertisement

Răspunsul a fost unul care i-a lăsat mască pe mulți: „Nu putem repara nimic. Totul e în garanție!” — a declarat primarul Marius Dulce. Această justificare a declanșat un val de reacții și discuții aprinse despre cât timp trebuie să mai stea orașul „în așteptare”, doar pentru că lucrările sunt „protejate” de garanții contractuale.

Așadar, orice reparație ar însemna pierderea banilor asigurați prin contractele de execuție. În plus, nici în carosabil nu pot face nimic fără aprobări în lanț.

Cetățenii sparg, primăria „notează”

Consilierii au cerut intervenții rapide. Se mătură cioburi, se dărâmă stâlpișori, dar primăria „doar notează”. De ce? Pentru că toate aceste lucrări sunt sub supravegherea firmelor de construcții până la expirarea garanției. Orice reparație făcută de primărie ar însemna că firma nu mai e responsabilă.

„Dacă intru să schimb un popic azi, mâine vine constructorul și zice că l-am stricat eu, nu el,” a explicat primarul.

Și popicii-s cu scandal!

Pe strada București, de exemplu, stâlpii montați sunt considerați prost aleși. Proiectantul „n-a vrut să renunțe la model”. Dulce spune că acum nu mai găsește același tip de popic, iar oamenii se întreabă: „De ce nu puneți alții?”. Răspunsul e același: garanția!

Advertisement

„Bani avem, dar suntem legați de mâini”

E clar că primăria nu duce lipsă de intenții bune sau de bani europeni, dar e blocată într-o capcană birocratică în care „garantia e sfântă”.

Continue Reading