Connect with us

Știri

Sărbătoarea Bobotezei 2017

Published

on

Primăria Municipiului Călărași organizează, și în acest an, pe 6 ianuarie, Sărbătoarea Bobotezei, care va avea următorul program:

  • 08.00 – 10.00 – Oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena (Volna);
  • 10.00 – 10.30 – Deplasarea suitei oficiale în Parcul Central situat pe malul Brațului Borcea;
  • 10.30 – 11.00 – Oficierea Slujbei Aghiazmei Mari;
  • 11.00 – 11.45 – Ceremonia aruncării şi recuperării Sfintei Cruci, de către înotători, din apele Brațului Borcea;
  • 11.45 – 12.15 – Tradiţionalul Botez al cailor, ceremonie desfăşurată pe Platoul din faţa Prefecturii Călăraşi;
  • 12.15 – 12.45 – Desfășurarea concursurilor de frumusețe, harnașament, atelaj;
  • 12.45 – 13.30 – Servirea fasolei tradiționale-1.200 porții (pe Platoul din fața Centrului Cultural Județean).

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

ITM Călărași a aplicat sancțiuni de 40.000 de lei pentru muncă nedeclarată și deficiențe în securitatea muncii

Published

on

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat în perioada 14-27 octombrie 2024 o serie de controale pentru combaterea muncii nedeclarate și respectarea normelor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi de 40.000 de lei, dintre care 20.000 de lei au vizat munca nedeclarată, potrivit unui comunicat de presă. 

În domeniul relațiilor de muncă, ITM Călărași a efectuat 42 de controale, dintre care 38 s-au concentrat pe combaterea muncii nedeclarate. Ca urmare, 13 angajatori au fost sancționați pentru diverse nereguli. În paralel, inspectorii de muncă au efectuat 31 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă, unde au constatat 29 de deficiențe, fiind sancționați 21 de angajatori și aplicate 21 de avertismente.

Advertisement

Acțiunile de control au acoperit diverse sectoare, printre care comerț, coafură, contabilitate, transport, construcții, restaurante și activități de asistență medicală.

Printre neregulile constatate se numără lipsa contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neplata sporurilor pentru zilele de repaus săptămânal, neconformități în instruirea lucrătorilor pentru situații de urgență și lipsa echipamentelor individuale de protecție corespunzătoare. 

În total, ITM Călărași a regăsit peste 20 de tipuri de nereguli la angajatorii controlați, potrivit comunicatului: 

Advertisement
  • angajatorul nu a încheiat contract individual de muncă în formă scrisă; 
  • nu a negociat sporul pentru salariații care prestează activitate în zilele de repaus săptămânal;
  • nu face dovada achitării diurnei pentru toți salariații;
  • nu a întocmit programarea concediilor de odihnă conform prevederilor art. 148 alin. 1, din Lg. 53/2003, republicată- respectiv cu consultarea salariaţilor ;
  • nu a negociat, stabilit și acordat sporul de repaus săptămânal personalului care desfășoară activitate cu regularitate în zilele de repaus săptămânal (îngrijitori, paznici);
  • nu a respectat prevederile art. 137(1) și (2) din Legea nr. 53/2003, republicată şi modificată cu privire la acordarea repausului săptămânal, constând în 48 ore libere consecutive;
  • angajatorul nu face dovada achitării drepturilor salariale și a concediilor de odihnă;
  • nu a respectat prevederile art. 4(1)a din HG nr. 905/2017, cu privire la transmiterea în Revisal a contractelor individuale de muncă;
  • nu face dovada comunicării adeverinţelor de vechime și a extrasului din revisal, pentru salariații care au încetat activitatea; 
  • nu a completat dosarele de  personal cu toate documentele necesare angajării;
  • pentru salariații care au desfășurat activitate în zilele de sărbătoare legală, angajatorul nu a plătit un spor de cel puțin 100% conform art.142(2) din Codul Muncii;
  • societatea nu face dovada scriptică a instruirii lucrătorilor care acordă primul ajutor, de către o persoană competentă; 
  • unitatea nu avea instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea centralei pe gaz; 
  • nu a înlocuit sortimentele de echipamente individuale de protecție (EIP) uzate ;
  • nu a întocmit  instrucţiuni proprii de securitatea muncii pentru locurile de muncă – paznic  şi casier.
  • nu a actualizat  planul de prevenire şi protecţie, rezultat în urma evaluării riscurilor de accidentare;
  • în fața tabloului electric general nu a așezat un covor electroizolant;
  • societatea nu a marcat, inscripționat și amplasat corespunzător trusa sanitara;
  • la fișa individuală de instruire SSM a fiecărui salariat, nu a anexat o copie a fișei de aptitudini completată și semnată de medicul de medicina muncii; 
  • unitatea nu a completat evaluarea riscurilor profesionale pentru angajați, cu riscurile profesionale pentru personalul din grupa de risc specific (femeile gravide, lehuzele, femeile care alăptează, tinerii și persoanele cu dizabilități).

Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere, astfel încât angajatorii să se conformeze normelor legale aplicabile.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță semnează contractul de modernizare verde a Gimnaziului Carol I din Călărași

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a semnat astăzi (29 octombrie 2024) contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul „Renovare energetică Gimnaziul Carol I” (Școala Nr. 4 Țopescu) din Călărași. Proiectul beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C5 – „Valul Renovării”, Operațiunea B2, axată pe renovarea energetică aprofundată a clădirilor publice.

Lucrările vizează îmbunătățirea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la nivelul gimnaziului, contribuind la atingerea indicatorilor de performanță prevăzuți în cadrul programului. În urma investiției, se așteaptă o scădere semnificativă a consumului anual de energie finală și o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la îmbunătățirea calității mediului în Călărași.

Advertisement

„Prin realizarea investiției “Renovare energetică Gimnaziul Carol I” (Școala Nr. 4 Țopescu) Călărași se vor atinge indicatorii de performanță conform programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice și îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin diminuarea consumului anual de energie finală”, a transmis Consiliul Județean Călărași. 

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni, având ca dată de început 13 februarie 2023, iar finalizarea este planificată pentru 13 februarie 2026.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Mihăiță Beștea vorbește despre obiectivele din primul său mandat de primar al municipiului Oltenița. Ce priorități are noul edil?

Published

on

Mihăiță Beștea și-a preluat zilele trecute mandatul de primar al municipiului Oltenița, județul Călărași, unde a fost întâmpinat cu entuziasm de către locuitori. Beștea a vorbit despre prioritățile sale pentru dezvoltarea orașului, iar printre acestea se numără infrastructura, împădurirea și dezvoltarea economică prin atragerea de investiții. În cadrul unui interviu recent, Beștea a precizat: „Sunt conștient de așteptările oltenițenilor, de faptul că nu putem să îi mai amânăm cu rezolvarea problemelor pe care le au dumnealor.”

Noul primar spune despre oltenițeni că sunt „nevorbiți cu autoritățile locale”, invocând lipsa de comunicare a vechii administrații. Pentru a stimula dialogul între administrație și cetățeni, noul primar precizează că a deschis un program zilnic de audiențe și a dispus acces liber în biroul său. „Am dispus ca ușa de la etajul 1, cea de pe culoar, să fie în permanență descuiată, astfel încât cetățenii să poată intra în biroul primarului și să aducă la cunoștință toate problemele pe care le au ei”, a declarat Beștea. Programul de audiență este de luni până vineri, între orele 09:00 și 11:00. 

Advertisement

Beștea și-a stabilit și cinci obiective majore pentru acest mandat: îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, dezvoltarea economică a municipiului prin parteneriate publice-private, reabilitarea infrastructurii, extinderea zonelor verzi și implementarea unui proiect pilot de management al deșeurilor. „Îmi doresc să identific investitori cărora să le înțeleg nevoile, să văd ce așteptări au de la primăria Oltenița, să le pun la dispoziție teren, infrastructură, acolo unde dumnealor gândesc să dezvolte ceva economic”, a adăugat el.

Modernizarea portului Oltenița este un alt obiectiv pe care Beștea îl consideră esențial pentru atragerea de investitori. „O reabilitare a șoselei portului ar ajuta Oltenița în planul de dezvoltare economică a orașului. Cu o infrastructură corectă, modernă, până în portul Oltenița, este mult mai ușor să atrag investitori care să dezvolte și portul în sine”, a subliniat primarul.

Toate aceste inițiative vor avea efecte directe în crearea locurilor de muncă în municipiul Oltenița, o provocare urgentă pentru locuitori. „Ca să vă faceți idee, din 8-9 cetățeni care au venit astăzi la mine în birou, 3 dintre ei căutau locuri de muncă”, a relatat Beștea. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate