in

FOTO/VIDEO| ZIUA EROILOR – Momente pline de emoție în comuna Ciocănești

Iată că și în acest an, primarul comunei Ciocănești, Petre Pavel, a organizat, pe data de 25 mai a.c., un eveniment  în scopul omagierii  eroilor căzuți pe fronturile de luptă. Evenimentul a avut loc în fața Primăriei Ciocănești, alături de persoanele de seamă din Ciocănești. Deschiderea acestui eveniment a fost făcută de domnul Dan Melente – Director Școala Ciocănești Nr.1. Ca în fiecare an, Primăria Ciocănești organizează această festivitate de cinstirea a eroilor neamului și a eroilor ciocăneșteni, în cinstea căruia s-a ridicat și monumentul aflat în centrul comunei Ciocănești.

Întotdeauna s-a ținut această slujbă împreună cu toți preoții din toate  cele 4 parohii din com. Ciocănești. Aproape în fiecare an, famfara a fost alături de acest  eveniment al comunei.

Înainte de a începe această festivitate, a fost ascultat Imnul României. Slujba religioasă a fost ținută de toți cei patru preoți ai com. Ciocănești. Au fost pomenite toate numele celor ce și-au dat viața pentru neamul românesc.

Alexandru și Cătălina, elevi ai școlii Ciocănești au recitat poezii specifice acestei zile.

Înălţarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămână a VI-a, după Paşti. Anul acesta o sărbătorim pe 25 mai. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi creştinii se salută cu “Hristos S-a înălţat!” şi “Adevărat S-a înălţat!”. IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. Şi mărturiseşte că noi sărbătorim Pastile cu aserţiunea “Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea “Adevărat, a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu îndoieli şi necredinţa. În vreme ce Înălţarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărţire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim “cu bucurie mare”. Din acest motiv în cărţile noastre de slujba nu exista o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paşti.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţa, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

“Hristos S-a Înălțat”

Dragi cetățeni ai comunei Ciocănești, astăzi este o zi mare deoarece comemoram și omagiem eroii neamului dar și Înălțarea la cer. Eroii poporului român, cu nume cunoscute și necunoscute au demonstrat prin sacrificiul lor că dragostea de tară a fost mai presus de ființă. Războaiele au lăsat părinții fără sprijin la bătrânețe, au lăsat neveste fără soți și copiii fără tată. Copiii de atunci, oameni maturi astăzi, privesc această omagiere cu duioşie. Să nu uităm aceste jertfe, să nu uităm să spunem copiilor noștri că românii n-au luptat niciodată să cucerească noi teritorii. Să îi amintim aici și acum pe eroii din ’89, când neamul românesc a dat cea a avut mai bun și mai sfânt. Ziua Eroilor trebui să fie ziua în care noi, cei în viață ar trebui să ne măsurăm credința, umanismul și dragostea de țară. – acesta a fost mesajul primarului comunei Ciocănești, Petre Pavel

Cel mai emoționant moment, din cadrul acestui eveniment, a fost acela de depunere a coroanelor. Un moment încărca cu amintiri și emoții purtate în suflet de cei ce au avut persoane dragi ce și-au jertfit sufletul pentru neamul nostru.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

FOTO/VIDEO| Eveniment cu dublă semnificație în com. Roseți- ZIUA EROILOR – ÎNĂLȚAREA DOMNULUI

Angajații Primăriei Municipiului Călărași vor recupera ziua liberă de 2 iunie