Connect with us

Știri

FOTO/VIDEO| ZIUA EROILOR – Momente pline de emoție în comuna Ciocănești

Published

on

Iată că și în acest an, primarul comunei Ciocănești, Petre Pavel, a organizat, pe data de 25 mai a.c., un eveniment  în scopul omagierii  eroilor căzuți pe fronturile de luptă. Evenimentul a avut loc în fața Primăriei Ciocănești, alături de persoanele de seamă din Ciocănești. Deschiderea acestui eveniment a fost făcută de domnul Dan Melente – Director Școala Ciocănești Nr.1. Ca în fiecare an, Primăria Ciocănești organizează această festivitate de cinstirea a eroilor neamului și a eroilor ciocăneșteni, în cinstea căruia s-a ridicat și monumentul aflat în centrul comunei Ciocănești.

Întotdeauna s-a ținut această slujbă împreună cu toți preoții din toate  cele 4 parohii din com. Ciocănești. Aproape în fiecare an, famfara a fost alături de acest  eveniment al comunei.

Înainte de a începe această festivitate, a fost ascultat Imnul României. Slujba religioasă a fost ținută de toți cei patru preoți ai com. Ciocănești. Au fost pomenite toate numele celor ce și-au dat viața pentru neamul românesc.

Alexandru și Cătălina, elevi ai școlii Ciocănești au recitat poezii specifice acestei zile.

Înălţarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămână a VI-a, după Paşti. Anul acesta o sărbătorim pe 25 mai. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi creştinii se salută cu “Hristos S-a înălţat!” şi “Adevărat S-a înălţat!”. IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. Şi mărturiseşte că noi sărbătorim Pastile cu aserţiunea “Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea “Adevărat, a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu îndoieli şi necredinţa. În vreme ce Înălţarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărţire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim “cu bucurie mare”. Din acest motiv în cărţile noastre de slujba nu exista o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paşti.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţa, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

“Hristos S-a Înălțat”

Dragi cetățeni ai comunei Ciocănești, astăzi este o zi mare deoarece comemoram și omagiem eroii neamului dar și Înălțarea la cer. Eroii poporului român, cu nume cunoscute și necunoscute au demonstrat prin sacrificiul lor că dragostea de tară a fost mai presus de ființă. Războaiele au lăsat părinții fără sprijin la bătrânețe, au lăsat neveste fără soți și copiii fără tată. Copiii de atunci, oameni maturi astăzi, privesc această omagiere cu duioşie. Să nu uităm aceste jertfe, să nu uităm să spunem copiilor noștri că românii n-au luptat niciodată să cucerească noi teritorii. Să îi amintim aici și acum pe eroii din ’89, când neamul românesc a dat cea a avut mai bun și mai sfânt. Ziua Eroilor trebui să fie ziua în care noi, cei în viață ar trebui să ne măsurăm credința, umanismul și dragostea de țară. – acesta a fost mesajul primarului comunei Ciocănești, Petre Pavel

Cel mai emoționant moment, din cadrul acestui eveniment, a fost acela de depunere a coroanelor. Un moment încărca cu amintiri și emoții purtate în suflet de cei ce au avut persoane dragi ce și-au jertfit sufletul pentru neamul nostru.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Polițiștii călărășeni, în serviciu pentru un weekend liniștit

Published

on

ÎN SERVICIU PENTRU UN WEEKEND ÎN SIGURANȚĂ

Acțiunile pentru siguranța comunității din acest weekend au avut ca rezultat prinderea în flagrant a 9 persoane, precum și dispunerea a 2 măsuri preventive. În trafic, pentru neregulile rutiere, 47 de conducători auto au rămas fără permis.

În perioada 24 – 26 iunie a.c., peste 300 de polițiști au acționat, la nivelul județului Călărași, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice.

Au fost organizate 36 de acțiuni punctuale și s-a intervenit la 217 evenimente sesizate prin 112.

Ca urmare a activităților desfășurate, polițiștii au constatat 56 de infracțiuni, 9 persoane au fost prinse în flagrant, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 2 măsuri preventive.

Totodată, pentru neregulile constatate au aplicat 540 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 186.200 de lei.

Polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 11 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, au fost reținute 47 de permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare.

Exemple:

• La data de 26 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Călărași au depistat în trafic un tânăr în vârstă de 29 de ani, din municipiul Călărași, în timp ce conducea autovehiculul sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

La testarea cu aparatul etilotest, tânărul a prezentat o concentrație alcoolică de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei și a depistării substanțelor psihoactive în organism, rezultatul fiind pozitiv la Cannabis-5.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și a substanțelor cu efect psihoactiv”.


La data de 25 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Oltenița – Biroul Rutier au depistat pe raza comunei Mânăstirea, județul Călărași, un bărbat de 56 de ani, din comuna Mânăstirea, județul Călărași, în timp ce conducea un autovehicul, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

La testarea cu aparatul etilotest bărbatul a prezentat o concentrație alcoolică de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.

Siguranța și protejarea cetățeanilor repezintă o prioritate pentru noi, așadar, vă recomandăm să respectați legile și regulile de conviețuire socială și să sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat polițist.

Biroul de presa al IPJ Călărași

 

Continue Reading

Știri

Întreruperi de curent în județul Călărași, programate de Enel E-Distribuție

Published

on

E-Distribuţie Dobrogea efectuează în perioada 27 iunie – 1 iulie o serie de lucrări pe rețeaua de transport, fapt pentru care furnizarea energiei electrice va fi oprită în mai multe localități, în diferite intervale orare.

Întreruperile au ca scop realizarea verificărilor pentru asigurarea capacității rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții.

 

 

 

Continue Reading

Știri

PMC a realizat 99 de noi locuri de parcare în municipiul Călărași

Published

on

“Promisiune lansată în campanie pe care am onorat-o! Am finalizat lucrările de amenajare a parcărilor de reședință din zona blocurilor C18, C19, C22, C23 și C29, rezultând în total 99 de locuri de parcare. O parte din lucrări au fost realizate de cei de la Pavaje Spații Verzi. Desigur, în perioada imediat următoare aceste locuri de parcare vor fi concesionate cetățenilor. Rămânem pe baricade pentru a reabilita și zona din spatele blocurilor C24 și C25”, a scris Marius Dulce pe pagină de Facebook.

În același context de amenajare și modernizare a parcărilor de reședință din zona blocurilor, lucrările continuă și în fața blocurilor D21, D22, D24.

“Continuăm seria investițiilor, finanțate de la bugetul local, privind amenajarea de parcări de reședință. Am demarat deja lucrările de modernizare a parcării existente ce se întinde pe o suprafață de peste 2.400 mp, din fața blocurilor D21, D22, D24. Este o promisiune făcută în campanie pornind de la solicitările exprimate de cetățenii care locuiesc aici. În cel mai scurt timp posibil vom finaliza și acest obiectiv”, a punctat primarul edilul Marius Dulce.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro