in ,

VIDEO. Suspiciune de pestă porcină africană la o gospodărie din municipiul Călărași unde erau crescuți peste 60 porci

O adevărată crescătorie de porci a fost identificată în municipiul Călărași, astăzi 05.09.2018, în urma unei sesizări făcute de un locuitor către un jurnalist călărășean.  Pe strada Locomotivei, nr. 49 bis, suprafață ce nu depășește mai mult de 500 m.p. erau crescuți în jur de 70 de porci. 

Există suspiciuni de focar de pestă porcină în municipiul Călărași. Familia Vlăsceanu, cea care locuiește la adresa mai sus menționată crește porci de multă vreme. O informație uluitoare ajunge în vederea jurnaliștilor prezenți la acțiune. Un locuitor, la doar câteva case distanță de familia Vlăsceanu a fost amendat de Poliția Locală Călărași pentru ca avea 4-5 găini ținute de frumusețe, acesta find un om înstărit, spun vecinii.

Doi porci morţi au fost identificaţi pe str. Locomotivei. Proprietarii i-au incendiat pentru a scăpa de cadavrele animalelor.

Publicată de Călărași News – www.calarasipress.ro pe Miercuri, 5 Septembrie 2018

În urmă cu câteva zile, doi porci au fost aruncați chiar peste calea ferată, între niște betoane, folosite pe post de ghenă. Specialiștii din cadrul D.S.V. si D.S.P. susțin că porcii erau aruncați de doar câteva ore în acel loc. Peste cei doi porci morți s-au aruncat paie și bucăți textile, ușor inflamabile pentru a li se pierde urma. 

Proprietarii animalelor spun că au contactat autoritățile competente, dar aceștia nu au dorit să vină la solicitare. În urmă cu două săptămâni s-a fi înregistrat primul porc mort la familia Vlăsceanu. O scroafă de peste 300 kilograme. Animalul decedat a fost transportat la doctorul veterinar cu ajutorul autoturismului proprietarilor gospodăriei. Presei i se spune că încă de acum  două săptămâni a fost confirmat virusul de pestă porcină africană pentru scroafa respectivă.

La fața locului, au venit echipaje ale poliției naționale, ale poliției locale, reprezentanți ai DSVSA și ai Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân.

 La acest moment, în gospodărie se mai afla un singur porc, dar nu de rasă comună, ci vietnamez. Toți ceilalți porci, unii dintre ei murind, între timp, au fost vânduți în viu sau în carcasă. Fata lui Gheorghe Vlăsceanu, venită într-o fugă, este extrem de revoltată: “Uite scroafă moartă, mă pune s-o duc la DSV, cu mașina mea. Îți spun eu ce-mi face mie DSV-ul… Păi lasă-mă, dracu, în pace!… Mi-a murit mulți porci. Am fost la Blebea Valentina și i-am zis să vină să facă ceva, că-mi moare toți porcii. Aruncați-i și voi, faceți și voi ceva, că vă fac dosar penal, că aveți peste 20 de porci! 

Familia Vlăsceanu susține că toți cei 70 de porci rămași în viață au fost dați, vânduți sau donați, în doar două zile.  “Nu suntem crescători de porci de ieri, creștem porci de ani de zile!” Spune că știe sigur că gospodăria a fost afectată de pesta porcină. 50 de porci erau crotaliați. “O să răspundă pentru asta.”

Jurnaliștii care au descoperit aceste nereguli privind creșterea animalelor în municipiul Călărași vor cere un punct de vedere Primăriei Municipiului Călărași. În timp ce reprezentații D.S.V. efectuau cercetări și prelevări de probe din porci morți, la câțiva zeci de metri de o turmă de  zeci oi și capre a apărut din senin pe stradă. Conform H.C.L. 219/ 2008 creșterea  animalelor, altele decât cele de companie, este interzisă.

 

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași și Consiliul Județean Călărași, partenerul lider, vor semna contractul de finanțare pentru Proiectul RoBg-481,,Eficientizarea managementului situațiilor de urgență civilă în regiunea Transfrontalieră Călărași-Veliko-Târnovo

Accident rutier grav petrecut pe Variantă Nord. Un motociclist a fost rănit grav