Connect with us

Administrație

VIDEO. Modernizarea drumului agricol din Borcea, mai aproape de materializare

Published

on

Fermierii comunei Borcea vor beneficia de un drum agricol cu o lungime de 8 kilometri. Proiectul, numit “Modernizare drum agricol comuna Borcea”, este finanțat prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Primarul Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă anunță că a fost semnat contractul și speră ca achiziția și licitația să se termine cât mai curând pentru a putea începe lucrările.

Drumul va fi amplasat simetric în mijlocul câmpului și va avea benzi însoțite de locuri de parcare laterală.

Un alt proiect foarte important și, zic eu, destul de bun pentru comuna noastră. Știți că eu am fost printre puținii primari, când am venit la administrația locală Borcea, care a încercat ca fiecare fermier din comuna Borcea, și aici mă refer la fermierii mari, fermierii care au peste 2.000 de hectare, să vină să plătească impozitul centralizat la comuna Borcea, astfel încât primăria și angajații primăriei să nu mai fie nevoiți să le facă titlu executoriu, proprii, birocrația pe care ne-o impune ANAF astfel încât să recuperăm impozitul respectiv. Majoritatea fermierilor au răspuns prezent.
La venirea mea am preluat bugetul local cu aproape 12 miliarde (lei vechi) la momentul respectiv, erau arierate, datorii. Lucrările erau executate în comuna Borcea dar eu a trebuit să plătesc cheltuielile fostului primar. Am reușit să acoperim această sumă de 12 miliarde, arierate care erau la momentul respectiv, și să venim și cu un plus de câteva miliarde, astfel încât să realizăm cofinanțarea pentru dezvoltarea ulterioară a proiectelor.” – declară pentru Călărași PRESS Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă

PRIMARUL OFERĂ SPRIJIN PENTRU FERMIERII DIN BORCEA

Primarul Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă anunță că a fost semnat contractul și speră ca achiziția și licitația să se termine cât mai curând pentru a putea începe lucrările.

“Totodată, pe această cale, pentru că și fermierii au fost alături de mine și m-au sprijinit prin această plată către impozitul local, anul acesta m-am gândit să fac ceva frumos și pentru ei, ceva benefic pentru societățile agricole din Borcea. Fiind în Bărăgan, avem teren agricol foarte mult și am depus pe AFIR un proiect, se numește “Modernizare drum agricol în comuna Borcea” și am împărțit exact simetric comuna. Între cele două foste CAP-uri, fostul CAP 7 și fostul CAP 23, exact simetric în mijlocul câmpului am reușit să prindem și acolo undeva la 8 kilometri de asfalt. Vom începe să asfaltăm câmpul din comunitate. Vom face benzi cu parcări laterale unde poate să vină un tir când își recoltează cerealele sau combinele.” –a mai explicat primarul din Borcea

Primarul Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă anunță că a fost semnat contractul și speră ca achiziția și licitația să se termine cât mai curând pentru a putea începe lucrările.

“A trebuit timp, avize, a trebuit să facem Carte Funciară pentru că, practic, nu exista acest drum agricol în inventarul localității, dar uite că bunul Dumnezeu a reușit să ducem la bun sfârșit și acest proiect. Zilele acestea am semnat contractul, sperăm să se termine achiziția și licitația, pentru că sunt destul de costisitoare, să ne apucăm de treabă astfel încât până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor să începem să modernizăm și acest drum.
La momentul ăsta, comuna Borcea este 99% asfaltată. Nu a fost ușor, comuna Borcea este una dintre cele mai mari din județul Călărași. Numai anul trecut am făcut 64 de kilometri de asfalt. Într-un singur an, pe AFIR, de care toată lumea fugea pentru că sunt fonduri europene. Am rezolvat și pe Ministerul Dezvoltării aproximativ 10 kilometri. Cu acele alei pietonale care mai sunt o să reușim să facem 100% asfalt în comună. Dacă atunci când am preluat mandatul eram codașa județului la nivelul de asfaltare, astăzi comuna Borcea este fruntașa județului Călărași, și știu ceea ce spun. Am ajuns practic pe primul loc la nivel de asfaltare și la nivel de străzi.” – a conchis edilul localității din Borcea, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă

Advertisement

Administrație

Măsurile luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în contextul codului roșu de caniculă. Instituția Prefectului își deschide ușile pentru cei în nevoie de ajutor

Published

on

Într-o conferință de presă de ieri susținută de prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a luat câteva măsuri în contextul avertizărilor de cod roșu de caniculă în vigoare zilele acestea. Acesta a precizat că ușa Instituției Prefectului este deschisă pentru oricine are nevoie să se răcorească sau orice fel de alt ajutor. 

„Fac cunoscut călărășenilor că, pe perioada codurilor de caniculă ușa Instituției Prefectului Călărași este deschisă pentru oricine. Cine are nevoie să se răcorească sau orice fel de alt ajutor, poate intra în instituție și solicita acest lucru. Este, în permanență, un jandarm care asigură paza clădirii și este instruit în acest sens”, a declarat Valentin Desculescu. 

Totodată, prefectul menționează că CJSU notifică în permanență UAT-urile în legătură cu atenționările meteo și comunică în permanență cu furnizorii de apă pentru informarea călărășenilor vizavi de avariile la rețeaua de apa și eventualele opriri care pot avea loc. 

„În calitate de prefect coordonez toată activitatea CJSU și pot să vă menționez că notificăm permanent toate UAT-urile în legătură cu atenționările meteo. Suntem în legătură permanentă cu furnizorii de apă pentru informarea populației vizavi de oprire apei în cazul unor defecțiuni și monitorizăm riscurile de orice fel. De asemenea, păstrăm legătura cu Serviciul de Ambulanță Județean pentru asigurarea fluxului de autospeciale către pacienți”, a mai transmis prefectul în cadrul conferinței. 

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Primăria Municipiului Călărași, mobilizată pentru igienă și protecția cetățenilor în perioada caniculară! Ce măsuri s-au luat pentru eliminarea mirosurilor de la containerele de gunoi

Published

on

By

În contextul avertizărilor de cod de caniculă, Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat printr-o postare pe Facebook o serie de măsuri menite să asigure igiena și protecția cetățenilor. Începând de azi dimineață, punctele de prim ajutor sunt operaționale, iar platformele de colectare a deșeurilor au început să fie igienizate și spălate. Aceste acțiuni sunt parte dintr-un efort susținut pentru menținerea unui mediu curat și sănătos, mai ales în perioada caniculară.

Primarul Marius Dulce a dispus ca operatorul REBU să curețe constant spațiile de colectare a deșeurilor pe toată durata sezonului cald, pentru a îndepărta mirosurile neplăcute. Aceasta este doar o parte a unui plan mai amplu de modernizare și eficientizare a sistemului de management al deșeurilor din municipiu.

În acest sens, se vor instala 50 de insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi. Aceste insule vor facilita colectarea separată a deșeurilor, oferind locuitorilor posibilitatea de a se debarasa gratuit de diverse tipuri de deșeuri, inclusiv cele voluminoase (saltele, mobilă), echipamente electrice și electronice, acumulatori, deșeuri din construcții, deșeuri periculoase (vopsele, lacuri), textile și lemn.

În postarea lui, primarul a adus în prim-plan și proiectul „Plătește cât arunci!”, care a fost câștigat și se află în prezent în procedura de achiziție a lucrărilor, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acest proiect va contribui semnificativ la îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor în municipiul Călărași.

Advertisement

Inițiativa primarului a fost primită cu entuziasm de către locuitorii municipiului, comentariile pozitive de pe rețelele sociale reflectând aprecierea acestora: „Felicitări! Respect pentru dumneavoastră, într-adevăr acolo chiar era nevoie de spălare pentru că miroase de te trăsnește. În tot orașul să faceți așa!/ Așa da, felicitări!!! Chiar era o mare nevoie de așa ceva!/ Felicitări, domnule Primar!”.

Aceste reacții subliniază importanța și necesitatea măsurilor luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos pentru toți locuitorii orașului. Prin aceste acțiuni, Primăria Municipiului Călărași demonstrează un angajament ferm pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și protejarea sănătății publice, mai ales în condiții meteo extreme.

Continue Reading

Administrație

Colaborarea regională este cheia succesului în proiectele de modernizare din Călărași. Cum decurge parteneriatul Consiliului Județean cu ADR Sud-Muntenia

Published

on

By

Implicarea activă a autorităților locale în dezvoltarea regională este esențială pentru asigurarea continuității și succesului proiectelor de modernizare a localităților. Acesta a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul unei reuniuni recente a Comitetului de Monitorizare (CM) a Programului Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027.

În cadrul întâlnirii, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a subliniat importanța colaborării dintre Consiliul Județean și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia.

„Dezvoltarea regională nu poate fi despărțită de cea locală, iar implicarea autorităților locale este vitală pentru a asigura continuitatea proiectelor aflate în implementare dar și generarea de noi idei care să creeze mediul propice pentru modernizarea localităților. Aceasta este una dintre chestiunile discutate ieri în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare (CM) a Programului Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027”, a transmis Iliuță, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Colaborarea dintre Consiliul Județean Călărași și ADR Sud-Muntenia este una concretă și vizibilă, reflectată în situația finanțării proiectelor Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din județ. Prin intermediul acestui parteneriat, numeroase proiecte de dezvoltare au primit finanțare europeană, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor pentru comunitățile locale.

Advertisement

Vasile Iliuță a evidențiat eforturile susținute ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia și rolul esențial al acesteia în atragerea fondurilor necesare pentru proiectele județului Călărași: „Salut pe această cale eforturile susținute ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, care prin reprezentantul acesteia, directorul general Liviu Gabriel Mușat, reușește să atragă, an de an, fonduri europene necesare pentru proiectele județului Călărași”.

Reuniunea Comitetului de Monitorizare a fost un prilej de a discuta despre progresul și provocările întâmpinate în implementarea Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Participanții au subliniat importanța unui efort comun și coordonat între autoritățile locale și regionale pentru a maximiza impactul pozitiv al proiectelor finanțate.

Eforturile de dezvoltare regională și locală sunt strâns legate și necesită implicarea activă și continuă a autorităților locale. Parteneriatul dintre Consiliul Județean Călărași și ADR Sud-Muntenia demonstrează cum colaborarea și accesul la fonduri europene pot transforma comunitățile, asigurând un viitor mai prosper și modern pentru județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate