Connect with us

Știri

VIDEO. Ministrul Culturii – Lucian ROMAȘCANU, vizită de lucru la Călărași

Published

on

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a aflat în municipiul Călărași, în data de 14 aprilie 2022, la invitația șefului CJ Călărași, Vasile Iliuță. Acesta a vizitat șantierul Palatului Administrativ, care este reabilitat de Consiliul Județean, și a participat la inaugurarea unei clădiri monument istoric, modernizată cu bani europeni, respectiv Casa Demetriad.

“Felicitări, mă bucur să văd că există preocupare, mă bucur foarte tare să văd că s-au găsit bani pentru așa ceva și cum spuneam, totul ține de dumneavoastră, cu ce viteză veți merge, ce viteză veți imprima Consiliului și echipei, atât de repede se vor mișca și lucrurile. La București aveți tot sprijinul și la Ministerul Culturii, și, în general, la Guvern. Mai rămâne să ni-l cereți (n.r. sprijinul)”, a subliniat Lucian Romașcanu.

“Multumesc pentru că ați dat curs invitației noastre. Astăzi (n.r. 14 aprilie a.c.), am onoarea să îl prezint pe ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la Călărași pentru a identifica nevoile pe care voi, ca primari, le aveți, și putem, împreună, să găsim soluții pentru a putea să depășim foarte multe lucruri care depind de Ministerul Culturii. (…)Noi finanțăm monumentele cultural-istorice ale județului Călărași. Avem în construcție un proiect de 11 milioane de euro, e vorba de fostul Palat Administrativ, transformat prin hotărâre de Consiliu în Centrul Socio-Cultural Călărași, pentru a putea să finalizăm cel mai important monument istoric al județului Călărași, Palatul Prefecturii, așa cum a fost el denumit și cum știu toți călărășenii. Astăzi, avem și un obiectiv monument istoric unde vrem să facem inaugurarea, Casa Demetriad, fosta bibliotecă a municipiului Călărași. Avem un proiect în derulare, Călărașiul, un pod inovativ cultural pentru dezvoltare regională durabilă, un proiect de 475 de milioane de euro, în parteneriat cu Muzeul Regional Tutrakan și gândim, în continuare, cu Muzeul Județean, proiecte pe fondurile transfrontaliere”, a declarat Vasile Iliuță.

Prezenți la ședința de lucru au fost: conducerea CJ Călărași-președintele Vasile Iliuță, vicepreședinții Ion Samoilă și Mihăiță Beștea, senatorii PSD, Nicușor Cionoiu și Sorin Vlașin, deputatul PSD, Constantin Bîrcă, prefectul și subprefecții județului Călărași, Valentin Barbu, Eugen Ilie și Virgiliu Diaconu, directoarea Direcției Județene de Cultură, Ruxandra Ionescu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Călărași, Roxana Pațurcă, preotul protopop Viorel Dinu, directoarea Bibliotecii Județene Alexandru Odobescu, Laura Munteanu, conducerea Muzeului Municipal, Florin Rădulescu, managerul Muzeului Dunării de Jos Călărași, Valentin Parnic, dar și primari ai localităților județului Călărași.

Advertisement

Știri

Un autoturism a fost cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit

Published

on

Astăzi, pe strada Locomotivei din Călărași, un autoturism a fost cuprins de flăcări în fața magazinului Supeco. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:00, când o femeie care se întorcea de la cumpărături a observat că mașina sa începe să scoată fum de dedesubt.

Potrivit martorilor oculari, fumul a devenit din ce în ce mai dens în doar câteva minute, după care flăcările au cuprins rapid partea din față.

Trecătorii, care au asistat la scenă, au reacționat și au încercat să stingă focul folosind extinctoarele de la fața locului.

Din fericire, în urma acestui incident nu au fost înregistrate victime. De asemenea, niciun alt participant la trafic sau pieton nu a fost rănit.

Advertisement

Echipajele de pompieri au sosit rapid la fața locului și au preluat controlul asupra situației.

În urma evaluării inițiale, se pare că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la sistemul electric al mașinii.

Continue Reading

Știri

Activitatea polițiștilor locali din Călărași din luna iunie: 229 de amenzi în valoare de peste 95.000 de lei și 580 de persoane legitimate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași publică raportul de activitate al poliției locale din municipiul Călărași. În luna iunie 2024, autoritățile au aplicat 229 de amenzi în valoare totală de peste 95.000 de lei, au legitimat 580 de persoane, au constat 355 de fapte antisociale și au intervenit la 288 de sesizări primite telefonic. Pe lângă asta, 71 de șoferi care nu respectau prevederile privind staționarea/parcarea au primit informări. 

În această perioada polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Călărași au desfășurat următoarele activități specifice:

– au fost legitimate un număr de 580 persoane;

– au intervenit la 245 sesizări primite prin Dispeceratul instituției și 43 sesizări primite prin sistemul unic 112;

Advertisement

– au aplanat 31 stări conflictuale;

– au aplicat 71 de informări posesorilor de autovehicule care nu respectau prevederile legale privind staționarea/parcarea, au emis 31 de invitații la sediul instituției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au săvârșit anumite fapte antisociale;

În perioada analizată, Direcția Poliția Locală Călărași, prin polițiștii locali aflați în dispozitivele stradale, au constatat 355 fapte antisociale și au aplicat un număr de 229 sancțiuni contravenționale (valoarea totală a amenzilor aplicate însumând 95.860 lei) și 126 avertismente verbale, la actele normative la care poliția locală este abilitată, conform atribuțiilor stabilite de legea de organizare și funcționare. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au adus cinste județului nostru la faza interjudețeană a Competiției Serviciilor Voluntare și Private pentru Situaţii de Urgenţă

Published

on

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (SVSU și SPSU) din cinci județe s-au întrecut în cadrul Concursurilor profesionale – Faza interjudeţeană, unde și-au dovedit calităţile şi aptitudinile de pompieri. Competiția a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” al județului Galați, gazdă fiind Stadionul Dunărea Galați. SVSU Grădiștea Călărași și SPSU Saint-Gobain Glass Călărași au reprezentat județul nostru și au obținut locuri de cinste în competiție. 

Echipele care au reprezentat județul nostru au fost pompierii din cadrul SVSU Grădiștea Călprașii şi SPSU Saint-Gobain Glass Călărași. Acestea au avut de înfruntat echipajele din județele Brăila, Constanța, Galați și Ialomița. 

La finalul competiției, clasamentul pe probe a fost următorul:

– Dispozitivul de intervenție la SPSU:

Advertisement

Locul 1: SPSU Vard Shipyards Romania Brăila

Locul 2: SPSU Oil Terminal S.A. Constanța

Locul 3: SPSU Saint-Gobain Glass Călărași

– Dispozitivul de intervenție și Ștafeta 4x 100 metri la SVSU:

Locul 1: SVSU Grădiștea Călărași

Advertisement

Locul 2: SVSU Cosmești Galați

Locul 3: SVSU Ciocile – Brăila

ISU Galați precizează că la sfârșitul competiției, toți concurenții și-au demonstrat abilitățile necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate