Connect with us

Știri

VIDEO. Mihai Alexandru, despre Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul: Viceprimarul Dragoș Coman și PMC fac tot posibilul să asigure cele mai bune condiții bune bătrânilor

Published

on

Mihai Alexandru prezintă preocupările Primăriei Călărași pentru asigurarea de bune condiții la Căminul de persoane vârstnice Antim Ivireanu din Călărași

Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi a luat fiinţă în anul 2009 şi funcţionează ca serviciu de asistenţă socială în subordinea Primăriei Călăraşi. La momentul actual, căminul are o capacitate de maxim 45 de locuri (parter şi etajul 1), din care 42 sunt ocupate. După reabilitarea (tajelor 2 şi 3 capacitate maximă va fi de 85 de locuri. Cea mai vârstnică persoană instituţionalizată avea, în vara, 95 de ani, iar cea mai tânără are 64 de ani. Scopul acestei instituţii este menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoi sociale. Misiunea acesteia este acordarea în regim rezidenţial de asistenţă şi protecţie socială a persoanelor vârstnice, prin servicii şi prestaţii sociale.

Bătrânii instituţionalizaţi participă la tot felul de activităţi sociale, cultural şi divertisment cum ar fi: jocuri de societate, vizionare de emisiuni/filme preferate la TV, organizarea petrecerilor cu ocazia zilelor de naştere,  sărbători religioase, plimbări în aer liber; activităţi de grădinărit, programe artistice, lecturarea diverselor publicaţii, informare şi consiliere cu privire la drepturile şi obligaţiile beneficiarilor; servicii religioase, excursii, activităţi de voluntariat.

Ing. Mihai Alexandru, director al Căminului pentru persoane vârstnice “Sf. Antim Ivireanu” din municipiul Călărași a făcut o evaluare a activității instituției pentru anul 2019. A fost prezentată preocuparea continuă a  viceprimarului Dragoș Coman prin asigurarea condițiilor optime de cazare și masă celor internați aici, dar și a conducerii Primăriei Călărași, care controlează periodic activitatea căminului. Una dintre ambițiile directorului dar și așteptările pentru anul ce urmează este privind anveloparea termică a clădirii, fapt ce va duce la o scădere considerabilă a costurilor de încălzire pe anotimpul rece.

Dacă au existat perioade când ocuparea Căminului era de 100% în prezent din cele 45 de locuri sunt ocupate cca. 33. Personalul de întreținere este specializat și se lucrează în ture. Anul 2019 a fost un an marcat de muncă pentru îmbunătățirea serviciilor oferite. S-au desfășurat acțiuni pentru bunăstarea beneficiarilor de aici, unii având și 92 ani. Sunt 3 mese pe zi, apă caldă, căldură permanentă, asistență medicală permanentă.

Sunt oameni ce se implică prin suflet pentru fiecare internat în parte. Alexandru a vorbit despre nevoia de socializare a celor internați și a descris mesele festive organizate și în acest an de către conducerea Primăriei cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun sau Revelion.Condițiile din Călărași sunt deosebit de bune față de celelalte cămine de bătrîni pe care le-am vizitat în calitate de director. Avem grupuri sanitare, camere de vizite, de recuperare, am modernizat spălătoria și călcătoria și achiziționat mașini noi de spălat.

Advertisement

“Totul presupune atenție și respectarea procedurilor legale” – a menționat directorul Mihai Alexandru

Cel mai important este percepția familiilor și a vizitatorilor. Mihai Alexandru a descris preocupările preotului Alin Badea și altor preoți de organizare a unor slujbe religioase în camera construită special drept capelă pentru cei internați.

Directorul Mihai Alexandru urează tututor călărășenilor Sărbători fericite! La mulți ani și să ne vedem cu bine – celor internați și familiilor acestora!

Advertisement