in

VIDEO. Deputatul PSD Dumitru Coarnă critică administrația Orașului Budești

Deputatul Partidului Social Democrat, Dumitru Coarnă, prezintă situația orașului Budești și critică modul în care comunitatea este gestionată din punct de vedere administrativ de actuala conducere. Politicianul declară că primarul blochează orice încercare a social deputaților de a ajuta comunitatea cu principalele nevoi – străzi, canalizare, școli, spitale și minimalizează nevoia cetățenilor de aceste utilități.


Ne aflăm în orașul Budești, o localitate pe care o cunoașteți foarte bine prin prisma activității de parlamentar al PSD – Camera Deputaților din România. Vorbiți-ne despre ce ați constatat în toată perioada mandatului dumneavoastră și până în prezent.

Deputat Coarnă Dumitru: Am fost extrem de aplicat în această perioada în comuna Budești și spre surprinderea mea, am constatat faptul că acești oameni au fost lăsați uitării, mai bine zis au rămas undeva prin secolul XVII – XVIII. Practic, administrațiile care s-au succedat de la revoluție încoace au lucrat împotriva interesului general și am văzut mandatele succesive ale unei doamne primar pe care le-a avut în acest oraș. Efectiv, a lucrat în defavoarea cetățeanului și în favoarea unor grupuri de interese locale, de aceea localitatea Budești, în opinia mea, este lăsat-o într-o totală dezordine. Am văzut cartiere întregi mărginașe la limita subxistenței. Sunt focare de infecție pe anumite străzi, lipsă de canalizare, de electricitate, lipsă de acele elemente necesare unei minimale desfășurări ale vieții cotidiene. Nimeni nu vrea să facă nimic. Împreună cu domnul Pavel Marian merg frecvent către acești oameni și încercăm să corectăm, dar noi nu suntem în zonă administrativă. Primăria nu aparține Partidului Social Democrat în orașul Budești și ne este extrem de greu să gestionăm această situație, dar încercăm și nu abandonăm lupta. Este păcat pentru acești oameni să fie abandonați, pentru ei înțeleg mecanismele. Am vorbit cu ei aplicat pe fiecare problemă pe care o au și înțeleg foarte bine ceea ce se întâmplă în comunitatea lor. Din păcate, sunt mințiți în campania electorală și le sunt cumpărate voturile. Acum au înțeles acest mecanism, poate la următoarele alegeri să schimbe puțin optica și să voteze candidatul despre care o să considere că vine fix pentru interesul general.”

Dacă puteți face o apreciere față de actuala administrație a orașului Budești, cum credeți că se desfășoară lucrurile aici?
Deputat Coarnă Dumitru: Se desfășoară prin aceeași logică, prin total dezinteres față de oamenii din comunitate. Noi am identificat acele nevoi esențiale, primare – stradă, școală, spital. Lucrul ăsta nu se desfășoară din perspectivă administrativă. Am venit cu soluții, cu propuneri, pe drumul comunal care leagă localitatea Buciumeni de Drumul Național 4, acolo trebuie urgent intrat și reparat acel drum. Am văzut străzi unde la o ploaie nu extrem de aplicată, oamenii stau în casă cu lucrurile în saci, pregătiți să fie evacuați. E cutremurător să vezi această pregătire pentru a fi evacuat, deși printr-o lucrare simplă se poate rezolva. Am dat un exemplu minimal, dar domnul primar nu înțelege. El stăpânește arta minciunii, dar zic eu că n-o să-i meargă mult. Inclusiv oamenii apropriați lui o să înțeleagă că aceste mecanisme au picioare scurte și atunci vor proceda în consecință. Nu merge să minți la infinit. Până la urmă, oamenii tot cu sacii în case rămân, ploaia când o să vină o să intre peste ei în casă, mizeria rămâne. Am văzut o zonă, este o lizieră undeva lângă, focar de infecție. O să sesizez acolo Garda de Mediu și Ministerul Mediului, pentru că, la propriu, se depozitează gunoaie în locuri special neamenajate special pentru această activitate.

Ce ne puteți spune despre consilierii locali și despre implicarea acestora în actul administrativ?
Deputat Coarnă Dumitru: Am identificat o defecțiune în cadrul Consiliului Local al orașului Budești cu un consilier local pe care, bineînțeles că l-am scos din acea poziție. Practic, a trădat la vot, la votul pentru buget, reușisem să creăm o majoritate cu PRO România, iar surpriza mea a fost că un consilier PSD a invocat un motiv pueril pentru a lipsi de la vot. Eu am văzut că era undeva în spatele ușilor închise și n-am putut să trecem proiectele noastre, pentru că a fost scor egal, 77. Ulterior, am acționat în consecință, l-am scos din funcție și am urcat următorul candidat pe listă care este o doamnă extrem de serioasă și încet consilierii PSD au început să lucreze aplicat. Avem de multe ori o majoritate cu cei de la PRO România cu care ne înțelegem pe multe proiecte punctuale și încercăm să ne înțelegem pe acest cadru.
Putem vorbi despre proiectele de dezvoltare din localitate care se tot pomenesc în cadrul ședințelor de consiliu local sau în discuțiile pe care edilul actual le are în diverse puncte, conferințe de presă, consilii locale.
Povestea domnului primar este extrem de simplă. Minciuna nu are picioare lungi și oamenii au început să înțeleagă că le spune povești.
Ce soluții a identificat PSD pentru rezolvarea acestor lagune ale orașului Budești?
Deputat Coarnă Dumitru: PSD are mai multe soluții, dar sigur că perspectiva este extrem de inabordabilă pentru că noi suntem un partid de opoziție și atunci nu avem cum din punct de vedere financiar să intervenim. Punctual, pe anumite proiecte de legi am găsit înțelegere și creăm acele majorități cu partidul PRO România, cu consilierii locali din PRO România, și încercăm să dirijăm fondurile pe care primăria le are la dispoziție prin Consiliul Local către acele nevoi primordiale despre care vă spuneam. Este vorba de acele elemente pe care omul le simte și vorbim de acele nevoi obiective, de nevoile primare – nevoia de siguranță, de confort din perspectiva medicală. Sunt zone din orașul Budești care sunt abandonate, oamenii trăiesc în condiții mizerabile pentru că administrația nu încearcă să desfășoare acele acțiuni pe care le are la îndemână.
Noi spunem, noi atragem atenția. Am devenit avertizori și încercăm prin consilierii noștri să atragem atenția. Participăm efectiv la toate ședințe de consiliu local, creăm acele majorități punctuale, încercăm să dirijăm banii din zona publică către zonele principale, dar de multe ori nu ne iese pentru că domnul primar încearcă să minimalizeze și încearcă să ducă fondurile către lucruri nu de care nu are nevoie comunitatea, dar nu are nevoie acum. Comunitatea are nevoie acum de instalații de gaze, de canalizare, vorbim de lucruri punctuale. Au un statut de oraș din perspectivă scriptică, dar lucrurile stau altfel, iar domnul primar nu vrea să înțeleagă. Este o poveste de mitoman și încearcă să dirijeze fondurile către anumite grupuri de interese. Probabil că din campania electorală are niște datorii și încearcă să se folosească acum de banii pe care îi are la dispoziție prin funcția pe care a câștigat-o către acele societăți unde este dator. Am văzut cum pune problema, am văzut cu câtă ardoare se duce către niște facturi de care oamenii nu au nevoie acum.
Orașul Budești este un oraș abandonat. Oamenii au înțeles că nu merge așa, adică nu poți să îngheți în casă de frig și ca primar să ieși la microfon și să spui că e bine. Nu e bine deloc. Am constat că dacă merg și discut cu oamenii, imediat merge în spatele meu și al domnului președinte și minte. Imediat merge și transmite niște minciuni extrem de mari. Omul trăiește astăzi, omul are nevoie astăzi de nivelul acela de confort minimal, despre asta vorbim, nu despre investiții de mare calibru. Vrem canalizare pe strada 1907, dau un exemplu. Vrem o corectă așezare administrativă a locuințelor din jurul orașului sau cele așezate la marginea orașului. Dacă cumva ia foc o casă acolo, pompierii nu au acces. Zonele limitrofe sunt construcții făcute total aiurea, fiecare a construit cum a crezut de cuviință. Nimeni nu a sistematizat sau verificat. Dacă privim organigrama o să vedeți, sunt oameni care primesc niște sume frumușele de acolo. În stradă, acasă, oamenii suportă aceste consecințe ale lipsei de interes a celui care gestionează acest oraș.

La audiențele pe care le aveți în orașul Budești, ce vă semnalează oamenii?
Deputat Coarnă Dumitru: Exact ce am discutat noi acum. Am și foști prezenți pe strada 1907 despre care vorbeam. Am încercat să punem pe ordinea de zi o inițiativă de canalizare, domnul primar a scos-o și face un teren la școală. Asta era prioritatea. E adevărat, avem nevoie și de terenuri de sport, dar trebuie să avem în vedere nevoia principală. A venit toamnă, o să înceapă ploile. Oamenii ăia o să iasă din casă în această perioadă, dar domnul primar finanțează altceva acum. Noi am încercat să-l scoatem de pe ordinea de zi acel proiect, să-l reprogramăm pe bugetul pentru 2022. Acum prioritatea este existența unei rețele de canalizare. Oamenii mi-au spus că au fost mințiți în legăturile cu voturile, că le-au cumpărat voturile. Asta îmi spuneau mie oamenii de acolo, și de facturi, de fraudă. Ulterior, s-a dus domnul primar și le-a povestit altceva.

Aveți un mesaj acum la sfârșit de material?

Deputat Coarnă Dumitru: Am un mesaj privind latura umană și umanitatea. Fiecare dintre noi își dorește în viață să aibă o funcție, este normal, este natura umană, dar când ai acea funcție dorită să nu-ți uiți funcția de om. Ăsta este mesajul meu. Nu vă uitați funcția de om și veți proceda în consecință. Dacă vă uitați funcția de om, oamenii vor trăi în acele condiții mizerabile. Unii dintre noi își uită funcția de om, și la Budești se pare că funcția de om din 1990 pană azi a cam fost uitată de cei care au gestionat această comunitate.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Trecerea prin vad între Șoldanu-Radovanu, realizată în proporție de 70%

VIDEO. Șantierul podului dintre dintre Șoldanu-Radovanu, în linie dreaptă