Connect with us

Știri

VIDEO. Cea mai așteptată veste pentru călărășenii din cartierele Măgureni și Mircea Vodă

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a participat o conferință de presă în data de 23 martie, în care a prezentat situația proiectelor de dezvoltare ale municipiului. Printre acestea, două proiecte deosebit de importante sunt reabilitarea infrastructurii rutiere din cartierele Măgureni și Mircea Vodă.

Primarul a declarat că municipiul Călărași este angajat în realizarea promisiunilor și a proiectelor, menționând că deja au început lucrările de asfaltare pe strada Viitor și pe strada Victoria, iar dacă timpul le permite, vor începe și pe strada Panduri.

https://youtu.be/Q30Ge3GPrN8

În plus, primarul a menționat că există proiecte mari în implementare, cu o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro, care trebuie finalizate până în decembrie 2023. Cu toate acestea, există și proiecte care nu sunt eligibile pentru finanțare din fonduri europene, din cauza unor schimbări ale regulilor de finanțare impuse de Comisia Europeană. Primarul a declarat că vor analiza aceste proiecte și vor decide pe ce axe le vor muta, în funcție de sursele de finanțare disponibile.

Advertisement

“A început primăvara, muncim foarte mult în municipiul Călărași. Ne ținem de promisiuni și de treabă, pentru că suntem oameni ai faptelor. Am început asfaltarea străzii Viitor, am început să asfaltăm trotuarele pe strada Victoria. Dacă ne lasă timpul, începem pe strada Panduri. Avem proiecte mari, avem în implementare proiecte de încă 30 de milioane de euro până în decembrie 2023. Suntem în grafic cu unele, în schimb cu altele, pentru că s-a schimbat regula jocului – în decembrie anul trecut, Comisia Europeană a dat un comunicat prin care au spus că proiectele care sunt până într-un milion de euro și nu sunt în termen până la decembrie 2023 sunt declarate neeligibile și atunci va trebui să le susținem din fonduri proprii. O să facem o analiză, chiar astăzi, și ce n-am început până acum sub un milion de euro vom vedea pe care axe le mutăm, pentru că se deschide POR, mai avem pe PNRR, AFM.” – spune primarul Marius Dulce.

Primarul a menționat și că municipiul Călărași are proiecte depuse pe AFM pentru extinderea iluminatului și a canalizării în cartierul de tineri, iar pe PNRR au fost semnate proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro, inclusiv un proiect pentru construirea a 90 de unități locative moderne și cochet, în complementare cu tot ceea ce se construiește acolo. În plus, municipiul are proiecte pentru modernizarea școlilor și lucrări între blocuri.

“O să încep prin a vă spune că nu am uitat cartierul de tineri, pentru că am depus proiecte pe AFM atât pentru extindere iluminat, cât și pentru canalizare. Așteptăm să ne declare eligibili și să semnăm aceste contracte. Deja am început să semnăm, avem un contract pentru a schimba toate lămpile din oraș cu o valoare de peste 5 milioane de lei, cu LED, pentru a utiliza sistemul de dimming peste tot. Avem deja depus pe POIM un parc fotovoltaic de un mega, iarăși suntem în linie dreaptă. Acest proiect trebuie finalizat până în decembrie 2023 și sperăm să-l semnăm foarte repede. Nu am renunțat și am mai depus un proiect pe AFM tot pentru un parc fotovoltaic, deci suntem în grafic și pe zona asta de AFM. Nu mai vorbim de PNRR, unde până la acest moment am semnat proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro și lucrăm în continuare. Vorbind în continuare de cartierul de tineri pe care vrem să-l modernizăm, pe PNRR am semnat un contract în care facem 15 locuințe a 6 familii pe fiecare locuință – 90 de unități locative. Va fi un cartier modern și cochet, în complementare cu tot ce se construiește acolo. Mai departe, avem lucrări pe școli care sunt în grafic. Am semnat din nou pe PNRR pentru alte școli. Începem prin forțele proprii de a face aceste lucrări între blocuri.” a mai precizat sursa citată.

În încheiere, primarul a precizat că evaluarea pe Anghel Saligny pentru cartierele Măgureni și Mircea Vodă a fost finalizată și documentele vor fi trimise către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru semnare în săptămânile următoare, urmând ca lucrările să înceapă în aprilie 2023.

“Nu în ultimul rând, vă spunem că am terminat deja evaluarea pe Anghel Saligny în ceea ce privește cartierul Mircea Vodă și Măgureni. Cred că cel târziu săptămâna viitoare documentele se vor afla în mapa domnului ministru și atunci vom putea semna. Astfel, în aprilie ne apucăm de treabă în ambele cartiere.”

Advertisement

Știri

Un autoturism a fost cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit

Published

on

Astăzi, pe strada Locomotivei din Călărași, un autoturism a fost cuprins de flăcări în fața magazinului Supeco. Incidentul a avut loc în jurul orei 13:00, când o femeie care se întorcea de la cumpărături a observat că mașina sa începe să scoată fum de dedesubt.

Potrivit martorilor oculari, fumul a devenit din ce în ce mai dens în doar câteva minute, după care flăcările au cuprins rapid partea din față.

Trecătorii, care au asistat la scenă, au reacționat și au încercat să stingă focul folosind extinctoarele de la fața locului.

Din fericire, în urma acestui incident nu au fost înregistrate victime. De asemenea, niciun alt participant la trafic sau pieton nu a fost rănit.

Advertisement

Echipajele de pompieri au sosit rapid la fața locului și au preluat controlul asupra situației.

În urma evaluării inițiale, se pare că incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la sistemul electric al mașinii.

Continue Reading

Știri

Activitatea polițiștilor locali din Călărași din luna iunie: 229 de amenzi în valoare de peste 95.000 de lei și 580 de persoane legitimate

Published

on

Primăria Municipiului Călărași publică raportul de activitate al poliției locale din municipiul Călărași. În luna iunie 2024, autoritățile au aplicat 229 de amenzi în valoare totală de peste 95.000 de lei, au legitimat 580 de persoane, au constat 355 de fapte antisociale și au intervenit la 288 de sesizări primite telefonic. Pe lângă asta, 71 de șoferi care nu respectau prevederile privind staționarea/parcarea au primit informări. 

În această perioada polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Călărași au desfășurat următoarele activități specifice:

– au fost legitimate un număr de 580 persoane;

– au intervenit la 245 sesizări primite prin Dispeceratul instituției și 43 sesizări primite prin sistemul unic 112;

Advertisement

– au aplanat 31 stări conflictuale;

– au aplicat 71 de informări posesorilor de autovehicule care nu respectau prevederile legale privind staționarea/parcarea, au emis 31 de invitații la sediul instituției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au săvârșit anumite fapte antisociale;

În perioada analizată, Direcția Poliția Locală Călărași, prin polițiștii locali aflați în dispozitivele stradale, au constatat 355 fapte antisociale și au aplicat un număr de 229 sancțiuni contravenționale (valoarea totală a amenzilor aplicate însumând 95.860 lei) și 126 avertismente verbale, la actele normative la care poliția locală este abilitată, conform atribuțiilor stabilite de legea de organizare și funcționare. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pompierii călărășeni au adus cinste județului nostru la faza interjudețeană a Competiției Serviciilor Voluntare și Private pentru Situaţii de Urgenţă

Published

on

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (SVSU și SPSU) din cinci județe s-au întrecut în cadrul Concursurilor profesionale – Faza interjudeţeană, unde și-au dovedit calităţile şi aptitudinile de pompieri. Competiția a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” al județului Galați, gazdă fiind Stadionul Dunărea Galați. SVSU Grădiștea Călărași și SPSU Saint-Gobain Glass Călărași au reprezentat județul nostru și au obținut locuri de cinste în competiție. 

Echipele care au reprezentat județul nostru au fost pompierii din cadrul SVSU Grădiștea Călprașii şi SPSU Saint-Gobain Glass Călărași. Acestea au avut de înfruntat echipajele din județele Brăila, Constanța, Galați și Ialomița. 

La finalul competiției, clasamentul pe probe a fost următorul:

– Dispozitivul de intervenție la SPSU:

Advertisement

Locul 1: SPSU Vard Shipyards Romania Brăila

Locul 2: SPSU Oil Terminal S.A. Constanța

Locul 3: SPSU Saint-Gobain Glass Călărași

– Dispozitivul de intervenție și Ștafeta 4x 100 metri la SVSU:

Locul 1: SVSU Grădiștea Călărași

Advertisement

Locul 2: SVSU Cosmești Galați

Locul 3: SVSU Ciocile – Brăila

ISU Galați precizează că la sfârșitul competiției, toți concurenții și-au demonstrat abilitățile necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate