Connect with us

Știri

Vero Căliman a ieșit din “Gașca Zurli” și vine în Călărași de două ori pe săptămână. Ce planuri are “Fetița Zurli”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vero Căliman, cunoscută și sub numele de “Fetița Zurli” după ce a fost parte din Gașca Zurli timp de 15 ani, s-a îndreptat către un nou proiect independent. Într-o mișcare îndrăzneață, ea a fondat “Teatrul la Sat”, un demers ce își propune să ofere copiilor din mediul rural o experiență culturală nouă și inspirație pentru a explora mai mult și a fi mai curioși.

La vârsta de 34 de ani, Vero Căliman a decis să-și dedice timpul și energia pentru a aduce arta și cultura mai aproape de copiii din comunitățile rurale. Astfel, de două ori pe săptămână, Vero face naveta în comuna Jegălia din județul Călărași pentru a pune în practică acest proiect ambițios, scrie viva.ro

“Teatrul la Sat” își propune să ofere copiilor o altă perspectivă asupra vieții, să îi încurajeze să exploreze lumea lecturii și să își dezvolte curiozitatea. Împreună cu colegul său, Răzvan Marina, cunoscut sub numele de Truli în cadrul Gașcii Zurli, Vero a demarat acest proiect în speranța că va inspira și va educa generații de copii.

Advertisement

Premiera acestui proiect este programată pentru 1 iunie, iar Vero speră să aducă trupa și în București pentru a oferi și altor copii experiența inedită pe care o propune “Teatrul la Sat”. Citește tot articolul aici.

Cu ce se ocupă Vero Căliman, alias Fetița Zurli, după ce a părăsit Gașca Zurli: “Voi face naveta de două ori pe săptămână”

Vero Căliman, alias Fetița Zurli, a părăsit Gașca Zurli după 15 ani și a pus bazele unui proiect independent, pe care l-a numit „Teatrul la Sat”. Astfel, Vero Căliman a anunțat că va face naveta la țară, în Călărași, de două ori pe săptămână, cu dorința de a oferi copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții, de a-i inspira să citească mai mult și să devină mai curioși.

Vero Căliman, în vârstă de 34 de ani, este cunoscută publicului drept „Fetița Zurli”, după cei 15 ani petrecuți alături de trupa fondată de Mirela Retegan. La începutul lunii martie, Vero Căliman și-a anunțat retragerea din Gașca Zurli, menționând cât de greu i-a fost să facă această alegere. Au urmat-o imediat încă doi membri ai trupei.

Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli

Vero Căliman a mers recent în comuna Jegălia, din județul Călărași, acolo unde a pus bazele proiectului „Teatrul la Sat” și chiar dacă trebuie să facă naveta de două ori pe săptămână, este sigură că va merita efortul.

Advertisement

„Vrem să le oferim copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții. Vrem să-i inspirăm să citească mai mult și să devină mai curioși, să le facem locul de joacă din ce in ce mai mare.

Şi uite aşa voi face naveta de două ori pe săptămână pentru a duce Teatrul la Sat. Așa cum știu eu mai bine, cu toată bucuria mea şi priceperea mea’a scris Vero Căliman, într-o postare făcută pe contul personal de Instagram.

Vero Căliman nu a fost singură la Jegălia, ci însoțită de Răzvan Marina, cunoscut de fanii Gașca Zurli ca Truli. Actrița a menționat că este conștientă de faptul că povestea sa îi va inspira pe copii să viseze să viseze mai mult.

„Pe lângă clubul de dansuri, fotbal și lupte libere, de trei ani cei mici au primit instrumente muzicale și participă la competiții cu fanfara. I-am ascultat și eu puțin azi și vă spun sincer că m-au emoționat profund. Iar acum prin Proiectul Teatrul la Sat’ ei vor avea șansa să învețe și să practice joaca de-a teatrul’a mai scris Vero Căliman, pe Instagram.

Vero Căliman a anunțat că pe 1 iunie va avea loc premiera proiectului și că, dacă totul merge conform planului ei, va aduce trupa și la București pentru o reprezentație.

Advertisement

Cum a motivat Vero Căliman demisia din Gașca Zurli

Vero Căliman a demisionat din Gașca Zurli, după 15 ani, fără a da prea multe detalii despre plecarea ei, însă a lăsat de înțeles că vrea să se dedice altor proiecte personale.

„De peste 15 ani, fetița din mine s-a antrenat și a făcut gimnastica artistică, până când a ajuns la Olimpiadă. Acum este timpul să se retragă, pentru că femeia Veronica merită și ea o șansă. Vă rog să mă credeți că am sufletul în piuneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere. Întâlnirile cu voi și iubirea din ochii copiilor mi-au dat putere și energie să continui chiar și atunci când simțeam că nu mai pot.

Părinților vreau să le mulțumesc pentru încredere, pentru că și-au lăsat copiii să se joace cu mine și cu colegii mei. Relația mea cu cei mici este nemuritoare, mi se par sincer cele mai minunate creaturi de pe pământ, și voi continua să păstrez și să hrănesc această relație specială prin toate proiectele în care mă voi implica în viitor. Vă țin la curent! Viitorul sună Vero’, a transmis Vero Căliman, pe Instagram.

 

Advertisement
Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate