Connect with us

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Advertisement

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate