Connect with us

La zi

Vasilați: Un bărbat s-a înecat în timp ce se afla la pescuit

Tragedie în satul Nuci, comuna Vasilaţi din județul Călăraşi, noaptea trecută, după ce un bărbat în vârstă de 54 de ani, a murit înecat, în balta din localitate, în timp ce se afla la pescuit. Trupul neînsufleţit a fost găsit de pompieri şi adus la mal. 

Azi noapte in jurul orei 00.30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitați să intervină cu o autospecială și o barcă, iar salvatorii din cadrul Gărzii Budești să acționeze cu un echipaj de descarcerare și un echipaj de prim ajutor SMURD pentru căutarea și salvarea unui bărbat, depre care existau informații că a dispărut sub luciul apei și nu a mai ieșit la suprafață.
După aproximativ o oră și 20 de minute de căutări au găsit trupul neînsuflețit al bărbatului și l-au scos la mal, de unde a fost preluat de un echipaj SAJ.
Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanţă au declarat decesul persoanei.
Organele abilitate urmează să cerceteze și să stabilească cu exactitate împrejurările în care bărbatul, în vârstă de 54 de ani, si-a pierdut viața.

Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Barbu Știrbei al județului Călărași
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu


Recomandări pentru scăldat
„Cu apa nu-i de joacă!”
Ai grijă unde te scalzi!

Advertisement

Sezonul estival, cu perioade în care temperaturile cresc, reprezintă o tentație pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber la scăldat.
Ținând cont că majoritatea arealurilor din apropierea cursurilor de apă, bălților, lacurilor sau canalelor de irigație nu sunt amenajate și marcate corespunzător, crește pericolul de înec și accidente.
În acest context, este important ca cetățenii să conștientizeze riscul pe care și-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate unde există avertismentul ”Scăldatul interzis!”. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al Județului Calarasi recomandă:
• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
• respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
• evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
• nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
• de asemenea, părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
• urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
• echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
• purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
• explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism, constând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora “la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact. Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar și cazurile în care copii, tineri și adulti își pierd viața la scăldat.
În misiunile înregistrate în aceste cazuri nefericite, pompierii militari sunt pregătiți să intervină cu echipa de căutare-salvare în mediul acvatic cu echipamentele specifice și bărcile din dotare.
În cazul în care observati ca viața unei persoane este pusă în pericol, trebuie să apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Fapt Divers

Cum a fost vândut Turnul Eiffel: escrocheria genială

În inima Parisului, în anul 1925, s-a desfășurat una dintre cele mai îndrăznețe și ingenioase escrocherii din istorie, orchestrată de un maestru al înșelăciunii, Victor Lustig. Cu un zâmbet fermecător, o charismă irezistibilă și o minte sclipitoare, Lustig a realizat ceea ce părea imposibil: a „vândut” Turnul Eiffel, simbolul iconic al Franței, unui comerciant de fier vechi.

În anii 1920, Parisul era un oraș vibrant, dar și un teren fertil pentru escroci, datorită efervescenței economice și a influxului de oameni de afaceri. Victor Lustig, un escroc de origine cehă, cunoscut pentru abilitatea sa de a manipula și de a se reinventa, a citit într-un ziar despre dezbaterile privind costurile de întreținere ale Turnului Eiffel. Construit în 1889 pentru Expoziția Universală, turnul era considerat de unii parizieni o structură temporară, iar zvonurile despre posibila sa demolare circulau. Lustig a văzut în acest context oportunitatea perfectă.

El s-a prezentat drept un oficial guvernamental francez și a fabricat documente false care să-i susțină identitatea. Apoi, a contactat mai mulți comercianți de fier vechi, invitându-i la o întâlnire confidențială într-un hotel de lux din Paris. Printre aceștia se număra și André Poisson, un om de afaceri ambițios, dar naiv, care a devenit ținta principală a planului.

Lustig le-a spus comercianților că guvernul francez intenționa să demoleze Turnul Eiffel din cauza costurilor mari de întreținere și că dorea să vândă structura ca fier vechi, în secret, pentru a evita protestele publice. Pentru a face povestea credibilă, el a organizat o vizită la turn, escortându-i pe potențialii cumpărători ca un adevărat funcționar. Charisma sa și detaliile minuțioase ale poveștii au convins audiența, iar Poisson, dornic să-și crească prestigiul, a mușcat momeala.

Advertisement

Lustig a cerut o sumă considerabilă pentru „contractul” de vânzare, dar și un mic „comision” personal – un șpagă pentru a asigura afacerea. Poisson, crezând că face o investiție uriașă, a plătit atât suma cerută, cât și mita. După ce a primit banii, Lustig a dispărut rapid din Paris, lăsându-l pe Poisson să descopere, cu stupoare, că fusese păcălit.

Escrocheria lui Lustig a fost un succes datorită mai multor factori. În primul rând, el a exploatat credibilitatea contextului: ideea că Turnul Eiffel ar putea fi demolat nu era complet absurdă în epocă. În al doilea rând, Lustig a fost un maestru al psihologiei, alegându-și victima cu grijă – Poisson era nesigur și dornic să se afirme, ceea ce l-a făcut vulnerabil. În plus, documentele false și atenția la detalii au creat o iluzie perfectă.

În mod surprinzător, Poisson a fost prea rușinat să raporteze escrocheria autorităților, ceea ce i-a permis lui Lustig să scape fără consecințe imediate. Ba mai mult, încrezător în succesul său, Lustig a încercat să repete schema cu un alt comerciant, dar de data aceasta a fost nevoit să fugă din Paris când autoritățile au început să investigheze.

Victor Lustig a rămas în istorie drept „omul care a vândut Turnul Eiffel”. Escrocheria sa a devenit legendară, nu doar pentru îndrăzneala sa, ci și pentru că a demonstrat cât de departe poate merge puterea persuasiunii și a încrederii în sine

Advertisement
Continue Reading

La zi

Semnificația istorică a zilei de 3 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1423 – S-a născut Regele Ludovic al XI-lea al Franței.

1608 – Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (in Canada de astazi). A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.

1642 – A murit Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea.

Advertisement

1767 – Englezul Robert Pitcairn descoperă Insula Pitcairn, in timpul unei expediții comandate de Philip Carteret.

1767 – În Norvegia este fondat si apare in prima ediție cel mai vechi ziar încă publicat, L’Adresseavisen. L’Adresseavisen este un cotidian regional independent si conservator, publicat în orașul Trondheim, cu un tiraj zilnic de 85000 de exemplare.

1771 – A avut loc inaugurarea festivă a uzinelor siderurgice “Reșița”.

1850 – Apare la Iași publicația bisăptămânală “Zimbrul”, tribuna unionista, care va fuziona cu mai apoi cu “Steaua Dunării”, publicație a lui Kogălniceanu.

1863 – A luat sfârșit Bătălia de la Gettysburg, moment de cotitură în Războiul Civil American.

Advertisement

1863 – Dieta Transilvaniei si-a deschis lucrările la Sibiu și-a desfășurat lucrările între anii 1863-1864.

1866 – A avut loc Bătălia de la Königgrätz, care a dus la slăbirea Imperiului Austriac.

1883 – S-a născut Franz Kafka, prozator evreu ceh de limbă germană,

1886 – Karl Benz dezvăluie oficial “Benz Patent Motorwagen“, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1900 – A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838-1927), constructor german de dirijabile, primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

Advertisement

1906 – S-a născut Horia Sima, conducător al Mișcării Legionare din România.

1928 – John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.

1939 – Se stabilesc relații diplomatice intre România și China.

1940 – Flota franceză a Atlanticului cu baza la Mers El Kebir din nordul Africii, este atacata de flota britanică din Gibraltar.

1941 – Stalin își anunță hotărârea de a purta un război total împotriva invadatorilor german ai URSS.

Advertisement

1944 – În timpul celui de-al doilea Război Mondial orașul Minsk este eliberat de naziști de către trupele sovietice în cadrul operațiunii Bagration.

1957 – În urma încercării nereușite de a-l compromite și exclude din partid pe Dej, la Plenara CC al PCR, Iosif Chişinevschi și Miron Constantinescu, căzuți în dizgrație, sunt demiși din funcțiile deținute.

1975 – Au avut loc grave inundații în România, ce au dus la instituirea stării de necesitate.

1987 – Fostul șef al Gestapoului din Lyon (Franța), Klaus Barbie, este condamnat la închisoare pe viata de un tribunal francez.

1988 – Zborul 655 al Iran Air – Un avion de tip Airbus A300 aparținând companiei naționale Iran Air, care asigura legătura între Bandar-Abbas (Iran) și Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât imediat după decolare de două rachete trase de la bordul fregatei americane USS Vincennes, aceasta patrulând în strâmtoarea Ormuz.

Advertisement

1990 – A avut loc Adunarea generala a Academiei Romane. Au fost reprimiți 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știința) cărora li s-a retras aceasta calitate sau care au fost privați de ea, pe nedrept de regimul comunist, intre 1948-1989.

1992 – Hunedoara a fost primul județ al României primit ca membru în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei.

2001 – A început procesul fostului președinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, la Tribunalul Penal International de la Haga.

2013 – Lovitura de stat in Egipt. Președintele egiptean Mohamed Morsi este înlăturat de la putere de militari .Președintele Curții Constituționale Supreme a Egiptului, Adly Mansour este declarat președinte interimar al tarii, pana la organizarea de alegeri prezidențiale.

Advertisement
Continue Reading

La zi

A fost semnat contractul de concesiune pentru rețeaua inteligentă de gaze naturale în comuna Mitreni

Primăria comunei Mitreni a anunțat semnarea contractului de concesiune pentru serviciul de utilitate publică privind distribuția gazelor naturale. Investiția vizează înființarea și dezvoltarea unei rețele inteligente de distribuție gaze în localitate.

Proiectul urmează un calendar de implementare de 18 luni, împărțit în două etape:

  • 4 luni pentru serviciile de proiectare;
  • 14 luni pentru execuția lucrărilor și asistența tehnică pe durata execuției.

Primăria Mitreni este responsabilă pentru implementarea completă a proiectului.

Primarul comunei, Ciprian Panait, a precizat că anul 2025 este unul dificil din punct de vedere financiar, bugetul local fiind redus cu 50% față de anii anteriori. În acest context, administrația locală intenționează să prioritizeze investițiile esențiale.

Demersurile pentru această investiție au durat aproximativ doi ani și au inclus obținerea avizelor necesare, elaborarea documentației și organizarea a trei licitații publice pentru atribuirea contractului.

Advertisement

Colaborarea cu administrația centrală

La nivel parlamentar, deputatul Ciprian Pandea (PNL) a oferit sprijin pentru facilitarea procedurilor necesare, în special în ceea ce privește relația cu instituțiile centrale și obținerea avizelor. Pandea este membru în Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală și în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, având un rol activ în promovarea proiectelor de dezvoltare locală în județul Călărași.

Continue Reading