Connect with us

Știri

USR Călărași începe campania electorală și strângerea de semnături pentru alegerile de pe 9 iunie. Amelia Giurcan: „Asistăm la o creștere alarmantă a problemelor și a scandalurilor”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

USR Călărași începe campania electorală și strângerile de semnături pentru alegerile locale și europarlamentare de pe 9 iunie. Într-o conferință de presă de astăzi, Amalia Giurcan, președinta interimară a USR Călărași, a vorbit despre angajamentele pe care partidul și le asumă, iar Silvia Dinică, senatoare USR, a criticat procesul anevoios și învechit pe care trebuie să îl parcurgă ca să ajungă pe listele alegătorilor. 

Amelia Giurcan critică actuala administrație PSD, reprezentată de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, și de președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Ne dorim să aducem în prim plan în județul și în municipiul Călărași cele mai importante probleme, care deja s-au transformat cumva în probleme vitale pentru cetățenii județului nostru. Sub guvernarea și administrarea pesedistă vedem că nu s-a realizat nimic constructiv, dimpotrivă asistăm la o creștere alarmantă a problemelor și a scandalurilor”, a precizat președinta interimară a USR Călărași. 

Advertisement

Problemele despre care Giurcan vorbește sunt despre calitatea și prețul apei, despre calitatea școlilor din județ și despre lipsa unui sistem de transport public bine întemeiat. 

„Observăm că în fiecare colțișor al județului apar probleme, de la apă nepotabilă, la școli neîncălzite, la copiii care merg kilometri ca să ajungă la școală și la grădiniță”,  În această campanie, USR Călărași se angajează să aducă în fața cetățenilor aceste probleme presante și asigurăm cetățenii că vom lua atitudine cum am făcut și până acum în consiliul local și județean”, a mai spus Amelia Giurcan. 

USR dă startul strângerilor de semnături

Silvia Dinică este senator USR și membru în Comisia de Învățământ și Comisia Economică, Industrie și Servicii. A fost prezentă în conferința de presă alături de Mihai Toader, președintele USR Călărași, și Amelia Giurcan, unde a vorbit despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare și ce implicații are această decizie luată de PNL și PSD, sau „PSD 1 și PSD 2”, așa cum le-a numit, în procesul strângerii de semnături. 

„Nu numai că au scurtat perioada de campanie, adică perioada în care putem să vorbim cu voi și să vă spunem ce am făcut în Consiliile Locale, ce am făcut în Consiliile Județene, ne și pun în situația în care dumneavoastră trebuie să completați 5 hârtii cu semnături. Ca să putem să candidăm, avem nevoie să strângem semnături”, a spus senatoarea. 

Deși membrii partidului USR vor fi în sate, municipii și orașe pentru a strânge semnăturile, Silvia Dinică face un apel către cetățeni pentru a atinge numărul necesar la timp. Aceasta pune accentul pe procesul anevoios și învechit, care nici măcar nu le oferă șansa cetățenilor să semneze în mod digital. 

Advertisement

„Știți cum se strâng semnăturile astea? Credeți că suntem în anul 2024 și puteți să le semnați digital? Nici gând! Trebuie să venim cu hârtiile alea la dumneavoastră. 5 rânduri de semnături pe care să semnați ca să ne ajutați să candidăm. Facem un apel la dumneavoastră – ca să le putem strânge la timp, ne ajută foarte mult să intrați pe site, să printați semnăturile. Colegii mei vor scrie pe pagini care sunt link-urile de unde puteți descărca aceste semnături și să le aduceți la sedii sau să ne dați un mesaj și venim noi să luăm aceste semnături”, a mai spus aceasta. 

Partidul USR are nevoie de 3700 de semnături pentru județul Călărași la europarlamentare. 

Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate