Connect with us

La zi

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Advertisement

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement