Connect with us

Actualitate

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete. Ce condiții sunt obligatorii

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Luni, 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă motociclete cu transmisie automată, având o cilindree maximă de 125 cmc și o putere maximă de 11 kW.

Şeful statului a semnat, astăzi, decretul de promulgare a legii care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Luna trecută, Curtea Constituțională a respins o sesizare făcută de către președinte. Aceasta a fost depusă după ce Klaus Iohannis a trimis legea înapoi pentru reexaminare. Motivația sa a fost că parlamentarii au adoptat modificări legislative care depășesc limitele cererii sale de reexaminare, formulată în vara anului trecut.

Advertisement

Pe data de 19 decembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect care completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Acesta extinde valabilitatea permiselor de conducere emise pentru categoria B și pentru anumite tipuri de motociclete, cu condiția ca deținătorul permisului să aibă vârsta de 24 de ani împliniți și să fi obținut permisul pentru categoria B cu cel puțin trei ani în urmă.

Pentru a conduce astfel de motociclete, șoferii trebuie să dețină și o adeverință care să ateste absolvirea unui curs practic de pregătire de cel puțin 10 ore.

Permisul auto ar putea fi obținut de la 17 ani

Recent, comisia juridică și cea pentru apărare din Senat au emis un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ. Acesta propune ca un minor în vârstă de 17 ani, care deține permisul de conducere pentru categoriile B și BE, să poată conduce un autovehicul, dar numai însoțit de o persoană care deține permisul de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Conform argumentelor expuse în motivarea inițiativei, susținătorii acesteia, parlamentari din PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, consideră că este crucial să se adopte măsuri pentru a crește nivelul de responsabilitate al tinerilor care dețin permis de conducere auto.

Advertisement

Permițând obținerea permisului auto începând de la vârsta de 17 ani, se consideră că se promovează responsabilitatea în rândul tinerilor. Scopul este acela de a reduce comportamentele imprudente și iresponsabile.

 

 

Advertisement

Actualitate

VIDEO. Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

Continue Reading

Actualitate

O navă s-a scufundat în Marea Neagră. Trei persoane sunt date dispărute

Published

on

Nava de marfă Mohammed Z, înregistrată sub pavilionul Tanzaniei, s-a scufundat sâmbătă dimineața în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sfântu Gheorghe, în timp ce naviga dinspre Turcia spre portul Sulina. Opt membri ai echipajului au fost salvați, dar trei sunt dați dispăruți. Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare în zonă.

Potrivit Antena3CNN, tragedia a avut loc în această dimineață, în jurul orei 5:00, când nava sub pavilionul Tanzaniei a emis mai multe apeluri de SOS. Aflată la câteva mile marine de țărmul Sfântul Gheorghe, echipajul a sunat alarma, semnalând un pericol iminent de scufundare. Cu toate eforturile de intervenție, nava s-a pierdut sub valurile învolburate, la scurt timp după ultimul apel de ajutor.

Mai multe nave au fost mobilizate rapid de către autorități, iar două nave comerciale din zonă au fost imediat alertate și au intervenit în operațiunea de căutare și salvare.

Conform unui comunicat emis de Conducerea Autorității Navale Române (ANR), nava Mohammed Z, care naviga sub pavilionul Tanzania, avea la bord un echipaj de 11 membri, compus din 9 cetățeni sirieni și 2 cetățeni egipteni.

Advertisement

În urma intervenției rapide a navei comerciale Michel, aflată în apropierea incidentului și coordonată de ofițerii MRCC, 8 membri ai echipajului au fost salvați. Cu toate acestea, căutările pentru ceilalți 3 membri ai echipajului, toți cetățeni sirieni, sunt în plină desfășurare.

„Motivul scufundării navei nu este cunoscut în acest moment şi se va deschide un dosar de cercetare pentru a se stabilii cauzele şi împrejurarile în care s-a produs accidentul” a mai transmis Conducerea Autorității Navale Române (ANR), pentru Antena3CNN.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), la solicitarea Autorităţii Navale Române, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat urgent trimiterea unui elicopter pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare a celor trei marinari dispăruți. Elicopterul a decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 15:40, având la bord personal specializat pentru misiuni de căutare-salvare pe mare, se arată în comunicatul MApN.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Societatea Drumuri și Poduri Călărași, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din Călărași

Published

on

Pe data de 17 mai 2024, Societatea Drumuri și Poduri Călărași a participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași. În cadrul acestui târg, au fost disponibile peste 303 locuri de muncă din diverse domenii, oferind numeroase oportunități pentru cei în căutarea unui loc de muncă.

‘Societatea Drumuri și Poduri Călărași a fost prezentă cu numeroase oferte de muncă, venind în sprijinul călărășenilor care au diverse calificări. A fost o plăcere să vedem interesul celor prezenți și suntem mândri că am putut contribui la acest eveniment. Mulțumim tuturor celor care au venit la standul nostru și AJOFM Călărași pentru organizare!” transmit reprezentanții DPC Călărași pe o rețea de socializare.

Societatea Drumuri și Poduri Călărași a venit cu o ofertă diversificată, punând la dispoziție mai multe posturi vacante. Printre acestea se numără două posturi de economist, un post de tehnician, mecanic auto, șofer, asfaltator, motostivuitorist, lăcătuș mecanic, strungar și sudor.

Persoanele interesate de aceste posturi sunt invitate să își depună CV-ul la sediul societății Drumuri și Poduri Călărași, situat pe Prelungirea Independenței, numărul 5A. Acest târg de locuri de muncă reprezintă o oportunitate valoroasă pentru cei care doresc să-și găsească un loc de muncă stabil și bine remunerat în domeniul infrastructurii rutiere.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate