Connect with us

Breaking News

Simpozion “Smart City2017-2020- Nevoi- Soluții- Metode” – Prima dezbatere regională, la Călărași

Published

on

Pe data de  20 septembrie, la Călărași, aproximativ 120 de participanți au fost prezenți la evenimentul “SMART CITY 2017-2020- NEVOI- SOLUȚII- METODE”, ce s-a desfășurat în incinta Hestia Park. Evenimentul a pus față în față 27 de firme dezvoltatoare și furnizoare de  soluții și echipamente IT&C din categoria smart city cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale din regiunea de sud a țarii.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1465997063491148/

Dezbaterea a fost deschisă de Daniel Ștefan Drăgulin, Primarul Municipiului Călărași și totodată gazda evenimentului  Nelu Bălașa, Președintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii Călărași.

La eveniment a fost prezent Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Sova, care și-a arătat interesul pentru modernizarea orașelor din România și a asigurat participanții de sprijinul total al Ministerului în ceea ce privește implementarea programelor de transformare a orașelor în unele de tip smart.

Deși există multe soluții smart dedicate și resurse care pot fi alocate pentru acestea, viteza de adoptare și implementare  de către administrațiile locale este destul de redusă. Ministrul a mai spus că efervescența transformării digitale și a inovării nu ar trebui stăvilită de reglementări și lucrurile ar trebui să se dezvolte natural.

Primăria Municipiului Călărași și primarul Daniel Ștefan Drăgulin au reușit să reunească în reședința de județ, într-o dezbatere în premieră pentru orașul nostru, furnizori de soluții și echipamente IT și primari din regiunea de sud a țării. Scopul dezbaterii ce a avut loc la restaurantul Hestia Park, miercuri, 20 septembrie, și care s-a bucurat de prezența ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a fost acela de discuta aplicat asupra a ceea ce se poate dezvolta în orașele noastre pentru că, deși există multe soluții smart dedicate și resurse care pot fi alocate pentru acestea, viteza de adoptare și implementare este redusă.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului s-au referit și la modalitatea în care pot fi eliminate unele bariere și accelerată viteza de decizie a autorităților publice pentru adoptarea soluțiilor smart în beneficiul cetățenilor, mediului de afaceri, turiștilor și administrației.

„SMART CITY 2017-2020. NEVOI – SOLUȚII – METODE” a fost prima dezbatere regională, după cea națională, inițiată de fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan. Demersul Primăriei Municipiului Călărași a fost sprijinit și de filiala Călărași a Consiliului Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Pentru că în România conceptul de Smart City a fost deja îmbrățișat, cu succes, de administrații locale, tocmai de la Alba Iulia, Valentin Voinica, managerul de proiect, a venit la Călărași să prezinte proiectele de smart city implementate sau care urmează să fie implementate acolo. Municipiul Călărași urmează să intre și el pe acest trend, în cadrul reuniunii, fiind prezentate proiectele de Mobilitate Urbană care au componente de smart city și care vor fi implementate, cu ajutorul finanțării pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020 în următoarea perioadă.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată furnizorilor de soluții și echipamente IT, care și-au prezentat unele proiecte deja implementate pentru administrații publice locale în România, dar și alte idei menite să facă viața mai ușoară cetățenilor unui oraș. Au participat: Urbanscope, Cluster-ul Different Angle din București, Telekom România, Orange România, ZTE, IDC România, Synergetics partener ESRI, Dell EMC, Frontier Connect Timișoara, Philips Lighting România, Cluster-ul IT Cluj Napoca, Direct One, VMB Partners, Avitech.

Dezbaterea s-a bucurat, pe lângă prezența ministrului Lucian Șova, și de cea a prefectului George Iacob, secretarului de stat Ciprian Pandea, primarilor din Focșani, Urziceni, Buzău, Giurgiu, Slobozia, Amara, Fetești și reprezentanți ai altor primării invitate, directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, și reprezentanți ai unor instituții publice din Călărași.

[SLGF id=4180]

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

Published

on

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași informează despre emiterea unui cod galben de vânt puternic pentru mai multe localități din județul Călărași. Conform avertismentului, intensificările temporare ale vântului vor depăși la rafală viteza de 55 km/h în zonele Borcea, Dragalina, Perișoru, Jegalia, Unirea, Stefan cel Mare și Dichiseni.

Codul galben va fi valabil în intervalul 27.04.2023 orele 10:00 – 16:00, iar autoritățile recomandă precauție în aceste zone, mai ales pentru șoferii care circulă pe drumurile din zonă.

În astfel de cazuri, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în aer liber în această perioadă și să-și asigure obiectele aflate în aer liber pentru a preveni eventualele pagube produse de vânt.

De asemenea, se recomandă ca cei care locuiesc în zonele afectate să se asigure că ferestrele și ușile sunt bine închise și să evite deplasarea prin zonele cu arbori sau stâlpi electrici în această perioadă.

Continue Reading

Breaking News

ISU Călărași are 18 noi salvatori din pasiune

Published

on

Noi voluntari s-au înscris în programul „Salvator din pasiune” la I.S.U. Călărași. 18 tineri s-au înscris în prima serie de recrutare din acest an a proiectului ”Salvator din pasiune” și au început deja activitățile inițiale de pregătire.

Ei vor să se alăture pompierilor militari călărășeni în nobila lor misiune de a veni în ajutorul semenilor.

Cu toţii sunt tineri și sunt pregătiți să facă față unor provocări noi, sunt dispuși să ajute și foarte interesați să învețe, să știe cât mai multe lucruri despre folositrea accesoriilor şi despre atribuțiile salvatorului din pasiune.

Demersul Inspectoratului pentru Sitauţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași are la bază pregătirea tinerilor şi sprijinirea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.

După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori în proiectul „Salvator din pasiune” sunt următoarele:
– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
– apt din punct de vedere medical;
– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
– Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Continue Reading

Breaking News

Ce a pățit o chiriașă care nu i-a răspuns proprietarului la telefon

Published

on

Furată de un somn adânc, o tânără din municipiul Călărași, care locuiește în chirie într-o garsonieră situată pe strada Progresul, a pus pompierii pe drumuri în această seară, după ce proprietarul a sunat la numărul de urgență 112 anunțând că aceasta nu răspunde la telefon.

Ajunși de urgență la fața locului cu mai multe autospeciale, printre care și o scară mobilă, salvatorii au pătruns în locuința respectivă, după ce au forțat unul dintre geamurile apartamentului.

În garsonieră, pompierii au găsit o tânără de 30 de ani care dormea.

Continue Reading

Cele mai accesate articole