Connect with us

Știri

Senatorul Cionoiu solicită ministrului de interne schimbări la IPJ Călărași

Published

on

Ultimele conflicte  sângeroase din Călărași, o tentativă de omor, eveniment care s-a petrecut într-o zonă aglomerată a municipiului Călărași și o bătaie cu bâte și săbii într-o spălătorie, ziua în amiaza mare, au stârnit o adevărată revoltă în rândul oamenilor. Aceștia au criticat lipsa de siguranță pe care poliția nu o poate gestiona eficient, fenomen care se pare că a scăpat de sub control.

În acest sens, senatorul social-democrat, Nicușor Cionoiu, a făcut o nouă interpelare ministrului de interne prin care îi solicită luarea de măsuri urgente pentru stoparea acestor situații care generează teroare pe străzile orașului, se arată în interpelarea demniatarului.

(…) Vă rog insistent să solicitați investigarea amănunțită a modului în care se desfășoară îndeplinirea atribuțiilor legale de serviciu a personalului Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și să dispuneți toate procedurile legale necesare astfel încât să putem avea un Comisar Șef permanent (…).

Redăm integral interpelarea făcută de senatorul Cionoiu:

Stimate domnule ministru,

După ultima interpelare pe care v-am adresat-o în data de 22 iunie 2022 având obiectul „“Siguranță și încredere” a ajuns doar un slogan pentru I.P.J. Călărași”, doresc să vă aduc la cunoștință o altă situație cel puțin la fel de gravă ca cea anterioară. Siguranța călărășenilor continuă să fie pusă în pericol, iar fenomenele infracționale devin parte din acest județ.

Vineri, 9 septembrie, la scurt timp după orele 20, a avut loc un conflict sângeros în fața centrului comercial Agneza de pe Bulevardul Republicii din Mun. Călărași. În urma altercației, un bărbat cunoscut ca fiind un interlop local a fost rănit grav după ce a primit mai multe lovituri de cuțit în zona gâtului, prezentând plăgi deschise la nivelul gâtului și a membrelor inferioare. În conflict au fost implicați 4 agresori înarmați, însă se constată că doar unul dintre ei a executat actul de cruzime menționat, iar mai apoi a reușit să fugă în comuna Borcea la 50 km de Călărași, acesta din urmă face parte tot din grupul interlopilor locali

Martorii spun că două mașini au intrat în parcarea supermarket-ului, moment în care, din ultima mașină au coborât 4 bărbați înarmați cu cuțite și s-au năpustit asupra șoferului care se afla la volanul primei mașini urmărite.

Multe alte evenimente au avut loc în județul nostru, violări de domiciliu, furturi, și consumul de substanțe psihoactive ce conduc către un comportament agresiv din partea consumatorilor. Toate aceste situații scăpate de sub control periclitează siguranța cetățenilor și va înrădăcina teama în rândul locuitorilor, dar și lipsa de încredere a acestora în forțele organelor de poliție.

Consider că este necesar ca în fruntea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean – Călărași să se afle un Comisar Șef stabil, permanent, care să nu fie pus în funcție pe o perioadă determinată de timp. Doar așa am putea spera că cel ce se află la cârma instituției să nu rămână indiferent la situațiile critice pe care cetățenii le trăiesc frecvent. Totodată, cadrele detașate temporar pe funcția de Comisar Șef al Inspectoratului de Poliție Județean, vin la Călărași doar pentru că există atractivitatea drepturilor salariale mari, urmând să beneficieze ulterior de o pensie mare.

Siguranța trebuie să fie primordială pentru fiecare agent de poliție, însă în acest moment continuăm să privim fără nicio speranță cum teroarea umple străzile orașului.

Domnule ministru, având în vedere aceste conflicte ce par să nu înceteze, vă rog insistent să solicitați investigarea amănunțită a modului în care se desfășoară îndeplinirea atribuțiilor legale de serviciu a personalului Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și să dispuneți toate procedurile legale necesare astfel încât să putem avea un Comisar Șef permanent, care să construiască un județ sigur pentru toți locuitorii.

Cu deosebită considerație,

 

Senator PSD de Călărași

Nicușor CIONOIU

 

 

 

Solicit răspuns în scris.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Știri

Borcea: O femeie și-a găsit sfârșitul în casa cuprinsă de flăcări

Published

on

Sfârșit tragic pentru o femeie de 49 de ani din Borcea, care a fost găsită fără suflare, in timpul unui incendiu care a cuprins toată locuința. Soțul acesteia a scăpat cu viață, însă a suferit arsuri pe 5% din suprafața corpului

Incendiul a fost anunțat prin 112 la ora 17:24. Doi între vecini au sărit în ajutor, însă au ajuns în spital din cauza arsurilor, ambii au fost transportați la cele mai apropiate unități medicale pentru îngrijiri medicale.

La fața locului au intervenit două autospeciale de pompieri cu apă și spumă și un echipaj SMURD care a preluat victimele.

 

Continue Reading

Știri

Cine este bărbatul care a pus în alertă toate serviciile din Călărași cu amenințarea cu bombă

Published

on

Apelul prin 112 care a pus în alertă toate autoritățile din Călărași, prin care se anunțase o amenințare cu bombă la Târgul de Crăciun, a fost dat de un bărbat de aproximativ  3o de ani, cu domiciliul pe raza localității Vlad Țepeș, pus pe glume. Acum, gestul tânărului  îl costa un dosar penal și o amendă de câteva mii de lei.

Apelul s-a dat la ora 20:20, iar discuția telefonică cu operatorul 112 a avut mai puțin de un minut.

La câteva minute după apelul bărbatului, dispeceratul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență a reapelat numărul de telefon de pe care se anunța amenințarea, însă telefonul era închis.

Autoritățile s-au mobilizat în doar câteva minute și au pus în aplicare măsurile necesare: evacuarea de urgență a populației din zona în care se bănuia că ar exista posibila amenințare.

Toată zona a fost rapid împânzita de jandarmi și polițiști, iar lucrătorii serviciilor speciale din cadrul SAS au asigurat zona.

În a doua încercare de a contacta persoana care anunțase amenințarea care punea în pericol oamenii aflați la eveniment, bărbatul le-a spus celor de la 112 că a fost doar o glumă.

COMUNICAT DE PRESĂ IPJ CĂLĂRAȘI

În seara de 2 decembrie a.c., în jurul orei 20.20, un bărbat a sesizat, prin S.N.U.A.U. 112, despre faptul că în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Călărași este amplasată o bombă.

Numărul a fost reapelat, iar persoana a răspuns spunând ca a fost o glumă.

În cauză s-au efectuat verificări, în vederea identificării persoanei și luării măsurilor legale care se impun.

Ulterior, apelantul a fost identificat, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din comuna Vlad Țepeș, județul Călărași.

Cel în cauză a fost sancționat conform O.G. nr. 34/2008 privind  organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic Pentru Apeluri de Urgență, cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

 

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole