Connect with us

Știri

Senatoarea Roxana Pațurcă, despre importanța sprijinului pe care societatea trebuie să îl acorde semenilor neajutorați

Published

on

“Joi, 13 februarie, am participat la Prefectura Călărași la întrunirea membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Principalul subiect dezbătut a fost ”Implicarea Bisericii și Societății Civile în ajutorarea semenilor”, un subiect prezent și în spațiul public.

Cunosc personal multe cazuri în care atât Societatea Civilă, cât și Biserica, și-au adus din plin aportul la ajutorarea semenilor, vârstnici sau nu. Din păcate, nu de fiecare dată cazul ajunge la cunoștința publicului larg, ceea ce creează uneori o falsă opinie în rândul societății în ceea ce privește implicarea celor două în această privință.

Există explicații pentru lipsa de mediatizare a acestor cazuri, dar în primul rând de vină este chiar atitudinea celor care se implică în ajutorarea semenilor: deși o fac din tot sufletul, de multe ori preferă să nu aducă la cunoștința publicului actele de ajutor, de teama de a nu se interpreta că tot ceea ce își doresc este să își creeze imagine. Chiar și eu, personal, am ales de multe ori să nu mediatizez anumite acte caritabile, întrucât aș fi fost, poate, acuzată că alerg după imagine. Cred că am greșit, așa cum cred că și Biserica, dar și Societatea Civilă greșesc atunci când nu mediatizează acele situații în care ajută pe cei aflați în nevoie. Avem nevoie de cât mai multe exemple pozitive pentru a contribui la acel spirit de într-ajutorare care trebuie să existe între membrii societății.

Pe de altă parte, de multe ori chiar reprezentanții mass-media refuză să mediatizeze acele situații, probabil din același motiv de a nu fi acuzați că fac imagine unei anumite persoane, instituții sau chiar partid politic. Amintesc aici faptul că, odată mediatizat, orice act de caritate sau de sprijin al celor aflați în nevoie constituie un exemplu pentru ceilalți, pentru cei care și-ar permite să ajute la rândul lor, dar nu o fac pentru că nu au exemple pe care să le urmeze.

Advertisement

Discuția este mai amplă și am încercat în cadrul întâlnirii de astăzi să aflăm răspunsuri la întrebările care ne preocupă, astfel încât să putem ajuta pe cei aflați în nevoie, iar prin aceasta să putem da și un exemplu de urmat celor din jur.

Da, nu contest, imaginea celor care își ajută semenii se îmbunătățește atunci când cazul respectiv ajunge în mass-media. Dar oare nu este mai puțin grav să fii acuzat că îți faci imagine decât să nu oferi un exemplu pozitiv societății sau, mai rău, să nu ajuți deloc?

Un exemplu pozitiv din acest punct de vedere este ceea ce face pentru cei aflați în nevoie Aura Giurcă, cetățean de onoare al Călărașiului și director al Crucii Roșii Călărași. Această fată inimoasă a prezentat astăzi un bilanț pe 2019 extrem de bogat al activității instituției pe care o conduce, fapt pentru care merită din plin să fie felicitată și admirată.

De la mese calde oferite celor nevoiași la concursuri pentru a insufla spirit civic celor mici, de la colecte de haine și jucării la activități specifice de sărbători, Crucea Roșie Călărași a fost mereu în linia întâi a într-ajutorării semenilor. Mediatizarea activităților desfășurate pe parcursul anului de Crucea Roșie Călărași a făcut ca cetățenii să înțeleagă importanța ajutării aproapelui. Acesta este modelul de urmat, iar Aura Giurcă este o femeie care ne inspiră pe noi toți din acest punct de vedere.

Aleg la rândul meu să ajut și să ofer sprijin celor aflați în nevoie, iar prin exemplul meu sper din suflet să inspir și eu pe alții.”

Senator Roxana-Natalia Pațurcă

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Dumitru Cristina, directoarea Școlii din Jegălia care a înțeles importanța sprijinul pentru elevi. “Facem echipă pentru educație” Ajutorul vine și din partea autorităților locale

Published

on

Motorul dezvoltării unei comunități este o școală dezvoltată. Una dintre școlile dezvoltate se află și în comuna Jegălia, școală coordonată de doamna director, Dumitru Cornelia-Cristina.

Instituţia de învăţământ nu se poate dezvolta şi, de asemenea, nu poate oferi servicii educaţionale de calitate, fără menţinerea şi implicarea hotărâtă a autorităţilor locale în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcoala, astfel că a fost necesar și benefic parteneriatul dintre şcoală şi autoritățile locale, prin implicarea primarului Vasile Aurel.

Pentru că felul în care şcoala şi autorităţile locale colaborează are o influenţă importantă asupra calităţii serviciilor educaţionale oferite de către unitatea de învăţământ, au fost realizate multe proiecte comune, născute din necesitatea de a crea condiţii viabile de dezvoltare personală a elevilor acestei comunități și pentru a asigura un învățământ de calitate.

Și cum lucrurile bune se fac în echipă, acest parteneriat dintre cele două instituții, la cârma cărora se află doi oameni cu mentalitate deschisă, este bazat pe identificarea intereselor comune şi pe acordarea de sprijin reciproc. Astfel, o serie de proiecte s-au derulat în Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, atât proiecte europene, prin implicarea dlui primar Vasile Aurel: proiecte de reabilitare, modernizare și dotare, prin care unitatea de învățământ a fost dotată cu încălzire centrală, grupuri sanitare, sală de sport, teren de sport cu gazon sintetic, echipamente IT de ultimă generație pentru cabinetul de informatică și pentru fiecare sală de clasă, cât și proiecte educaționale, unde copiii sunt principalii ,,actori”. Sunt create toate condițiile optime pentru un proces educativ modern, această evoluție frumoasă fiind realizată în ultimii ani prin bună colaborare și implicare.

Unele proiecte inițiate, la nivel de comunitate, de primarul Aurel Vasile și directoarea Cristina Dumitru, au fost gândite să contribuie la completarea procesului de învăţare, la dezvoltarea înclinațiilor şi aptitudinilor şcolarilor, la organizarea raţională şi plăcută a timpului lor liber. Astfel, la nivel de comună, copiii au oportunitatea de a face sport prin programul de lupte libere sau fotbal, unii participă cu plăcere la cursurile de dansuri populare, în cadrul Ansamblului ,,Grâușorul”. Alți copii și-au dezvoltat o pasiune pentru muzica de fanfară și pentru instrumente și au devenit membri în Fanfara  Jegălia. Cel mai nou atelier este cel de teatru, prin proiectul “Teatru la sat”, unde s-au încris atât copii de la clasele primare, cât și de la gimnaziu și unde sunt instruiți de actrița Vero Căliman, cunoscută sub numele de ,,fetița Zurli”.

Toate aceste activități au fost puse în scenă, la diverse concursuri județene, naționale sau proiecte școlare inițiate de cadre didactice ale școlii.

Advertisement

În completarea activităților extrașcolare, copiii s-au bucurat de oportunități de învățare și socializare chiar și în perioada vacanței de vară, creând astfel un mediu în care copiii au putut explora, învăța și se distra într-un mod echilibrat, alături de cadrele didactice, prin proiectul PNRAS – Tabăra de vară la școală dar și numeroasele activități cu scop umanitar sau ecologic desfășurate de copiii școlii sub îndrumarea cadrelor didactice și cu susținerea părinților.

“Ne străduim să oferim ce este mai bun copiilor acestei comunități și să îi încurajăm să se dezvolte într-un mediu plin de dragoste și susținere. De aceea este nevoie de echipă. Avem o echipă mare care se bazează pe relația școală-familie-comunitate și care are ca preocupare copilul.

Orice inițiativă care a rămas în sufletele copiilor noștri  ne motivează să continuăm să creăm astfel de experiențe minunate. Școala este a doua casă a acestor copii în formare. În acestă casă, ei trebuie să pășească cu bucurie și încredere. La Jegălia găsiți o comunitate implicată, unde toți suntem partenerii activi în echipa școală – părinți – Primărie – Biserică și facem față oricăror provocări mai apar.”,  spune doamna director Cristina Dumitru.

Continue Reading

Cultură

Danubius MotorFest 2024: Trupa Kompas deschide festivalul într-un mod memorabil

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Între 21 și 23 iunie, Stadionul Ion Comșa din Călărași se transformă în epicentrul adrenalizant al pasionaților de motoare și muzică de calitate, găzduind a doua ediție a festivalului Danubius MotorFest.

Evenimentul își deschide porțile sub semnul unei serii încărcate de surprize și experiențe inedite, avându-i în frunte pe Legio Phoenix MC România, alături de sprijinul Consiliului Județean Călărași și al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

Cu un start exploziv, trupa Kompas, alcătuită din tineri talentați precum Tudor-Andrei Mitrea, Florin Mitu, Vitalie Sergentu și Alin Sergentu, deschide festivalul într-un mod memorabil. Această echipă aduce în prim-plan energia și pasiunea pentru muzică, pregătind publicul pentru un weekend de neuitat.

Pe lângă atmosfera vibrantă creată de Kompas, pe scena festivalului vor urca nu mai puțin de 8 formații, oferind un spectru divers de genuri muzicale și performanțe de excepție. De la trupe consacrate precum Byron și Trooper, până la surprize pline de energie din partea formațiilor din Republica Moldova, fiecare zi promite să fie o călătorie sonoră memorabilă.

Dar Danubius MotorFest nu se rezumă doar la concerte. Parade moto spectaculoase, concursuri incitante și premii fabuloase completează atmosfera, transformând evenimentul într-un adevărat spectacol al vitezei și pasiunii pentru motoare.

Cu intrarea gratuită, festivalul devine și mai accesibil pentru toți iubitorii de senzații tari. Pregătește-ți cortul, cheamă-ți prietenii și alătură-te unei experiențe unice, unde spiritul verii se împletește cu rafinamentul rockului românesc.

Iar distracția nu se oprește la finalul concertelor. Zona special amenajată pentru parcarea motoarelor și corturi, alături de ofertele variate de băuturi și preparate culinare, garantează confortul și relaxarea participanților între momentele intense de divertisment.

Danubius MotorFest 2024 promite să fie mai mult decât un simplu festival – este o călătorie captivantă în universul motoarelor și al muzicii, care va lăsa amintiri de neuitat în inimile tuturor celor prezenți.

Continue Reading

Știri

VIDEO. O mașină de poliţie a fost implicată într-un accident, în timpul unei urmăriri pe strada București

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un nou accident de circulație a avut loc vineri noapte în municipiul Călărași, zona Parcul Florilor, pe strada București. Totul s-a întâmplat în timp ce două autospeciale de poliție se aflau în urmărirea unui șofer care ar fi evitat un filtru de poliție.

Două echipaje de poliție au pornit în urmărirea unui autoturism marca BMW X5 de culoare neagră. Urmărirea ar fi început încă din zona spitalului județean. Urmărirea s-a desfășurat pe strada Eroilor și pe Grivița, iar la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă, polițiștii au încercat să oprească mașina conform procedurilor, dar șoferul nu a oprit.

În timpul urmăririi, autospeciala de poliție MAI 37933 care se deplasa pe strada București către Tenaris, a acroșat un autoturism care circula regulamentar pe a doua bandă. Participantul la trafic ar fi frânat pentru a le permite celor două echipaje de poliție să-l depășească, însă autospeciala de poliție care se afla în spatele autoturismului nu a mai reușit să frâneze. Martorii spun că sistemul de frânare era supraîncălzit, iar din discuri ieșea fum.

În mașina poliției se aflau trei agenți, iar șoferul a suferit răni ușoare la membrele inferioare.

La fața locului au intervenit imediat mai multe autospeciale de poliție pentru a acorda asistență și a gestiona situația. Cu toate acestea, șoferul urmărit a reușit să scape în urma incidentului. Autoritățile continuă să ancheteze circumstanțele exacte ale accidentului și să îl identifice pe șoferul fugar.

Continue Reading

Cele mai vizualizate