Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 9 aprilie

1241 – Armatele mongole înving forţele germane şi poloneze conduse de regele polonez Henryk al II-lea cel Pios, în bătălia de la Liegnitz (Legnica) din Silezia.

1413 – Henric al V-lea este încoronat rege al Angliei.

1514 – A început Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja (9 aprilie – 15 iulie 1514)

1654 – A murit Matei Basarab, domnul Ţării Româneşti. (n. 1580 localitatea Brâncoveni – d. 9 aprilie 1654). A fost domnitor al Țării Românești între anii 1632 și 1654.

Advertisement

1682 – Robert Cavelier de la Salle descoperă vărsarea fluviului Mississippi şi pune stăpânire pentru Franța pe acest teritoriu din America de Nord, căruia îi pune numele de Louisiana, în onoarea regelui Ludovic al XIV lea.

1821 – S-a născut Charles Baudelaire, poet francez

1850 – A avut loc, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, premiera comediei” Coană Chiriţă la Iaşi sau Două fete s-o neneaca” de Vasile Alecsandri.

1865 – Războiul Civil American – Generalul Robert E. Lee predă armata Virginiei de Nord (26.765 trupe) generalului Ulysses S. Grant la Appomattox Courthouse, Virginia, fapt care duce la sfârșitul războiului început la 12 aprilie 1861.

1867 – Statele Unite ale Americii cumpăra Alaska de la Rusia.

Advertisement

1894 – S-a născut scriitorul român Cămil Petrescu

1914 – La Holborn Empire, Londra, a avut loc premiera primului film artistic color din lume – „The World, the Flesh and the Devil “.

1916 – A avut loc, la Ateneul Roman din Bucureşti, prima audiţie a Suitei a II-a de George Enescu.

1917 – Pe frontul de vest din Primul Război Mondial, a început Bătălia de la Arras (9 aprilie – 16 mai 1917) Parte a Frontului de vest din Primul Război Mondial.

1918 – (27 martie sv) Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România.

Advertisement

1926 – S-a născut Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy.

1940 – Al doilea război mondial – Germania invadează Danemarca și Norvegia.

1959 – NAŞA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard – cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn – primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

1970 – A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni.

1974 – A fost inaugurat stadionul de fotbal Steaua din Bucureşti.

Advertisement

1989 – O demonstrație pașnică anti-sovietică în favoarea independenței Georgiei este dispersată în forţa de către armata sovietică rezultând în 20 de decese și sute de răniţi.

1991 – Georgia și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

1992 – Fostul conducător al statului Panama, Manuel Noriega, a fost condamnat pentru înşelătorie şi trafic de droguri la 30 de ani închisoare.

1998 – La Chișinău, în fata Universității, a fost dezvelita o statuie a lui Mihai Eminescu. Iniţiativa a aparţinut Uniunii “Vatra Românească” şi „Ligii pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni”

2002 – La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii.

Advertisement

2004 – A fost răsturnată cea mai importantă statuie a fostului lider irakian, Saddam Hussein în centrul Bagdadului.

2005 – În Marea Britanie, la Windsor’s Guildhall, Prințul de Wales se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.

2009 – La Tbilisi, Georgia, peste 60.000 de oameni protestează împotriva guvernului lui Miheil Saakașvili.

2019 – Ceremonia de deschidere a Campionatelor Europene de Lupte de la București, după 40 de ani de la ultima ediție a Campionatelor Europene găzduite de România.

Advertisement

La zi

Roseți: Copii agresați, bătuți și furați de alți tineri. Trei suspecți sunt dați în urmărire

Seara agitată, luni, în localitatea Roseți, județul Călărași, unde o altercație între tineri a degenerat într-o agresiune gravă. Potrivit informațiilor din teren, un grup de tineri,– însoțiți, se pare, și de câțiva adulți – ar fi atacat alți copii. Agresorii i-ar fi bătut, le-ar fi luat telefoanele, banii și chiar o motocicletă electrică.

Unul dintre tineri a fost rănit suficient de grav încât a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc în apropierea unui parc, iar martorii spun că atacul a fost bruta.

Cei trei presupuşi agresori au fugit de la fața locului înainte ca echipajele de intervenție să ajungă. În prezent, polițiștii și jandarmii desfășoară căutări pentru a-i identifica și prinde.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Ialomița / Crimă mărturisită după 20 de ani la Ograda: Cadavrul, descoperit în curtea unei case

politie

Un caz cutremurător a ieșit la iveală după două decenii, după ce un bărbat aflat în arest a mărturisit că a ucis o femeie în urmă cu 20 de ani și a îngropat trupul acesteia în curtea unei case din comuna Ograda.

Potrivit informațiilor furnizate de polițiștii și procurorii ialomițeni, victima figura de ani de zile în evidențele poliției ca persoană dispărută. Dezvăluirea a fost făcută de presupusul autor al crimei, aflat în prezent în arest într-un alt dosar penal pentru fapte similare. Acesta a redactat o scrisoare în care a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul.

Ancheta a fost declanșată imediat, iar în urma cercetărilor efectuate la locul indicat de autor, anchetatorii au descoperit rămășițe umane în saci de plastic, în curtea unei locuințe din Ograda.

Verificările continuă, iar autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc crima. Cazul a fost mediatizat de Ziarul Independent din Ialomița. Acestia au anunțat ca vor reveni cu detalii în ediția din 23 iulie.

Advertisement

Continue Reading