IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
553 – A început al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic.
1260 – Kubilai han devine conducător al Imperiului Mongol.
1494 – Navigatorul Cristofor Columb declară insula Jamaica posesiune spaniolă.
1640 –Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel Scurt. În 1640, confruntat cu un conflict armat cu Scoția, regele Carol I Stuart al Angliei convoacă din nou parlamentul pentru a vota noi impozite. Opoziția parlamentară este din nou puternică dar parlamentul a fost din nou dizolvat. Acest parlament a avut activitate pentru 18 zile în perioada aprilie – mai 1640.
1762 – Rusia și Prusia semnează Tratatul de la Sankt Petersburg prin care încetează războiul dintre cele doua țări.
1789 – La Versailles, a fost convocată Adunarea Stărilor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614), pentru a discuta criza financiară din Franța, fapt ce avea să declanșeze o serie de evenimente care au condus la Revoluția franceză.
1815 – S-a născut dramaturgul francez Eugene Labiche .
1818 – S-a născut Karl Marx, fondator al doctrinei marxiste, filosof si economist.
1821 – A încetat din viață în exil pe insula Sfânta Elena din Atlantic, Napoleon Bonaparte, împărat al Franței.
1827 – După moartea regelui Frederic Augustus I de Saxonia urmează la tron fratele său, Anton.
1835 – Se pune în funcțiune prima linie de cale ferată din Europa în Belgia între Bruxelles și Mechelen.
1846 – S-a născut Henryk Sinkiewicz, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel.
1848 – stil vechi (17 mai 1848, stil nou) se încheie Marea Adunare Națională de la Blaj în Transilvania, cu participarea a 40. 000 de oameni, preponderent țărani, prin care românii din Transilvania se declară națiune de sine stătătoare.
1912 – A apărut primul număr al ziarului „Pravda” , organ de presa al partidului comunist rus și al C.C. al Partidului comunist al Uniunii Sovietice.
1919 – A fost creată, la Geneva, Liga Societăților de Cruce Roșie ca organ de legătură permanentă între societățile naționale de Cruce Roșie.
1925 – Guvernul Africii de Sud declară limba afrikaans, limba oficială.
1927 – Se înființează Institutul de Cercetări și Stațiuni Agronomice din România.
1933 – A murit medicul Ernest Juvara, anatomist și chirurg (contribuții remarcabile mai ales în domeniul ortopediei), profesor la Facultatea de Medicina din București.
1936 – Trupele Italiei fasciste ocupă Addis Abeba, capitala Etiopiei.
1940 – Se formează la Londra guvernul norvegian in exil, după ocuparea Norvegiei de către Germania nazistă.
1944 – Trupele germane execută 216 civili în satul Kleisura din Grecia.
1945 – Începe insurecția de la Praga, o încercare a rezistenței cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.
1949 – Zece țări din Europa: Belgia, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Regatul Unit, Suedia și Țările de Jos au semnat tratatul de la Londra prin care a fost creat Consiliul Europei.
1954 – Generalul Alfredo Stroessner preia puterea in Paraguay printr-o lovitură de stat.
1955 – A intrat in vigoare acordul pentru crearea Uniunii Europei Occidentale, în baza unui acord semnat de Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie la data de 23 octombrie 1954.
1955 – Începe să funcționeze UEO, Uniunea Europei Occidentale, în baza acordului semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie la 17 martie 1948. UEO este singura organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.
1957 – Televiziunea Română a realizat prima transmisie sportiva in direct, prezentând meciul de rugby Anglia-România.
1988 – Televiziunea japoneză a efectuat prima transmisiune in direct de pe Everest, cel mai înalt munte din lume.
1990 – Președintele Ion Iliescu a invitat reprezentanți ai manifestanților din Piața Universității la o discuție. Tratativele dintre președinte și manifestanți au eșuat, in momentul in care aceștia din urma au cerut ca dialogul sa fie televizat.
1999 – Deputații europeni l-au investit, la Strasbourg, pe italianul Romano Prodi in funcția de președinte al Comisiei Europene.
2001 – Patriotul roman Ilie Ilașcu a fost eliberat din închisoarea Hlinoaia, unde fusese deținut samavolnic de autoritățile separatiste din autoproclamata republica transnistreană.
2002 – După ce în primul tur de scrutin Jacques Chirac a obținut 19,88% din voturi, în al doilea tur de scrutin obține 82,21% împotriva lui Jean-Marie Le Pen al Frontului Național și este confirmat ca președinte al Franței.
2004 – Guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reușit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.
2019 – Accident aviatic soldat cu 41 morți și cinci răniți după aterizarea de urgență a unui avion Aeroflot, cuprins de flăcări în zbor, pe aeroportul moscovit Sheremetyevo. 41 de oameni au murit și cel puțin cinci au fost râniți în urma aterizării în flăcări a unui avion al companiei ruse Aeroflot pe aeroportul moscovit Sheremetyevo.