Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 5 aprilie

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1081 – Alexios I Comnen este încoronat împărat bizantin la Constantinopol, fondând dinastia Comnenilor.

1242 – În timpul unei lupte pe gheata lacului Peipus, forțele ruse conduse de Alexandru Nevski, cneazul Novgorodului, resping o invazie a Cavalerilor Teutoni.

1722 – Exploratorul olandez Jacob Roggenven a descoperit o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).

Advertisement

1792 – Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege, prima dată când această putere este utilizată în Statele Unite ale Americii.

1818 – Gheorghe Lazăr a fost numit dascăl (profesor) de aritmetică, geometrie și geografie la școala de la Sfântul Sava din București, unde a inaugurat cursurile de limbă română.

1879 – A izbucnit Războiul Pacificului. Chile a declarat război Boliviei și Perului.

1900 – La Knossos in Creta, sunt descoperite tăblițe de lut cu o scriere hieroglifica Linear B.

1904 – În București a luat ființă Automobil Clubul Regal, în prezent Automobil Clubul Român (ACR). Automobil Clubul Regal Român (ACRR) a fost o asociație sportivă de automobilism înființată în 1904, patronată de Casa Regală, cu sediul în București. Este precursorul actualului Automobil Clubul Român.

Advertisement

1924 – După diversiunea armata sovietica de la Tatar-Bunar, este interzisa printr-o Ordonanță militară, activitatea Partidului Comunist Român, acuzat de „acțiuni anti-românești”.

1933 – În timpul marii crize economice din SUA, președintele Franklin D. Roosevelt a decretat închiderea pentru o zi a tuturor băncilor de pe teritoriul statului si suspendarea operațiunilor financiare.

1946 – Trupele sovietice se retrag de pe insula Bornholm, teritoriu aparținând Danemarcei, după 11 luni de ocupație.

1951 – În S.U.A., Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit rușilor secrete cu privire la armele atomice). Au fost executați pe scaunul electric la data de 19 iunie 1953.

1955 – Sir Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al guvernului britanic, după o activitate de peste 50 de ani.

Advertisement

1964 – A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.

1976 – În China a avut loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.

1983 – Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici sunt expulzați de la Paris.

1991 – Ion Iliescu, președintele României, a semnat la Moscova, Tratatul de colaborare, bună vecinătate și amiciție dintre URSS și România. A fost singurul tratat încheiat de o ex țară socialista cu U.R.S.S., chiar înainte de destrămarea imperiului sovietic si a fost considerat cel puțin “neinspirat”.

1992 – În Peru, are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, urmată de suspendarea garanțiilor constituționale.

Advertisement

1992 – În Kenmore, New York, un bărbat a sărit de la o fereastră de la etajul al patrulea, a căzut pe o mașină și a supraviețuit. El a luat imediat liftul, a urcat iar la etajul patru, a sărit și a căzut din nou peste aceeași mașină, supraviețuind doar cu o glezna fracturata.

1994 – Vizita la București a președintelui Serbiei, Slobodan Miloșevici.

1997 – S-a înființat Canalul România Muzical din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

2001 – Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.

2009 – Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Comuniștilor pierde alegerile, care sunt câștigate de Alianța pentru Integrare Europeana.

Advertisement