Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 4 mai

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1008 – S-a născut regele Henric I al Franței.

1471 – Războiul celor două roze – Bătălia de la Tewkesbury – Eduard al IV-lea din Casa de York învinge armata Casei Lancaster și îl omoară pe Eduard, Prinț de Wales, singurul descendent al regelui Henric al VI-lea și a Margaretei de Anjou.

1555 – Apare prima ediție a Profețiilor lui M. Michel Nostradamus, cu primele 353 de versete.

Advertisement

1646 – Apare, la Iași, Cartea româneasca de învățătură de la pravilele împărătești și de la alte giudețe (sau Pravila lui Vasile Lupu), primul cod de legi tipărit in limba româna.

1655 – S-a născut, la Padova, Bartolomeo Cristofori, producător italian de instrumente muzicale, inventatorul pianului.

1675 – Regele Charles al II-lea al Angliei ordona construirea Observatorului Regal Greenwich.

1814 – Napoleon I este exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1814 – Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei semnează Decretul din 4 mai, întorcând Spania la absolutism si reintroducând Inchiziția.

Advertisement

1837 – S-a născut publicistul și omul politic român, Theodor Rosetti, fost prim-ministru al României.

1840 – S-a născut chirurgul și profesorul Constantin Dimitrescu-Severeanu, întemeietor de învățământ chirurgical, inițiatorul chirurgiei viscerale românești.

1848 – Se desfășoară Adunarea românilor din comitatul Caraș, la Lugoj, unde se revendică drepturi naționale și autonomia bisericii ortodoxe române din Banat și Crișana.

1886 – Masacrul din Haymarket – În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut aruncă o grenadă într-un grup de polițiști, transformând demonstrația pașnică în ceea ce a rămas cunoscut drept, masacrul de la Haymarket soldat cu moartea a șapte polițiști și a numeroși demonstranți și trecători.

1904 – Începe construcția Canalului Panama care traversează istmul Panama din America Centrala, legând oceanele Atlantic si Pacific. Construcția acestui canal a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată.

Advertisement

1904 – Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce , producătoare de mașini de excelența. Din 1998 numele de marca Rolls -Royce a fost achiziționat de către BMW.

1919 – În China s-a declanșat “Mișcarea 4 Mai“, prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei.

1922 – S-a născut Vlad Mușatescu, scriitor si umorist roman.

1924 – Echipa României de rugby câștigă pentru țara noastră prima medalie la a VIII-a Olimpiada care s-a desfășurat la Paris. Țara noastră a obținut locul 3 si medalia de bronz, prima din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice.

1927 – Înființarea Institutului de Cercetări și Stațiunii Agronomice din România, prin Decretul nr. 1205, promulgat de regele Ferdinand (organizator și primul director, Gheorghe Ionescu-Siseşti); din 1962, s-a numit Institutul de Cercetări Agricole, iar din 1969, Academia de Științe Agricole și Silvice.

Advertisement

1930 – Poliția engleză îl arestează pe Mahatma Gandhi, inițiatorul mișcării de rezistenta nonviolente anti britanice din India.

1931 – Se constituie la București sub conducerea lui Theodor Fisher si avându-l ca președinte de onoare pe Adolf Stern, Partidul Evreiesc din România, având drept scop promovarea intereselor populației evreiești si implicarea ei activă în viața politică a țării.

1932 – Gangsterul american de origine italiană Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta, Georgia, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

1933 – Apare lunar la Cluj, revista de cultură Gând Romanesc editata de Astra. Revista Gând Românesc va apărea până în aprilie 1940, fiind condusă de Ion Chinezu.

1942 – Pe teatrul de luptă din Pacific în timpul celui de-al doilea război mondial, începe bătălia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie purtată între portavioane.

Advertisement

1945 – Armata din nordul Germaniei se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery, la Lüneburg Heath, la est de Hamburg. Acesta a acceptat capitularea necondiționată a forțelor germane din Olanda, din nord-vestul Germaniei, și din Danemarca și a tuturor forțelor din zonă.

1949 – S-a semnat acordul americano–sovietic (acordul Jessup–Malik), care a pus capăt blocadei Berlinului de către sovietici.

1949 – Avionul în care se afla echipa italiană de fotbal Torino care se întorcea de la Lisabona, s-a lovit de zidurile unei biserici la Superga. Nu au existat supraviețuitori. În acea vreme Torino era cea mai bună echipă din Italia.

1953 – Scriitorul american Ernest Hemingway câștiga premiul Pulitzer pentru cartea sa “Bătrânul și marea”.

1955 – S-a stins din viață la Paris, marele compozitor român George Enescu.

Advertisement

1959 – A avut loc prima ceremonie de decernare a premiilor muzicale Grammy.

1965 – Apare Decretul de constituire a Teatrul „Ion Creangă” din București. Inaugurarea Teatrului a avut loc la 24 decembrie 1964 cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru.

1970 –  La ora 12:24 după-amiaza, patru studenți au fost împușcați și uciși la Universitatea de Stat Kent din Ohio și alți nouă răniți de către gardienii naționali, în timpul unui protest împotriva incursiunii armatei americane în Cambodgia.

1979 – Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

1980 – A murit Iosip Broz Tito, om politic marxist iugoslav, președinte al Iugoslaviei intre 1953-1980, unul dintre eroii celui de-al doilea război mondial.

Advertisement

1990 – Letonia își proclamă independența față de URSS.

1992 – La Strasbourg s-au deschis lucrările celei de-a 44-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care România a participat ca invitat special.

1993 – A fost semnat din partea Guvernului României și a Comisiei Comunităților Europene, programul indicativ de asistență PHARE pentru România.

1998 – Primul colocviu comun dintre Uniunea Europei Occidentale (UEO) și Alianța Nord–Atlantică, organizat din inițiativa Adunării Parlamentare a UEO.

1998 – Reuniunea internațională asupra biodiversității. Participă miniștrii mediului din întreaga lume (Bratislava, 4 – 5 mai 1998).

Advertisement

1999 – Parlamentul bulgar aprobă solicitarea NATO privind survolarea teritoriului țarii de către avioane ale Alianței, în cursul operațiunilor împotriva Iugoslaviei.

2002 – NASA lansează satelitul de cercetare Aqua pentru a explora rolul apei în ecosistemul complex al planetei noastre. Aqua este primul satelit dintr-un grup de sateliți denumiți “Constelația După-amiezii” și face parte din “Earth Observing System” a NASA.

2003 – A fost dezvelit, la Târgu Mureș, primul monument din România ridicat în memoria victimelor Holocaustului.

2009 – În România, senatorii au adoptat ordonanța de urgență care prevede că președintele Senatului îndeplinește funcția de vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

2019 – Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, la 66 de ani, rege al Thailandei.

Advertisement