IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1459 – Se încheie Tratatul de pace moldo-polon in urma căruia Ștefan cel Mare, domnul Moldovei reîntoarce orașul Hotin.
1581 – După încheierea călătoriei in jurul lumii, corsarul englez Francis Drake a fost înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei.
1796 – Zoologul francez Georges Cuvier (n. 23 august 1769 – d. 13 mai 1832), fondatorul științei paleontologiei, expune primul său curs de paleontologie la École Centrale du Pantheon a Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris.
1818 – Congresul american a decretat arborarea steagului tarii, ”Stars and Stripes”, cu cate o stea pentru fiecare stat al SUA.
1841 – A incetat din viata William Henry Harrison, al 9-lea presedinte american.
1850 – În Moldova s-a înființat Corpul Jandarmilor. Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a emis un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi.
1877 – Se semnează la București, România, Convenția româno-rusa, prin care se permitea armatelor rusești trecerea pe teritoriul României spre Balcani. În același timp guvernul rus se obliga să mențină și să apere integritatea teritorială a României şi să respecte drepturile politice ale statului român.
1902 – Se încheie la București in România, Tratatul secret de alianță româno – austro-ungar, care îl reînnoiește pe cel încheiat la 13 iunie 1892. La tratat aderă în 12 iulie – Germania, iar în noiembrie – Italia.
1920 – Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desființează, atribuțiile acestuia trecând printr-un decret-lege, asupra guvernului regal al României.
1920 – Primul film de desene animate românesc – Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu.
1921 – S-a înființat la București, Institutul de seruri si vaccinuri “Dr. Ion Cantacuzino”.
1930 – Politicianul roman de origine basarabeană Constantin Stere, urmat de grupul condus de el, se retrage din Partidul Național-Țărănesc din România și constituie Partidul Țărănesc-Democrat.
1931 – În România guvernul național-țărănesc, prezidat de G.G.Mironescu își dă demisia.
1931 – Se creează Banca Agriculturii Românești pentru asanarea financiară și economică a agricultorilor din România.
1944 – Al treilea mare raid al aviației americane asupra teritoriului României În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bucureștiul a fost bombardat masiv de aviația anglo-americană, in urma atacului înregistrându-se distrugeri grave si mii de morți și răniți.
1944 – În România, este înlăturat Ștefan Foriş din funcția de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Se constituie o conducere provizorie, în frunte cu Emil Bodnăraş, Constantin Pîrvulescu şi Iosif Rangheţ. In scurt timp, Foris avea sa fie asasinat in pur stil mafiot, in timpul luptei pentru putere din cadrul Partidului Comunist Roman.
1945 – Întreg teritoriul Ungariei și orașul slovac Bratislava au fost complet eliberate de sub ocupația nazistă, de către trupele sovietice și române.
1949 – Douăsprezece națiuni – Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada si Portugalia, au semnat Tratatul Nord Atlantic, punând bazele NATO.
1953 – A murit regele Carol al II-lea, al României.
1968 – Pastorul american Martin Luther King Jr., militant pentru drepturile persoanelor de culoare din SUA, a fost asasinat la Memphis- Tennessee.
1968 – Programul Apollo: NASA lansează Apollo 6.
1973 – În SUA sunt finalizate lucrările la New York World Trade Center – turnurile gemene, care, cu cei 1350 de metri ale lor au devenit oficial cele mai înalte clădiri din lume.
1983 – Prima misiune orbitală a navetei spatiale americane ”Challanger”.
2003 – A fost inaugurat Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – la București. Apărut la inițiativa primului ministru, Adrian Năstase, acest muzeu reunește documente rare, hărți de o mare valoare istorică.