IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
612 – S-a născut împăratul bizantin Heraclius Konstantin (Constantin al III- lea).
1270 – A murit regele Bela al IV-lea al Ungariei.
1469 – S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic și istoric italian, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste.
1481 – A murit sultanul otoman Mahomed al II-lea.
1560 – Diaconul Coresi și Tudor diacul încep tipărirea, la Brașov, a primului „Tetraevanghel” în limba română.
1720 – Frederic I este încoronat rege al Suediei după ce soția lui, Ulrica Eleonora, a abdicat.
1791 – Sejmul polonez a adoptat Constituția poloneză din 3 mai, una dintre primele constituții moderne din lume.
1847 – A avut loc la Iași, in Principatul Moldova, premiera comediei „Piatra în casă”, de Vasile Alecsandri.
1848 – A început Adunarea Națională de la Blaj (3/15 – 5/17 mai).
1849 – S-a născut Bernhard von Bulow, om politic, cancelar al Reichului și prim–ministru al Prusiei între 1900–1909.
1851 – Nicolae Bălcescu ține la Paris conferința intitulată „Mișcarea romanilor din Ardeal la 1848″, titlul original era “Discursul cetățeanului Bălcescu”, apărut în publicația “Junimea română”, la rubrica “Dare de seama asupra banchetului studenților romani din 3/15 mai 1851″.
1868 – Are loc Conferința de la Blaj, a fruntașilor politici ai românilor din Transilvania, în cadrul căreia se adoptă un act de protest împotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria (Pronunciamentul de la Blaj). În cadrul aceleiași conferințe a fost revendicată autonomia Transilvaniei pe baza “Diplomei leopoldine” și a “Pragmaticei sancțiuni”.
1891 – Se înființează “Fundația Universitară Carol I“, actuala Bibliotecă Universitară din București.
1924 – Echipa României de rugby câștigă prima medalie olimpică pentru țara noastră.
1937 – Romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell, câștigă premiul Pulitzer.
1942 – Marina japoneză a declanșat invazia insulei Tulagi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
1946 – Potrivit rechizitoriului din 29 aprilie, începe audierea în procesele de la Tokyo, împotriva membrilor japonezi ai armatei imperiale și a foștilor oficiali guvernamentali învinuiți de crime de război.
1948 – Președintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall”.
1960 – Intră în vigoare Convenția de la Stockholm privind crearea Asociației Europene pentru Liber Schimb (AELS), din care fac parte Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția si Marea Britanie.
1975 – Nadia Comăneci devine la vârsta de 13 ani și jumătate, campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă).
1979 – Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii.
1990 – Demonstranții din Piața Universității din București primesc un mesaj de solidaritate de la Paris, din partea scriitorului Eugen Ionescu care se declară „academician golan“.
1991 – Asociația mondială a ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă ziua internațională a presei libere. Se semnează “Declarația de la Windhoek” (Africa de Sud), care sublinia că “o presa libera, pluralista si independenta, este o componentă esențială a oricărei societăți democratice”.
1996 – Prima vizită la București a secretarului general al NATO, Javier Solana.
1997 – Semnarea, la Kiev, de către miniștrii de externe ai României și Ucrainei a Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre cele doua țări.
1998 – Președintele german, Roman Herzog, deschide „Anul Fontane“, care marchează centenarul morții scriitorului Theodor Fontane (20 septembrie 1898).
2004 – Organizația arabă a drepturilor omului – OADH – a solicitat ONU să formeze o comisie de anchetă cu privire la „torturile sistematice practicate de forțele de ocupație din Irak”.
2008 – Peste 134.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute, în urma ciclonului Nargis în Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.