Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 21 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1242 – Bătălia de Taillebourg: Ludovic al IX-lea al Franței pune capăt revoltei vasalilor săi, Henric al III-lea al Angliei și Hugh al X-lea de Lusignan.

1718 – Tratatul de la Passarowitz – Imperiul Otoman cedează Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

1774 – Tratatul de la Kuciuk-Kainargi a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus (reprezentat de feldmareșalul Piotr Rumianțev) și Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774.

Advertisement

1808 – S-a născut, la Bocșa, județul Sălaj, Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, conducător al Revoluției române de la 1848 din Transilvania.

1821 – S- a născut marele patriot roman Vasile Alecsandri.

1861 – Prima importantă bătălie a Războiului Civil American, denumită prima bătălie de pe Bull Run, s-a încheiat cu victoria armatei confederate.

1861 – La București, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul Național), a avut loc prima reprezentație a piesei “Hamlet” de William Shakespeare, avându-l în rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet.

1873 – Primul jaf de tren de la vestul râului Mississippi a fost înfăptuit de temutul bandit american Jesse James.

Advertisement

1899 – S-a născut Ernest Miller Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel 1954.

1906 – Ofițerul francez de origine evreiasca Alfred Dreyfus, condamnat pentru trădare în baza unor acuzații false, care au stârnit mari controverse in societatea franceza la sfârșitul secolului XIX, este reintegrat în armată cu gradul de căpitan.

1907 – A murit pictorul roman Nicolae Grigorescu.

1914 – Consiliul de Coroană, întrunit la Sinaia, proclamă poziția de neutralitate a României în primul război mondial.

1919 – A murit Eremia Grigorescu, general de artilerie, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărășești, ministru de război în guvernul României.

Advertisement

1928 – La cererea principesei Elena, Curtea de Apel București a pronunțat divorțul dintre aceasta și printul Carol, motivat de părăsirea domiciliului conjugal de către Carol.

1936 – Între reprezentanții României și URSS, N.Titulescu si M.Litvinov se încheie un PROTOCOL în care se stipula printre altele că : “Guvernul URSS recunoaște ca, în virtutea diferitelor sale obligații de asistență, trupele sovietice nu vor putea trece niciodată Nistru fără o cerere formală în acest sens din partea Guvernului Regal al României, la fel cum Guvernul Regal al României recunoaște că trupele române nu vor putea trece niciodată Nistru în URSS fără o cerere formală a Guvernului URSS.”

1941 – În timpul luptelor pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, Armata Română a eliberat localitățile Tighina, Ismail, Chilia Nouă și Vâlcov.

1941 – Primul bombardament al aviației germane asupra Moscovei.

1944 – Claus von Stauffenberg și ceilalți conspiratori sunt executați la Berlin, Germania, pentru complotul din 20 iulie de asasinare a lui Adolf Hitler.

Advertisement

1945 – Președintele american Harry S. Truman a semnat ordonanța prin care se aproba folosirea bombelor atomice.

1960 – Navigatorul şi aviatorul britanic Francis Chichester, a sosit la New York, la bordul vasului “Gypsy Moth II”, după o călătorie în jurul lumii ce a durat nouă luni și o zi.

1969 – A fost inaugurat Combinatul petrochimic Pitești.

1971 – A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier.

1983 – La stația Vostok din Antarctica de Est, se înregistrează cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, -89,2° C.

Advertisement

1984 – CPEx al CC al PCR a hotărât construirea canalului navigabil Poarta-Albă-Midia-Năvodari şi a canalului navigabil Dunăre-București.

2005 – La 14 zile de la atacurile teroriste din Londra sunt din nou găsite bombe la Londra, de data aceasta însă nu au fost detonate.

2020 – Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021–2027 și asupra Fondului UE pentru relansarea economică post-pandemie.

2022 – Înotătorul român Avram Iancu a traversat Canalul Bristol, devenind primul român și al 14-lea om din lume, care  a reușit această performanță.

Advertisement

La zi

COD ROȘU DE CANICULĂ ÎN CĂLĂRAȘI – Prefectura avertizează populația: risc crescut de disconfort termic extrem!

Instituția Prefectului – Județul Călărași a transmis luni, 21 iulie, o avertizare meteorologică de Cod Roșu de caniculă, valabilă de marți, 22 iulie, ora 10:00, până miercuri, 23 iulie, ora 10:00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județul Călărași se va confrunta cu un val de căldură extrem, cu temperaturi care vor ajunge la 40–41°C și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort termic deosebit de accentuat.

Mai mult, nopțile vor fi tropicale, cu minime ce nu vor coborî sub 20–22°C, amplificând riscurile pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Prefectura recomandă cetățenilor să adopte măsuri urgente de protecție:

  • Evitați deplasările în intervalul orar 11:00 – 18:00

  • Hidratați-vă corespunzător, evitați alcoolul și cafeaua

  • Nu lăsați copii sau animale în mașini închise

  • Verificați starea persoanelor vârstnice, bolnave sau izolate

  • Folosiți aer condiționat sau alte metode de ventilație în locuințe și spații de lucru

Avertizarea este una dintre cele mai severe din această vară, autoritățile cerând vigilență maximă din partea populației și respectarea recomandărilor pentru prevenirea incidentelor cauzate de temperaturile extreme.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Ciprian Pandea, mesaj de susținere pentru noua conducere a PNL: „Succesul lui Ilie Bolojan va fi și succesul României!”

12 iulie 2025

Deputatul PNL de Călărași, Ciprian Pandea, își exprimă public sprijinul față de Ilie Bolojan, noul președinte al Partidului Național Liberal, într-un mesaj transmis la scurt timp după oficializarea noii conduceri a partidului.

Ilie Bolojan nu are nevoie de felicitări, ci de susținerea noastră, a tuturor liberalilor, dar, mai cu seamă, a românilor care își doresc reforme adevărate”, afirmă Pandea, subliniind că reușita liderului liberal va echivala cu un progres real pentru întreaga țară.

Parlamentarul călărășean atrage atenția asupra importanței implicării tuturor filialelor, inclusiv a celei din județul Călărași, într-o etapă considerată crucială pentru viitorul partidului: „Va trebui să demonstrăm ce am învățat din ultimele alegeri, să venim cu noi abordări față de cetățean, prin fiecare administrație liberală din Călărași și prin activitatea politică a fiecărui membru PNL.”

Advertisement

Ciprian Pandea își încheie declarația cu un mesaj de încredere pentru noua echipă de conducere:
„Succes, Ilie Bolojan – președinte PNL! Succes, Nicoleta Pauliuc, Cătălin Predoiu, Adrian Veștea și Ciprian Ciucu – prim-vicepreședinți PNL! Succes, Dan Motreanu – secretar general! Succes întregii echipe!”

Noua conducere liberală se instalează într-un moment în care partidul caută să-și redefinească direcția și să recâștige încrederea electoratului în perspectiva următoarelor alegeri.

Continue Reading

La zi

Se oprește apa în comuna Unirea! Lucrări de montare a apometrelor în satele Oltina și Unirea

Primăria comunei Unirea anunță întreruperi temporare ale furnizării apei potabile în mai multe zone ale localității, din cauza lucrărilor de montare a apometrelor.

📍 Luni, 21 iulie și marți, 22 iulie 2025, vor avea loc întreruperi în satul Oltina, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

📍 Începând de miercuri, 23 iulie, până vineri, 25 iulie, lucrările se mută în satul Unirea, în zona cartier Moară, cu același program de lucru.

Primăria le mulțumește cetățenilor pentru înțelegere și îi roagă să-și ia măsuri de precauție pentru a nu fi afectați de lipsa apei în intervalele menționate.

Advertisement

Continue Reading