IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1265 – S-a născut in Florența, Italia de azi, Durante degli Alighieri (Dante Alighieri), poet și filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale.
1536 – Umanistul, istoriograful și omul politic de origine română Nicolaus Olahus, editează lucrarea istorică “Hungaria”, pe care a redactat-o la Bruxelles, în care tratează printre altele despre latinitatea poporului român și a limbii române. A fost prima abordare în scris de către un român, a unității de neam și a originii latine comune a muntenilor, ardelenilor și moldovenilor.
1610 – Henric al IV-lea al Franței a fost înjunghiat mortal de un fanatic catolic, Francois Ravaillac, și a fost succedat la tron de fiul său, Ludovic al XIII-lea. Văduva sa, Maria de Medici, a servit ca regent pentru fiul lor de nouă ani, până în 1617.
1643 – A murit Regele Ludovic al XIII-lea al Franței.
1742 – A murit la Brașov, Radu II Tempea, protopop al românilor ortodocși brașoveni, autor al cronicii românești „Istoria besearicei Şcheailor Braşovului”, lucrare care se remarcă prin expresivitatea limbii, colorată cu arhaisme și elemente ale lexicului popular.
1796 – Medicul britanic Edward Jenner efectuează prima vaccinare antivariolica reușită (dupa ce a descoperit modalitatea de a crea la om imunitatea fata de variola), punând bazele imunologiei moderne.
1804 – Președintele american Thomas Jefferson comandă o expediție la scurt timp după achiziționarea Louisianei în 1803. Începe Expediția lui Lewis și Clark care durează între mai 1804 până în septembrie 1806; prima traversare a continentului nord-american spre Pacific.
1811 – Paraguay își câștigă independența față de Spania.
1812 – S-a născut scriitorul și omul politic Costache Negri, fruntaș al mișcării unioniste din Moldova.
1839 – Se deschide la Iași „Expoziția plantelor și florilor exotice”, prima expoziție de acest fel din Principatele române.
1870 – S-a desfășurat primul meci de rugby, din Noua Zeelandă, între Nelson Football Club și Nelson College.
1900 – S-au deschis Jocurile Olimpice de vara de la Paris. Au fost primele Jocuri Olimpice la care au participat si femei.
1923 – A murit in București, Jacques Menachem Elias, proprietar și bancher evreu din România.
1939 – Lina Medina, o fetita din Peru, devine la vârsta de cinci ani cea mai tânără mama din lume.
1940 – Orașul olandez Rotterdam este bombardat de aviația germană. Olanda capitulează in fata Germaniei.
1948 – Au fost arestați peste 10.000 de tineri, anchetați, ulterior condamnați și repartizați în pușcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea.
1948 – Evreii din Palestina și-au declarat independența formând statul Israel.
1948 – S-a înființat clubul sportiv Dinamo București.
1954 – A murit generalul german de tancuri Heinz Guderian, unul dintre comandanții armatei naziste in cel de-al doilea război mondial.
1955 – A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). În urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990.
1957 – A murit Camil Petrescu, romancier, dramaturg, teoretician literar, cunoscut pentru romanele ale “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, “Patul lui Procust”, “Turnul de fildeș”, “Jocul ielelor”.
1962 – Pretendentul la tronul spaniol, Juan Carlos, și Prințesa Sofia a Greciei se căsătoresc la Atena.
1963 – Emiratul arab Kuweit se alătură Națiunilor Unite.
1968 – Are loc vizita oficiala in România a președintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle.
1970 – Se constituie in Germania federala gruparea terorista de orientare marxista Fracțiunea Armata Roșie.
1973 – Prima stație spatiala sub pavilion SUA, “Skylab”, a fost lansata pe orbita Pământului.
1981 – Primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore si 42 de minute, activitatea spatiala desfășurându la bordul stației orbitale “Saliut 6″.
1994 – A fost inaugurat Hotelul Sofitel din complexul World Trade Center din București.
1998 – Este inaugurat in București, primul hotel de cinci stele din România, Athénée Palace – Bucharest Hilton, construit in 1924 si extins in 1936, 1965.
2002 – Președinții Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Tadjikistanului, reuniți la Moscova, au decis să transforme tratatul de securitate colectivă din care fac parte statele lor într-o “organizație internațională” după modelul NATO.