Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 14 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1456 – Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu de Hunedoara înfrânge flota turcă și reușește să trimită ajutoare în trupe, arme și alimente, celor asediați de otomani la Belgrad.

1582 – A apărut “Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice “Geneza” şi “Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian.

1602 – S-a născut Jules Mazarin (Giulio Raimondo Mazzarino), cardinal, prim ministru al Franței (m. 9 mar. 1661).

Advertisement

1683 – Armatele otomane ajung in fata Vienei. De partea otomanilor erau și oștirile conduse de domnitorii Valahiei si Moldovei. La acea vreme, în Moldova domnea Gheorghe Duca (1678 – 1683), iar în Țara Românească, Șerban Cantacuzino (1679 – 1688).

1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia si Turcia, prin care Marea de Azov a fost atribuită Rusiei.

1789 – Căderea Bastiliei – Răsculații parizieni atacă Bastilia. Cucerirea acestei fortărețe marchează începutul Revoluției franceze.

1813 – În București, pe podul Mogoșoaia, se deschide prima “spițerie” (farmacie).

1861 – La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.

Advertisement

1865 – Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.

1867 – Inventatorul suedez Alfred Nobel, face prima demonstrație privind puterea dinamitei.

1903 – S-a născut la San Francisco in Statele Unite, scriitorul Irving Stone.

1910 – S-a născut William Hanna, co-președinte și co-fondator al studiourilor cinematografice americane “Hanna Barbera”.

1913 – S-a născut Gerald Ford, al 38-lea președinte al SUA in anii 1974-1977.

Advertisement

1933 – În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii, acțiune în urma căreia Hitler instaurează o dictatura sângeroasă.

1933 – În Germania nazista a fost votată Legea eugeniei privind sterilizarea persoanelor cu boli ereditare. Termenul de eugenie e derivat din cuvântul grecesc “eu” (bun) si sufixul – genes (născut).

1947 – În urma unei înscenări comuniste, un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, Nicolae Carandino, director la ziarul “Dreptatea şi Ilie Lazăr a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de “tentativa de fugă într-o țară străină”. Cazul capătă amploare și este clasat drept „act de trădare națională”.

1950 – S-a difuzat prima emisiune în limba română la Radio Europa Liberă.

1958 – În Irak are loc o lovitura de stat, condusa de generalul Ab el Karim Kassem, care înlătură monarhia si instaurează republica.

Advertisement

1965 – Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.

1967 – S-a stins din viață la București, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și gazetar român.

1969 – Izbucnește “Războiul fotbalului”, după ce echipa de fotbal a Hondurasului pierde un meci de fotbal împotriva El Salvador ceea ce face să izbucnească revolte în Honduras împotriva imigranților salvadorieni.

1969 – În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.

1982 – Ziarul oficial al Partidului, Scânteia, a publicat „Programul de alimentație științifică a populației”. Majoritatea produselor alimentare de bază urmau sa fie distribuite raționalizat.

Advertisement

2000 – O foarte puternica furtună solară a cauzat masive perturbări geomagnetice asupra Pământului.

2002 – Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.

2015 – Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto.

Advertisement
Advertisement

La zi

Apa japoneză: secretul simplu al sănătății matinale

Acest remediu naturist japonez este o soluție excelentă pentru combaterea kilogramelor în plus și pentru îmbunătățirea sănătății generale.

Băutura accelerează metabolismul, contribuind la reducerea grăsimii de pe abdomen, coapse și spate, fără a afecta sănătatea. În plus, oferă un efect de întinerire, conferind pielii un aspect mai proaspăt.

Pe lângă beneficiile în lupta împotriva greutății corporale, această băutură are multiple proprietăți: normalizează tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce colesterolul, combate răcelile și gripa, diminuează inflamațiile, îmbunătățește circulația sângelui și susține sănătatea în afecțiuni precum artrita sau guta. De asemenea, previne înfundarea arterelor, reducând riscul bolilor cardiovasculare, stimulează digestia și funcția bilei.

Având în vedere toate aceste beneficii, suntem siguri că acest remediu naturist japonez străvechi vă va stârni curiozitatea!

Advertisement

Iată ce avem nevoie pentru prepararea acestui remediu naturist:

  • 1,5 litri de apă plată
  • 5-6 felii de ghimbir proaspăt
  • Zeama unei lămâi medii

Mod de preparare:

Punem apa la fiert, iar când începe să clocotească, adăugăm feliile de ghimbir și oprim focul. Lăsăm amestecul să se răcească, apoi adăugăm zeama de lămâie. Pentru rezultate optime, consumăm această băutură regulat, pentru a ne îmbunătăți sănătatea și a elimina kilogramele în plus.

Continue Reading

Fapt Divers

Călugărița Orhidee: dansul letal al florii vii

Călugărița orhidee (Hymenopus coronatus) este o insectă uimitoare din pădurile tropicale ale Asiei de Sud-Est, renumită pentru camuflajul său care imită perfect o floare de orhidee. Această creatură delicată, dar letală, fascinează prin aspectul și comportamentul său unic.

Aspect și Camuflaj

Cu un corp roz, alb sau crem, călugărița orhidee seamănă izbitor cu petalele unei flori. Membrele sale anterioare, lățite și ornate, par petale în mișcare, ajutând-o să se ascundă de prădători și să atragă prada. Femelele, mai mari (6-7 cm), sunt mai impunătoare decât masculii (3 cm), care sunt mai mici și mai agili.

Vânătoare Inteligentă

Călugărița orhidee este un maestru al ambuscadei. Stă nemișcată pe flori, așteptând insecte polenizatoare, precum fluturi sau albine, să se apropie, crezând că aterizează pe o floare. Cu o mișcare rapidă, își folosește membrele țepoase pentru a captura prada, demonstrând o precizie de prădător experimentat.

Reproducere și Canibalism

Reproducerea este un ritual periculos. Femela, uneori, devorează masculul după împerechere, mai ales dacă este flămândă. Depune apoi sute de ouă, din care ies larve ce trec prin mai multe stadii de năpârlire până la maturitate.

În Captivitate

Populară printre pasionații de insecte, călugărița orhidee necesită un terariu cald (22-28°C), umiditate moderată și hrană vie (greieri, musculițe). Spațiul trebuie să fie suficient de mare pentru a permite năpârlirea, iar crenguțele sunt esențiale pentru agățare.

Advertisement

Curiozități

  • Camuflajul său este un exemplu de mimetism agresiv, folosit pentru a păcăli prada.
  • Culoarea se adaptează ușor în funcție de mediu, mai ales în stadiile tinere.
  • În ciuda aspectului fragil, este un prădător feroce, comparabil cu un „artist al vânătorii”.

Călugărița orhidee este o minune a naturii, combinând grația unei flori cu instinctul unui vânător. Fie în junglă, fie în terarii, această insectă continuă să captiveze prin frumusețea și inteligența sa mortală.

Continue Reading

La zi

NSA dezvăluită: adevăr sau conspirație în supravegherea globală?

În 2013, Edward Snowden a dezvăluit programe NSA de supraveghere în masă (PRISM, XKeyscore, metadate telefonice), stârnind controverse globale și alimentând teorii ale conspirației.

Teorii ale conspirației

  1. NSA accesează toate dispozitivele conectate

    • Teoria: NSA monitorizează în timp real orice dispozitiv online.

    • Fapte: Documentele Snowden confirmă interceptarea comunicațiilor digitale, dar accesul universal la toate dispozitivele este improbabil, necesitând resurse imense.

    • Realitate: Capacități avansate de monitorizare există, dar nu acces total.

  2. Supraveghere pentru control politic

    • Teoria: NSA șantajează politicieni sau activiști cu datele colectate.

    • Fapte: Monitorizarea liderilor străini (ex. Angela Merkel) este documentată, dar șantajul intern nu e dovedit.

    • Realitate: Supravegherea politică e reală, dar șantajul rămâne speculativ.

  3. Colaborarea cu extratereștri sau „Iluminați”

    • Teoria: NSA ascunde contacte extraterestre sau e controlată de grupuri secrete.

    • Fapte: Nicio dovadă nu susține aceste afirmații; documentele se limitează la securitate.

    • Realitate: Pure ficțiuni, fără bază factuală.

  4. Supercomputer cuantic pentru spargerea criptării

    • Teoria: NSA dezvoltă un computer cuantic pentru a decripta orice.

    • Fapte: NSA investește în calcul cuantic, dar tehnologia nu e încă matură.

    • Realitate: Cercetarea e reală, dar un astfel de computer nu există încă.

Dezvăluirile Snowden au crescut neîncrederea publică, amplificând teoriile conspirației. Unele au un sâmbure de adevăr, dar multe exagerează, generând dezinformare.

NSA a derulat programe de supraveghere controversate, dar teoriile conspirației depășesc adesea realitatea. Separarea faptelor de speculații necesită surse verificabile.

Advertisement
Continue Reading