Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 13 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ:

 1590 – S-a născut Papa Clement al X-lea.

1608 – S-a născut Ferdinand al III-lea, Împărat Roman

1645 – A murit țarul Mihail a Rusiei.

Advertisement

1783 – S-a născut Augustus, Mare Duce de Oldenburg.

1793 – Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici şi influenţi instigatori ai Revoluției franceze, este înjunghiat in cada de baie de către Charlotte Corday, devotată cauzei girondinilor cărora Marat le–a fost cel mai înverșunat adversar.

1798 – S-a născut prințesa Charlotte a Prusiei, soția Țarului Nicolae I al Rusiei.

1808 – S-a născut Patrice de Mac-Mahon, general și om de stat francez, mareșal al Franței, președinte de stat.

1841 – S-a născut Otto Wagner, arhitect austriac.

Advertisement

1841 – A fost semnată Convenția Internațională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

1866 – A fost promulgată Constituția României, alcătuită după modelul celei belgiene, rămasă în vigoare, cu unele revizuiri și modificări, până în 1923.

1878 – Tratatul de pace de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.

1897 – După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetătorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze.

1906 – În baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, s-a pus piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea “neo-românească” a Muzeului de la Şosea.

Advertisement

1908 – Femeile concurează pentru prima dată la Jocurile Olimpice moderne.

1921 – A murit Gabriel Lippmann, fizician francez, laureat Nobel.

1924 – A murit Alfred Marshall, economist britanic.

1928 – La concursul automobilistic de la Monthelery din Franța, Matei Ghica a stabilit 8 recorduri mondiale.

1930 – Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay în perioada 13 iulie-30 iulie.

Advertisement

1943 – La închisoarea Stadelheim din München, a fost executat de către regimul nazist, Alexander Schmorell, student la medicină, unul din membrii grupului de rezistență antinazistă Trandafirul Alb.

1954 – A murit Frida Kahlo, pictoriță mexicană.

1971 – A murit Franz Joseph, Prinț de Thurn și Taxis.

1973 – A murit in București compozitorul și pedagogul Marţian Negrea.

1974 – A murit Patrick Maynard Stuart Blackett, fizician britanic, laureat Nobel.

Advertisement

1977 – O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică și haos în New York.

1990 – Liga Studenţilor din Institutul Politehnic Bucureşti, Asociaţia studenţilor arhitecţi şi Grupul Independent pentru Democraţie organizează un marş de solidaritate cu Marian Munteanu şi cu ceilalţi arestaţi, în zilele de 13–15 iunie.

1995 – Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului în România.

2000 – Istoricului american de origine română Radu Florescu i s-a acordat titlul Honoris Causa al Academiei Române.

2019 – Simona Halep a învins-o pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Wimbledon. Este al doilea titlu de Grand Slam câștigat și este prima jucătoare din România care câștigă turneul de la Wimbledon.

Advertisement

Fapt Divers

Când așteptarea nu e în zadar…

Max fusese adoptat când era doar un pui. Bărbatul care îl luase îl iubea enorm. Mergeau împreună peste tot, chiar și cu autobuzul spre serviciu. În fiecare dimineață, îl lăsa la aceeași stație, îi spunea: „Stai aici, mă întorc.” Și Max îl aștepta. Zi de zi.

Dar într-o dimineață, bărbatul n-a mai venit. Un accident de muncă l-a răpit dintre cei vii. Nimeni nu i-a spus lui Max. Doar că, din ziua aceea, cățelul a rămas acolo. A stat în același loc, la aceeași oră, cu ochii fixați pe autobuzele care veneau și plecau.

Un copil din zonă i-a dat numele Max. Vânzătoarea de la colț îi aducea câte un rest de sandviș. Iarna, un bărbat i-a adus o pătură. Dar nimeni n-a reușit să-l ia acasă. Max nu voia să plece. Pentru că promisiunea era clară: „Stai aici. Mă întorc.”

Au trecut 11 ani.

Advertisement

Max îmbătrânise. Blana albise, mersul era greoi. Dar privirea… la fel de hotărâtă. Într-o seară de toamnă, exact la ora la care venea autobuzul „lui”, Max s-a ridicat brusc. A lătrat slab, apoi a scâncit. A început să alerge spre drum.

Lumea s-a speriat. Unii au încercat să-l oprească. Dar Max s-a oprit brusc, s-a așezat, și-a lăsat capul jos… și a zâmbit. Da, câinii pot zâmbi. Pentru că Max a văzut ceea ce nimeni altcineva nu putea.

Pe trotuar, venind din lumină, era bărbatul. Tânăr, cum îl știa el. Cu aceiași ochi blânzi și voce caldă. Max s-a ridicat. Și-a sprijinit capul de piciorul lui. A oftat adânc.

Și n-a mai deschis ochii.

În ziua următoare, acolo unde stătuse Max, cineva a lăsat o placă:

Advertisement

„Aici a așteptat Max. Până când cel pe care îl iubea s-a întors pentru el.”

Această poveste ar putea fi adevărată…

Continue Reading

La zi

Incendiu de vegetație la ieșirea din municipiul Călărași, focul a ajuns la primele case

Un incendiu de vegetație a izbucnit în cursul după-amiezii la ieșirea din municipiul Călărași, pe strada Câmpului, la marginea comunei Modelu. Flăcările s-au extins rapid, afectând o suprafață semnificativă de miriște și vegetație uscată, și au ajuns în proximitatea unor locuințe, dintre care unele au fost cuprinse de foc.

La fața locului intervin mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași, cu autospeciale de stingere. Intervenția este în desfășurare, iar localnici din zonă s-au alăturat eforturilor de limitare a propagării incendiului.

Potrivit primelor informații, incendiul a fost semnalat în jurul orei 14:10. Nu au fost comunicate până în acest moment date oficiale privind cauzele izbucnirii focului, dimensiunea exactă a suprafeței afectate sau numărul exact al locuințelor avariate.

Intervenția este în dinamică la acest moment.

Advertisement

Continue Reading

Fapt Divers

Big Tobacco: adevărul din spatele conspirației fumatului

Industria tutunului a fost una dintre cele mai influente și controversate industrii din ultimele decenii, generând profituri uriașe, dar și costuri umane imense. De-a lungul timpului, „Big Tobacco” – un termen care desemnează marii producători de țigări precum Philip Morris, R.J. Reynolds, Lorillard și British American Tobacco – a fost acuzată de orchestrarea unei conspirații pentru a ascunde efectele nocive ale fumatului, inclusiv legătura acestuia cu cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și dependența de nicotină. Aceste acuzații nu sunt doar teorii, ci sunt susținute de documente interne ale companiilor, dezvăluite în urma proceselor legale din anii 1990 și 2000.

Încă din anii 1950, când studiile epidemiologice, experimentele pe animale și analizele chimice au început să indice o legătură clară între fumat și cancerul pulmonar, industria tutunului a lansat o campanie sofisticată de negare. În 1954, companiile de tutun din SUA au publicat „A Frank Statement to Cigarette Smokers” în 448 de ziare, ajungând la peste 43 de milioane de americani. Acest document susținea că nu există dovezi concludente că țigările ar fi dăunătoare sănătății și promitea sprijin pentru cercetări „imparțiale” privind efectele fumatului. În realitate, documentele interne dezvăluie că industria știa încă din anii 1950 că țigările sunt cancerigene și că nicotina creează dependență.

Strategii de manipulare

  1. Crearea îndoielii științifice: Industria a finanțat organizații precum Tobacco Industry Research Committee (TIRC) și Center for Indoor Air Research (CIAR), care sponsorizau studii menite să creeze confuzie în jurul datelor științifice reale. Aceste studii evitau întrebările fundamentale despre efectele nocive ale fumatului, concentrându-se pe cercetări de bază fără legătură directă cu tutunul.

  2. Negarea dependenței de nicotină: În 1994, directorii a șapte mari companii de tutun au depus mărturie sub jurământ în fața Congresului SUA, afirmând că nicotina nu este adictivă. Cu toate acestea, documente interne din anii 1960, precum un raport al Brown and Williamson (o subsidiară a BAT), confirmau că industria cunoștea caracterul adictiv al nicotinei.

  3. Minimalizarea efectelor fumului pasiv: În anii 1980, când raportul Surgeon General din 1986 a concluzionat că fumul pasiv cauzează boli, industria a lansat campanii publicitare care negau aceste efecte. De exemplu, Philip Morris a publicat reclame care susțineau că „nu există dovezi” că fumul pasiv ar fi dăunător.

  4. Marketing către tineri: Industria a fost acuzată că a vizat în mod deliberat tinerii prin campanii publicitare atractive, folosind personaje precum Joe Camel, care a devenit la fel de cunoscut ca Mickey Mouse în rândul copiilor. Aceste tactici au fost interzise în parte prin Acordul Master Settlement din 1998, dar efectele lor asupra generațiilor tinere au fost semnificative.

În 2006, un proces federal din SUA, condus de judecătoarea Gladys Kessler, a concluzionat că marile companii de tutun au încălcat legea privind infracțiunile organizate (RICO) prin minciuni sistematice despre efectele fumatului. În opinia sa de 1.683 de pagini, Kessler a detaliat modul în care industria a manipulat publicul și autoritățile, inclusiv prin:

  • Suprimarea cercetărilor care arătau efectele nocive ale fumatului.

  • Distrugerea documentelor incriminatoare.

  • Manipularea nivelurilor de nicotină pentru a crește dependența.

  • Promovarea țigărilor „light” și „low-tar” ca fiind mai sigure, deși acestea nu reduceau riscurile pentru sănătate.

Ca rezultat, companiile au fost obligate să publice „declarații corective” în ziare și pe posturile TV, recunoscând adevărul despre efectele nocive ale fumatului, inclusiv faptul că toate țigările cauzează cancer, boli pulmonare și atacuri de cord și că nu există un nivel sigur de expunere la fumul pasiv.

Advertisement

Deși termenul „conspirație” poate părea exagerat, faptele istorice confirmă că industria tutunului a orchestrat o campanie deliberată de dezinformare. Unele teorii ale conspirației merg însă mai departe, sugerând implicarea industriei în activități ilegale mai largi, precum legături cu traficul de arme sau corupția la nivel guvernamental. De exemplu, în Europa, scandalul din 2012 legat de demisia comisarului UE pentru sănătate, John Dalli, a generat speculații despre influența Big Tobacco asupra legislației anti-fumat. Deși aceste acuzații nu au fost pe deplin confirmate, ele reflectă neîncrederea profundă față de industrie.

O altă teorie susține că industria tutunului a colaborat cu alte industrii, precum cea petrolieră, pentru a discredita știința, folosind aceleași firme de PR, cum ar fi Hill & Knowlton, pentru a manipula percepția publică. Documentele arată că ambele industrii au împărtășit strategii și chiar cercetători pentru a minimaliza riscurile asociate produselor lor.

Campaniile Big Tobacco au întârziat reglementările care ar fi putut salva milioane de vieți. Dacă declinul consumului de țigări, început în 1964 cu raportul Surgeon General, ar fi început în 1954, când industria a lansat „Frank Statement”, se estimează că milioane de decese ar fi fost evitate. Astăzi, industria continuă să promoveze produse noi, precum țigările electronice sau produsele cu tutun încălzit, cu afirmații controversate despre „risc redus”, ridicând întrebări despre sinceritatea lor, având în vedere istoricul de dezinformare.

Conspirația Big Tobacco nu este doar o teorie, ci un fapt istoric documentat. Prin negarea dovezilor științifice, manipularea publicului și a autorităților, și țintirea deliberată a grupurilor vulnerabile, industria tutunului a prioritizat profitul în detrimentul sănătății publice. Lecțiile învățate din aceste evenimente subliniază importanța vigilenței față de industriile care pun interesele financiare mai presus de binele comun. Organizații precum Truth Initiative și Campaign for Tobacco-Free Kids continuă să lupte pentru a expune aceste practici și a preveni dependența de nicotină, în special în rândul tinerilor.

Advertisement
Continue Reading