Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 13 aprilie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1093 – A murit Vsevolod Iaroslavici I (n.1030) mare cneaz de Kiev din anul 1078.

1204 – A patra cruciadă – Ocuparea capitalei bizantine Constantinopol, de către cruciați.

1519 – S-a născut Caterina de Medici, regină a Franței.

Advertisement

1598 – În Franța, regele Henric al IV-lea (1589–1610) a promulgat “Edictul de la Nantes“, prin care se garantau protestanților hughenoți drepturi egale cu cele acordate catolicilor, restabilind pacea religioasă in Franța.

1695 – Moare fabulistul francez Jean de la Fontaine.

1711 – S-a încheiat Tratatul de la Luțk, de alianță dintre Moldova si Rusia, care prevedea eliberarea țării de sub jugul turcesc și realipirea la Moldova a Basarabiei istorice anexate de Imperiul otoman.

1743 – S-a născut Thomas Jefferson, al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

1849 – Ungaria a fost proclamată republică de revoluționarii lui Kossuth.

Advertisement

1859 – În ședința Convenției de la Paris, Franța, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia au recunoscut dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Munteniei.

1862 – A intrat în vigoare Prima Lege a presei din România.

1864 – Camera Deputaților adoptă o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care-și depune demisia, însă domnitorul Al. I. Cuza o respinge.

1870 – A fost înființat Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

1884 – Academia Romana l-a însărcinat pe scriitorul si filologul Bogdan Petriceicu Hașdeu cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.

Advertisement

1885 – Promulgarea Legii depozitului legal, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din București și Iași, precum și Bibliotecii Academiei Române.

1886 – S-a născut Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român.

1889 – A început să funcționeze prima agenție de presă din România, „Agenția Română“.

1904 – Nava amiral a Flotei Ruse din Pacific, Petropavlovsk, a lovit o mină japoneză și s-a scufundat în timpul războiului ruso-japonez.

1913 – La București s-a înființat Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale.

Advertisement

1919 – La Amritsar in India, trupe britanice şi Gurkha au masacrat in jur de 380 de civili neînarmați aflați la o demonstrație pașnică.

1928 – În România a fost adoptată legea privind ocrotirea muncii minorilor și femeilor, precum și stabilirea duratei zilei de muncă de 8 ore.

1930 – S-a născut la Târgu Jiu, Sergiu Nicolaescu, regizor, actor, producător de film și om politic român.

1938 – Gheorghe Tătărescu adresează lui Constantin I. C. Brătianu o scrisoare in urma căreia curentul favorabil regelui Carol al II-lea s-a separat definitiv de restul partidului liberal.

1939 – Marea Britanie și Franța acordă garanții unilaterale privind frontierele României și Greciei în speranța echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei.

Advertisement

1941 – Al doilea război mondial – La Moscova, se semnează Tratatul de neutralitate pe timp de zece ani între Japonia și URSS.

1941 – În timpul celui de-al doilea război mondial trupele Germaniei hitleriste au ocupat Belgradul.

1945 – Al doilea război mondial – Eliberarea orașului Viena de sub ocupație fascistă.

1945 – Proclamarea oficială a administrației românești în Transilvania de Nord (ocupată în 1940 de Ungaria, in urma Dictatului de la Viena), restabilită la in fapt la 9 martie 1945.

1946 – România și Franța au transformat reprezentanțele lor politice în legații.

Advertisement

1948 – A fost promulgată Constituția Republicii Populare Române.

1953 – Directorul CIA Allen Dulles lansează programul de control al minții, MKULTRA.

1963 – S-a născut șahistul rus Garri Kasparov mare maestru si fost campion mondial de origine armeana evreiască.

1964 – Sidney Poitier a devenit primul actor de culoare care a câștigat un premiu Oscar pentru interpretare, cu rolul din filmul ”Lilies of the Field” (1963).

1970 – Echipajul navei spatiale Apollo 13 a anunțat primele probleme, în zborul spre Lună, de îndată ce s-a produs explozia unei butelii cu oxigen

Advertisement

1973 – Se constituie Institutul Central de Matematică din România.

1992 – Proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

1997 – Tiger Woods a devenit cel mai tânăr câștigător al turneului Masters de golf.

2005 – Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE.

2009 – SUA ridică restricțiile de călătorie și pentru transferurile de bani ale americanilor cubanezi către țara de origine.

Advertisement

La zi

Roseți: Copii agresați, bătuți și furați de alți tineri. Trei suspecți sunt dați în urmărire

Seara agitată, luni, în localitatea Roseți, județul Călărași, unde o altercație între tineri a degenerat într-o agresiune gravă. Potrivit informațiilor din teren, un grup de tineri,– însoțiți, se pare, și de câțiva adulți – ar fi atacat alți copii. Agresorii i-ar fi bătut, le-ar fi luat telefoanele, banii și chiar o motocicletă electrică.

Unul dintre tineri a fost rănit suficient de grav încât a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc în apropierea unui parc, pe strada Mihai Eminescu, iar martorii spun că atacul a fost bruta.

Cei trei presupuşi agresori au fugit de la fața locului înainte ca echipajele de intervenție să ajungă. În prezent, polițiștii și jandarmii desfășoară căutări pentru a-i identifica și prinde.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Ialomița / Crimă mărturisită după 20 de ani la Ograda: Cadavrul, descoperit în curtea unei case

politie

Un caz cutremurător a ieșit la iveală după două decenii, după ce un bărbat aflat în arest a mărturisit că a ucis o femeie în urmă cu 20 de ani și a îngropat trupul acesteia în curtea unei case din comuna Ograda.

Potrivit informațiilor furnizate de polițiștii și procurorii ialomițeni, victima figura de ani de zile în evidențele poliției ca persoană dispărută. Dezvăluirea a fost făcută de presupusul autor al crimei, aflat în prezent în arest într-un alt dosar penal pentru fapte similare. Acesta a redactat o scrisoare în care a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul.

Ancheta a fost declanșată imediat, iar în urma cercetărilor efectuate la locul indicat de autor, anchetatorii au descoperit rămășițe umane în saci de plastic, în curtea unei locuințe din Ograda.

Verificările continuă, iar autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc crima. Cazul a fost mediatizat de Ziarul Independent din Ialomița. Acestia au anunțat ca vor reveni cu detalii în ediția din 23 iulie.

Advertisement

Continue Reading