Connect with us

Știri

Schimbări majore la ieșirea din România! Se elimină controlul la frontiere pentru părinți și copii

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Guvernul României a anunțat modificări semnificative în regulile privind călătoriile părinților împreună cu copiii. Acestea vor intra în vigoare începând cu 31 martie. Respectivele schimbări vin odată cu eliminarea controlului documentelor la frontierele din spațiul Schengen aerian și maritim pentru români, conform unei Ordonanțe de Guvern recent adoptate.

Astfel, părinții care călătoresc cu copiii nu vor mai fi supuși controalelor Poliției de Frontieră la plecarea din țară sau la sosirea într-un stat membru al spațiului Schengen.

Potrivit noilor reguli, părinții trebuie să aibă asupra lor un act valabil pentru ei și pentru copii, însă nu mai sunt obligați să prezinte documentele copiilor la punctele de control. Totuși, trebuie să fie în posesia acordului notarial al celuilalt părinte sau a unei sentințe judecătorești în cazul unui părinte-custode unic.

Advertisement

În cazul în care copiii călătoresc însoțiți de un alt adult, acesta trebuie să dețină acordul ambilor părinți. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră poate efectua controale aleatorii.

Pregătirile pentru aceste modificări sunt în plină desfășurare la Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni). Însă călătorii trebuie să știe că, deși controlul de pașapoarte va fi eliminat, documentele valabile vor fi încă necesare la plecarea din țară și la sosirea într-o destinație Schengen.

 „Au fost pregătite fluxurile pentru pasagerii Schengen, pentru pasagerii non Schengen, practic odată cu ora 0 a zilei de 31 martie, zona de control de paşapoarte nu va mai funcţiona, se va trece liber pe acolo. Acest control va dispărea, dar asta nu înseamnă că putem să venim la aeroport în ultimul moment”, a explicat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, pentru stirileprotv.ro.

Controalele la frontierele terestre vor fi, în continuare, valabile

În ceea ce privește frontierele maritime, controalele vor fi ridicate, însă rămân în vigoare la frontierele terestre, cum ar fi cele de pe Dunăre. România și Bulgaria sunt singurele țări care vor beneficia de eliminarea controlului la frontierele aeriene și maritime, iar pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre, încă există obstacole.

„România şi Bulgăria au îndeplinit toate condiţiile pentru a face parte din Spaţiul Schengen încă din 2011.Comisia a și facilitat misiuni cu experţi de confirmare, iar din decembrie anul trecut avem o decizie în unanimitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Anitta Hipper, conform sursei citate.

Advertisement

Astfel, deși se fac pași importanți către eliminarea controalelor la frontiere, procesul de aderare completă la Spațiul Schengen rămâne subiectul unor discuții și negocieri continue între statele membre implicate.

Perspectivele pentru a doua etapă a aderării, care implică eliminarea controalelor la frontierele terestre, sunt pesimiste. În prezent, Austria se opune vehement aderării complete a României și Bulgariei la Spațiul Schengen și este puțin probabil să-și schimbe poziția până la alegerile care vor avea loc în toamnă în această țară.

Decizia finală privind aderarea completă se va lua după acest moment crucial, iar posibilitatea ca procesul să se încheie până la finalul lui 2024 sau să fie amânat până în 2025 va deveni clară doar atunci.

Advertisement
Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate