Connect with us

Știri

Sâmbătă, Moșii de iarnă. Ce e bine să dăm de pomană

Published

on

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 22 februarie, pe cei adormiți întru Domnul, marcând astfel ceea ce în popor este cunoscut drept „Moșii de Iarnă” sau „Moşii de piftii”. Pentru ca pomana să fie primită, este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moșii de iarnă.

Ce dăm de pomană de Moșii de iarnă

La biserică ducem, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticla cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Mai practic este să se lase pachetele gata pregătite acasă şi, la întoarcerea de la biserică, să fie completate cu vin şi colivă sfinţite la slujbă şi să fie împărţite, cu lumânări aprinse, pentru sufletele celor răposaţi. Sufletele acestea, se spune, veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

Nu se lucrează de „Moșii de piftii!”

În această zi se mănâncă și se dau de pomană și piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în lumea satului. De aceea sărbătoarea mai este numită și „Moșii de piftii”. Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiţie, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.
Mai mult, femeile care nu respectă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
Atenție, cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Ce înseamna asta concret? Doar că pentru ei se scrie un pomelnic separat.

Alte tradiții de Moșii de iarnă
La cimitir se aprind cel puţin două lumânări. Credincioşii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.
În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana. Plus o prăjitură cu specific local, numită „pupi” (un chec cu mere).

Şi în Banat se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Advertisement

ampress.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Alin Drăgulin a intrat la primărie. Astăzi și-a depus candidatura

Published

on

Alin Drăgulin și-a oficializat candidatura pentru funcția de primar al municipiului Călărași. Cu o experiență vastă și diversă în domeniul public și privat, Alin Drăgulin spune că municipiul Călărași are nevoie de o administrația locală stabilă. Cu o carieră care a traversat multiple domenii și funcții de responsabilitate, Drăgulin și-a consolidat expertiza și înțelegerea nevoilor comunității.

Printre funcțiile ocupate până în prezent se numără subsecretar de stat la Ministerul Mediului, firector Executiv la A.D.I. Ecoaqua Călărași și Ialomița, vicepreședinte la PNL sectorul 5, secretar general la Tineretul Național Liberal și multe altele.

Această experiență bogată și diversificată îl pregătește pe Alin Drăgulin să ofere soluții pentru problemele pe care le-a identificat în municipiul Călărași. Cu o viziune liberală și energie, Alin Drăgulin promite să ducă mai departe progresul și dezvoltarea orașului, adresând atât aspectele sociale, economice, cât și cele de mediu.

Continue Reading

Știri

AJOFM Călărași publică lista locurilor de muncă libere de săptămâna aceasta: 8 locuri de muncă disponibile la o instituție de stat cu salarii de peste 12.000 de lei

Published

on

sursă foto: jcomp/freepik

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași publică lista cu locuri de muncă vacante în perioada 22.04 – 28.04.2024. În total, 176 de locuri de muncă sunt disponibile în această săptămâna, iar cea mai bine plătită poziție este de „expert administrație publică” în cadrul Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman (OIR PECU) – Regiunea Sud – Muntenia, cu un salariu de peste 12.000 de lei. Salariul mediu net în județul Călărași este de 3800 de lei. 

OIR PECU Regiunea Sud – Muntenia scoate la bătaie 8 posturi libere, iar salariul poate varia de la 9.800 de lei (pentru o vechime de minim un an în domeniu), sau 12.000 de lei (pentru o vechime de șapte ani). 

Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman – Regiunea Sud-Muntenia funcționează în subordinea Ministerului Investițiilor si Proiectelor Europene, deci este o instituție publică, finanțată de la bugetul de stat. 

Alte locuri de muncă disponibile sunt statistician medical sau șofer autosanitară la Serviciul Județean de Ambulanță Călărași, sau agent poștal în cadrul Poștei Române. Angajatorii călărășeni mai caută tractoriști, lucrători comerciali, vânzători, electricieni, muncitori necalificați, etc. 

Lista întreagă poate fi accesată aici

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar, în Călărași salariul mediu net este de 3815 lei. În septembrie, datele publicate de INS arătau că salariul mediu net era de aproximativ 3613 lei. 

Continue Reading

Știri

Patru zile rămase până când Biblioteca Județeană Călărași dă startul Festivalului de Paște. Ce surprize au pregătit organizatorii

Published

on

Au mai rămas patru zile până la Festivalul de Paște organizat de Biblioteca Județeană Călărași, unde indiferent de vârstă călărășenii pot participa la 10 ore de activități cu ocazia sărbătorilor pascale – de la ateliere de încondeiat ouă sau vânătoare de ouă, până la spectacole de muzică, de magie sau de teatru. Festivalul va avea loc pe 27 aprilie, pe platoul din fața bibliotecii, între orele 10:00 și 20:00. 

Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” promovează de această dată două evenimente ce vor avea loc la ora 15:00 și 16:00. E vorba de teatrul de păpuși „Iepurașul de paște” și despre un spectacol de magie. 

„Iepurașul de Paște îndeplinește dorințe, însă pentru îndeplinirea acestora trebuie sa avem măcar un ou roșu! Și de la cine poate primi Iepurașul niște ouă, dacă nu de la Găinușa Veselă? În drumul său prin pădure spre Găinușă, Iepurașul nostru se întâlnește cu Lupul, Ursul și alte personaje vesele”, povestesc organizatorii. Teatrul de păpuși va avea loc de la ora 15:00. 

De la ora 16:00 va avea loc spectacolul de magie – un spectacol de magie „care aduce bucurie, creat pentru copii și familii, plin cu zâmbete, trucuri și multe alte surprize!”. 

Participarea la Festivalul de Paște și la toate aceste evenimente de pe parcursul zilei este gratuită. Programul evenimentului, pe Călărași Press

Continue Reading

Cele mai vizualizate