Senator Roxana-Natalia Pațurcă: Vreți să facem o comparație între Start-up Nation și IMM Invest?
Lansarea cu întârziere a platformei IMM Invest a creat interes în rândul antreprenorilor din România, foarte mulți dintre ei afectați de criza generată de pandemia de COVID-19. Câteva mii de societăți comerciale completaseră deja în câteva ore documentele necesare pentru accesarea unor credite cu dobândă subvenționată de stat.
Deși interesul pentru această formă de ajutor pentru IMM-uri se dovedește a fi unul destul de ridicat, se pare că antreprenorii români nu sunt deplin mulțumiți de ajutorul oferit de Guvern, subvenționarea dobânzilor la împrumuturi pentru firmele selectate nefiind în măsură să rezolve situația celor mai multe inițiative private afectate de criză.
Am stat de vorbă despre situația antreprenoriatului românesc cu doamna senator Roxana-Natalia Pațurcă.
– Doamna senator, cum se vede de la nivelul Senatului inițiativa celor de la PNL, IMM Invest?
Trecând de bâlbele Guvernului în lansarea acestei platforme, pe care o atacau prin atacuri cibernetice sofisticate ba extratereștrii, ba hackerii deghizați în spioni ruși care îl urmăesc pe Florin Cîțu până și în vis, nu cred că acoperirea dobânzii reprezintă o soluție viabilă pentru a ajuta IMM-urile să treacă de această criză.
Este drept, este un ajutor. Pe de altă parte, să ne amintim că același guvern al PNL a suspendat calendarul Start-up Nation, un program care, trebuie să spunem, a reprezentat o adevărată oportunitate pentru antreprenori.
– Sunt programe diferite, ce-i drept…
Vreți să facem o comparație între Start-up Nation și IMM Invest? Diferența majoră este că, în timp ce IMM Invest subvenționează dobânzile pentru împrumuturile accesate de antreprenorii care se încadrează în condițiile stabilite de bancă pentru obținerea finanțărilor, Start-up Nation oferea fiecărui antreprenor înscris în program și declarat eligibil 40.000 de Euro, nerambursabili.
Mai simplu, IMM Invest îți oferă ajutor pentru accesarea unui credit rambursabil, în timp ce PSD, prin Start-up Nation, oferea o sumă nerambursabilă destul de consistentă.
De ce au oprit domnii de la PNL programul Start-up Nation? Probabil singura vină a programului este că a fost gândit și pus în practică de către guvernele PSD.
– Cum vedeți în aceste condiții viitorul antreprenoriatului românesc și călărășean?
Trecem prin vremuri extrem de dificile și antreprenorii vor fi cei mai loviți de criza economică ce se prefigurează. Avem 1 milion de locuri de muncă afectate, zeci de mii de societăți comerciale care și-au suspendat activitatea sau și-au oprit-o definitiv și sunt analize care indică faptul că în România vor fi afectate până la 300.000 de firme.
Un sondaj recent arăta că 70% dintre români sunt mai preocupați de efectele crizei asupra economiei, decât de efectele COVID-19 asupra sănătății.
Din păcate, PNL demonstrează că nu este în stare să ofere în mod concret ajutorul promis antreprenoriatului autohton și nici salariaților care și-au pierdut locurile de muncă.
În tot acest timp asistăm la o obsesie a președintelui care se referă mereu la cât de vinovat e PSD pentru că în 6 luni de guvernare PNL nu a făcut nimic pentru nimeni: nici pentru antreprenori, nici pentru cei care au rămas fără loc de muncă, nici pentru fermierii afectați de secetă, nici pentru românii trimiși ca sclavi în focarele de COVID-19 la cules de legume.
Pentru că m-ați întrebat de județul nostru, la Călărași sunt necesare măsuri URGENTE pentru agricultori. Așa cum a cerut PSD public, este imperios necesară declararea stării de calamitate în agricultură, situație care ar permite acordarea unor ajutoare agricultorilor.
Dacă PNL și dacă ”guvernul meu” nu înțeleg să ia aceste măsuri cât mai rapid, PSD va acționa în Parlament pentru protejarea agriculturii românești prin inițierea unui proiect de lege.
Am încheiat discuția cu președintele executiv al PSD Călărași cu sentimentul că, în lipsa unei inițiative concrete a Guvernului României, antreprenorii, dar și agricultorii, vor mai avea o speranță de ajutor: inițierea unor proiecte legislative în Parlament de către Opoziție. Desigur, mai rămâne și eterna variantă, cea în care fiecare antreprenor se va descurca, la fel ca de atâtea ori, pe cont propriu, încercând să minimizeze pierderile și să obțină, chiar și în aceste condiții vitrege, profit.
Un lucru este cert: dacă antreprenoriatul românesc este ajutat, atunci vor fi salvate cât mai multe locuri de muncă.