Aşa cum am promis, deşi ne aflăm în Opoziție, continuăm să avem grijă de români prin măsurile pe care le inițiem în Parlament. Cu excepția PNL, un partid care, în plină epidemie, îşi vede de jocurile politice, toate forțele politice au votat propunerile noastre.
Redau în continuare principalele măsuri inițiate de PSD pentru gestionarea crizei, adoptate de Parlament:
1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)
3) Amânarea, pentru 3 luni, pentru firmele afectate, a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.
4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.
Ce câștigă românii în urma acestor măsuri?
1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență
3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.
Ce câștigă firmele, PFA-urile şi întreprinderile autorizate din aceste măsuri inițiate de PSD?
1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.
2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
3) Amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorului economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.
4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie.
Dragi prieteni,
Aceste măsuri sociale şi economice reprezintă tot atâtea dovezi că PSD nu a abandonat lupta pentru binele românilor atunci când a trecut în Opoziție. Continuăm să identificăm şi să trecem prin vot în Parlament cele mai eficiente acte legislative pentru ca toți românii, indiferent de statutul social, să treacă mai uşor peste această criză.
Să aveți grijă de voi şi de cei dragi vouă!
Cu prețuire,
Preşedintele PSD Cãlăraşi
Iulian Iacomi