in

PSD/ Constantin Bîrcă: Lipsa oricărei strategii în domeniul apelor produce victime

DECLARAŢIE POLITICĂ

Adresată de către domnul deputat: Constantin BÎRCĂ
Circumscripţia electorală: nr. 12, Călărași
Grupul parlamentar: PSD
Şedinţa Camerei Deputaților din data: 23.06.2021

Titlul declaraţiei politice: Lipsa oricărei strategii în domeniul apelor produce victime

Domnule Președinte de Ședință
Doamnelor și domnilor deputați,

Trăim momente dramatice! Ploile au făcut prăpăd în toată țara. Viiturile au răpit vieți omenești. 12 oameni izolați de ape au fost salvați cu “tiroliana” după 24 de ore de eforturi. A pierit sub ape campionul nostru de automobilism off-road, Adrian Cernea.
10 mii de hectare de teren agricol cultivate cu cartofi, țelină, sfeclă sunt compromise. Fermierii disperați se descurcă cum pot. Fac șanțuri de desecare și încearcă să evacueze apa cu pompe mari. Drumurile locale s-au transformat în canale navigabile iar gospodăriile sunt grav afectate.
În tot acest timp autoritățile tac. Avem un minister al mediului, apelor și pădurilor dar acesta e ocupat cu urșii!!!! Nu contează că deșeurile venite din exterior ne invadează. Despre intemperii NIMIC!
Nu avem o poziție oficială față de fenomenele meteo. Am căutat știri pe site-ul ministerului. Cu greutate am găsit: “Din bugetul Fondului pentru Mediu au fost alocate sume importante pentru programe și proiecte – pentru ape: Programul de lucrări destinat prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului.” Atât și numai atât despre ape!
Domnilor guvernanți, specialiști în domeniul gospodăririi apelor au elaborat planuri de amenajare a apelor, scheme-cadru pe bazine hidrografice. Nu aveți decât să le consultați și aplicați!
Premierul Florin Cîțu recunoaște că inundațiile au creat o situație dificilă. Șeful Guvernului a avertizat instituțiile din subordine că evoluția situației este imprevizibilă. ”Nu știm ce se va întâmpla în perioada următoare. Aș vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii şi toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment. Apoi aş vrea să avem o discuţie, să vedem ce se întâmplă cu specialiştii de la meteo şi hidro, să ne spună la ce să ne aşteptăm în zilele următoare”, a precizat Cîţu, la o videoconferinţă online cu prefecţii, la care a participat ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, precum şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
În sfârșit, Guvernul a adoptat o măsură, duminică la prânz :Fără evenimente în zonele cu avertizare meteo!!!
Este prima masură…de urgență!
Nu, nu sunt momente vesele! Situația e prea gravă.
Personal, nu pot cataloga un asemenea comportament al autorităților!
Rămâne să decidă cei care i-au trimis la guvernare.

Vă mulțumesc,

DEPUTAT
Constantin BÎRCĂ

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Un tânăr este căutat în apele lacului Mostiștea, în dreptul localității Mânăstirea

Anunț privind decizia etapei de încadrare – comuna Roseți