in

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce, lansat în județul Călărași

Primăria Municipiului Călărași (PMC) a lansat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce (SCUTT), inițiat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alexandrescu – Rusescu”, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), conform paginii de Facebook a instituției. Lansarea proiectului, finanțat prin Fondul Social European și Programul Operațional Capital Uman,  a avut loc miercuri, 28.07.2021, în sala de ședințe a Consiliului Local.

SCUTT este un program complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, care oferă investigații medicale gratuite pentru 170.000 de femei din Regiunea Sud Muntenia cu proveniență din grupuri vulnerabile.

În cadrul programului, femeile pot beneficia de testare gratuită Babeș – Papanicolau și HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localități din toate județele regiunii. În acest sens, Primăria Municipiului Călărași a pus la dispoziție un spațiu amplasat în imediata apropiere a sediului pentru instalarea unității mobile de screening. Prima acțiune de testare a femeilor din județul Călărași a avut loc ieri, în intervalul orar 9:30 – 16:00.

„Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este 2,5 ori mai mare față de media din Uniunea Europeană, iar rata mortalității este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivelul populației, însă în România, atât depistarea timpurie, cât și prevenția rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile”, precizează PMC pe Facebook. 

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nicușor Cionoiu: Sute de mii de români riscă să fie debranșați de la rețeaua de energie electrică

Primăria Municipiului Călărași marchează Ziua Imnului Național