Primarul comunei Gălbinași, Radu Paul, a convocat în prima zi de la apariția suspiciunilor pe raza județului Călărași, o ședință cu directoarea școlii din Gălbinași și specialișii din sănătate pentru a se stabilii de comun acord ce procedură să fie urmată pentru a evita infectarea copiilor și a populației din comună.
“S-a pus la dispoziție autoturisme ale Primăriei și carburanți pentru ca directoarea școlii și inspectori din primărie, împreună cu medicul de familie și primar se vor deplasa din casă în casă. Radu Paul este îngrijorat de situația familiilor întoarse din străinătate recent, în special din Italia, și spune că sunt case cu peste 7 copii. Au nevoie de alcool sanitar, soluții pe bază de clor, săpun în primul rând.
Trebuie identificați și cei bolnavi, suspecți, care se ascund sau circulă liber.“ – declară primarul Radu Paul pentru Călărași PRESS
Edilul a declarat că se implică și că toată această situație va fi sub atenția sa. Dac se impune, va cere ajutorul secției de poliție din Gălbinași.
Directoare Școlii Gimnazile Nr.1 Gălbinași: “După cum bine se știe, am închis școlile de astăzi, decizia a fost a Ministerului Educației care ne-a trimis Decizia de suspendare a activății. Ne preocupă pe toți sănătate copiilor, iar astăzi, împreună cu domnul primar Radu Paul și domnul secretar al comunei Gălbinași, s-au stabilit ce măsuri vor fi luate pentru perioada când elevii lor sta acasă. Primul lucru pe care îl vom face va fi acela că școală va fi definfectată de către o echipă de specialiști, care se vor ocupa de acest lucru. Următoarele măsuri luate la nivel local implică menținerea comunicării dintre elevi și profesori. Copiii trebuie să aibă de lucru acasă în această perioadă. Avem grupuri de WhatsApp pentru comunicare prin care diriginții primesc fișe de lucru de la ceilalți profesori pentru a lucra pe această perioadă. Din păcate, noi nu ne permitem să susținem lecții în mediul on-line pentru că tehnica este deficitară.
Secretarul comunei Gălbinași explică procedurile aplicate pentru respectarea tututor pașilor necesari în vederea ținerii sub control a situației.
Până astăzi, 15 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați.
Astăzi au fost confirmate 16 cazuri noi, după cum urmează: 4 cazuri în București, 4 în Arad, 3 în Brașov, 2 în Brăila și câte 1 caz în Constanța, Teleorman și Iași.
Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani și 71 de ani.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.855 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.640 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.205 teste. Dintre acestea, 3.066 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 6 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța.
Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 14 martie, ora 08.00 – 15 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.231 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.614 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global.
Până la data de 15 martie 2020, au fost raportate 39768 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.