Connect with us

Știri

Primăria Fundeni, pe lista comunelor cu probleme în ridicarea gunoiului. Primarul Gheorghiță Cărtușanu găsește soluții

Published

on

Gheorghiţă Cărtușanu, primarul comunei Fundeni a vorbit în nenumărate rânduri despre problema pe care o are cu societatea Iridex, cea care se ocupa de ridicarea gunoiului în localitățile călărășene. Acesta a atras atenția Consiliului Județean Călărași de mai multe ori asupra problemelor identificate în decursul timpului. Serviciul de colectare a gunoiului din localitatea Fundeni se desfășoară cu dificultate.

Motivul fiind acela că firma IRIDEX nu este de acord cu ridicarea gunoiului menajer din poarta în poartă. Cărtușanu spune că acest proiect a fost gândit acum mulți ani de zile și pus în apicare abia anul trecut.

„Consiliul Județean Călărași știe foarte bine. Reprezint interesele locale din comună Fundeni, ca restul colegilor mei din alte localități călărășene. Mie chiar îmi pasă de Fundeni! Proiectul făcut, de fosta conducere, a fost făcut defectuos. Răducu Filipescu pe vremea aia. Nu au ținut cont de problemele fiecărei comunități locale. Nu au venit să întrebe pe primar, cantitatea de gunoi iese din localitate. Trebuie să fim corecți. Au venit cu un proiect de acum 6-7 ani. Au venit cu o cantitate, n-au actualizat cantitatea reală.

Populația comunei s-a mărit. Nu pot să țin cont de astea, iar de multe luni de zile, ne întâlnim, discutăm. Le-am spus că sunt dispus să le pun la dispoziție 2 -3 angajați din primărie să meargă din poartă în poartă pentru a identifica numărul real al fiecărei gospodării. Dânșii spun că apar diferențe de cantitate. Când s-au luat aceste decizii, primarii nu au fost chemați. Noi, primarii care reprezentăm o comunitate destul de serioasă. Iar acum este, pentru mine, un contract păgubos. În afară merg foarte bine aceste cooperative, iau decizii împreună. La noi nu se poate. Este un mod de a lua fonduri. Nu s-a întâmplat nimic. Nimeni nu e interesat de cetățeni. Nimănui nu îi pasă dacă la Fundeni a venit cineva să ridice gunoiul.” – a afirmat pentru o publicație din Călăraşi – primarul comunei Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu

„Oamenii, de 10 ani au fost educați să scoată pubela la poartă. Dacă am mers pe un stil sănătos, de ce să mergem pe unul nesănătos acum? Nimeni nu și-a pus întrebarea dacă ar fi normal, un om bătrân, o văduvă, un om bolnav să ducă, să meargă 50m, 100, 200 de metri ca să răstoarne o pubelă. Nu mai am încredere în această asociere, fac toate demersurile. Pe mine, ca primar, sau comună nu mă poate obliga nimeni să plătesc. Fă-mi să funcționeze contractul.” – a completat Gheorghiță Cărtușanu

Primarul comunei Fundeni va face o achiziție pentru o cantitate de peste 50.000 saci menajeri. Fiecare gospodărie din comună va primi 3 saci pe săptămână pentru depozitarea gunoiului menajer. Aceasta este doar o soluție temporară găsită de primarul Gheorghiță Cărtușanu.

A ales să facă această achiziție, susținând faptul că cei din conducerea Consiliului Județean Călărași nu sunt interesați de această problemă cu care se confruntă o mare parte a județului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

ATENȚIE, șoferi: Cod Galben de ceață, se formează ghețuș pe carosabil!

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași a transmis sâmbătă seara, o atenționare care vizează intrarea în vigoare a unui cod galben de ceață, valabil începând de la ora 23:00 până  duminică dimineața orele 06:00.

⚠️ COD GALBEN – local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200m, izolat sub 50m, ce va favoriza, în funcție si de condițiile locale, formarea ghețușului.

⏱️ Interval valabilitate: 26.11.2022 ora 23:00 – 27.11.2022 ora 05:00. ISU Călărași

Continue Reading

Știri

Prima zi de weekend: două accidente rutiere în municipiul Călărași

Published

on

Prima zi din acest weekend, începe, din păcate, cu două evenimente rutiere în municipiul Călărași, ambele produse pe fondul neacordării de prioritate.

Primul eveniment rutier a avut loc  sâmbătă dimineață, în jurul orelor 08:00, la intersecția străzilor Dobrogei și Plevna din municipiul Călărași, unde două autoturisme, un Logan și un taxi, au intrat în coliziune după ce unul dintre șoferi a pătruns în intersecție fără să se asigure suficient. Evenimentul nu a înregistrat victime, ci doar pagube materiale.

Cel de-al doilea incident rutier a avut loc pe Prelungirea Sloboziei, orele 10:30, în dreptul unei spălătorii auto cu jetoane, produs din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate de trecere unui conducător auto care se deplasa regulamentar pe sensul de mers Prelungirea Sloboziei – Călărași. Nici în acest eveniment rutier nu au fost înregistrate victime.

foto: stânga / Serban Eugen – Info (Trafic) Călărași

 

 

 

Continue Reading

Știri

Lucrările de regenerare urbană din zona Jirlău avansează

Published

on

„Am verificat astăzi stadiul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului „𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐕𝐞𝐬𝐭 𝐬̧𝐢 𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐋𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭 𝐍𝐚𝐯𝐫𝐨𝐦. S-a început turnarea stratului de asfalt colorat peste pista de biciclete. Lucrările sunt în grafic. Am discutat cu constructorul care ne-a dat asigurări că proiectul va fi finalizat în termenii contractuali.
Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile Prioritatea de investiții 4.2, Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.” – transmite primarul Marius Dulce, într-o postare pe o rețea de socializare.
Zona de intervenţie a proiectului este considerată zona suprafeţelor degradate reprezentate de suprafeţele situate în Zona de Vest a Municipiul Călărași (zona de mal din dreptul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, inclusiv Bazinul Iazului decantor Jirlău) şi Zona de locuit NAVROM, abandonate şi neutilizate şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate, utilizând măsuri conexe care contribuie la implementarea proiectului pentru care se solicită finanţare.
Proiectul urmărește reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate , vacante sau neutilizate din Zona de Vest și din Zona de Locuit Navrom situate în municipiului Călărași în vederea creșterii calității vieții, precum și îmbunătățirii imaginii localității.
𝐑𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐬̧𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞:
◾️ Suprafață spații verzi create: 75.147 mp
◾️ Skate parc: 1.407 mp
◾️ Alei pietonale și spații de joacă (astfalt/ pardoseală elastică): 4.119 mp
◾️ Spații majore acces: 2.296 mp
◾️ Platforme pentru amplasare foișoare: 527 mp
◾️ Suprafață spații deschise create sau reabilitate în zonele urbane: 83.496 mp.

Continue Reading

Cele mai accesate articole