Connect with us

Știri

Prețul serviciilor de salubrizare prestate de REBU S.A se vor majora cu 1 leu

Published

on

Societatea REBU S.A este obligată să majoreze tarifele prestate pentru colectarea și transportul gunoiului menajer și deșeurilor pentru județul Calarasi.

Noul director general al societății REBU S.A., Dan Stănoaia, alături de directorul Ecomanagement Salubris, Marius Fulga au convocat AGA joi, 23 Ianuarie, pentru a discuta cu cei 10 primari despre majorarea ce se impune la începutul acestui an.

Nemulțumirile primarilor din sală au fost evidente. Primarul din Roseti, Nicolae Rîjnoveanu și primarul din Borcea, Aniel Pațurcă au spus ca această majorare nu va fi văzută cu ochi buni de către cetățeni. Chiar dacă majorarea prețului consta in adăugarea doar a unul lei/lună, modificarea reprezintă, totuși, o mărire de preț.

Noul director Dan Stănoia alături de Marius Fulga au explicat cetățenilor despre majorarea prețului și cerințele ce trebuiau respectate pentru a fi evitată in viitor.

Advertisement

Directorul general REBU S.A, Dan Stănoaia: Domnii primari au fost proactivi și au înțeles obligativitatea respectării legislației în vigoare. Astfel, de la 1 ianuarie 2020 contribuția pentru economia circulară care se plătește către fondul de mediu s-a modificat de la 30 lei/tonă la 80 lei/ tonă, pentru toate cantitățile care sunt depozitate la CMID din jud. Călărași. Această componentă s-a modificat odată cu componența salariului minim pe economie, operată de Guvernul României.

Vă asigur că REBU se străduiește pe cât este posibil să asigure servicii de calitate, chiar dacă nu există o marjă de profit relevantă. Analizând ce s-a petrecut în primul an, mie, Călărașiul din punct de vedere al priofitabilității nu reușește nici măcar să ajungă pe zero. Suntem pe pierdere în primul an. Am încercat să nu depunem în fundamentare nici un fel de alte modificări, cu toate că structura costurilor REBU s-a modificat.

S-au modificat tarifele la curentul electric, la toate produsele pe care le cumpărăm. Nu am venit cu nimic decât cu creșterea salariului minim și contribuția pentru economia circulară. Această contribuție nu rămâne la noi. Ea trebuie doar comparată cu TVA-ul. Ea se colectează de către operatorul depozitului și se varsă către o instituție a statului în acel fond pentru mediu. Este vorba doar de 1 leu/ lună /persoană.

Directorul Ecomanagement Ecosalubris, Marius Fulga: Într-adevăr, au fost discuții. Creșterea tarifului este percepută de populație ca fiind o creștere nejustificată. Trebuie sp fim atenți la ce plătim și mai ales când plătim mai mult. Un leu înseamnă că a crescut tariful. Această creștere nu a fost solicitată și nu se datorează operatorului REBU, sau oricare ar fi acesta.

REBU București operează în Zona 3 Călărași. Creșterea se datorează unor lucruri pe care noi, ca și cetățen, nu le-am făcut în timp.

Advertisement

Trebuie să o percepem ca pe o “amendă” dată de mediu. Trebuia să respectăm un anumit flux de deșeuri, să îl separăm, să valorificăm unele deșeuri, să aplicăm principiul celor 3 R, să reducem și să reciclăm. Trebuia să nu aruncăm atăt de multe deșeuri și să le îngropăm. Pentru că acestea poluează.

Dacă astăzi nu se mai găsește apă potabilă în pânza freatică este și din cauza unui management defectuos al mediului și al nostru ca cetățeni. Am aruncat orice deșeuri, am introdus astfel tot felul de substanțe în sol, și aceasta ne afectează viața. Taxa de mediu este o contribuție pentru a îmbogăți codițiile de mediu și a avea un mediu mai sănătos. Suntem obligați să o plătim. CJ a aprobat la sfârșitul anului trecut creșterea prin ședință.

Operatorii sunt obligați să aplice noile taxe. Cunoaștem despre pierderile societății REBU și că aceasta, la Călărași, nu au mers în profit în primii 2 ani. Nu au reușit să aibă o încasare foarte bună. Valorificarea și colectarea selectivă a deșeurilor s-a efectuat destul de prost. Cu ceilalți 2 directori am avut o înțelegere. Am semnat cu REBU un contract pe termen lung.

Directorul general REBU S.A, Dan Stănoaia: Nu aș vrea să dau eu sfaturi cetățenilor. I-aș ruga să fie mai responsabili în ceea ce privește sănătatea mediului și strădaniile instituțiilor care gestionează activitatea de colectare. Mi-aș dori să studieze cineva cazul Oradea. Acolo s-a ajuns astfel încât costul colectării și procesării deșeurilor să fie zero. Acestea sunt suportate de Organizațiile de transfer de responsabilitate, ceea ce trebuie realizat la nivel centralizat. Aceste organizații pot suporta o parte din costul procesării fracției uscate a deșeurilor reciclabile, dar trebuie ca ea să existe. Noi trebuie să fundamentăm niște cantități. Dacă nu le avem din cauza lipsei de responsabilitate a populației care nu pune separat deșeul cu valoare de piață nu vom face nimic. Vom avea doar niște documente semnate, fără a fi închis cercul prin primirea unor bani, a unor bonificații, care să se reflecte în tarifele practicate de operatori. 

Apelez pe această cale la toți locuitorii județului, să colecteze selectiv, să pună deșeurile separat. Plasticul la plastic, cartonul la carton, sticla din sticlă la sticlă, pe cât posibil. Dacă nu putem să punem pe 4 fracții, măcar să facem selecția pe 2 fracții distincte: deșeul menajer care nu conține nici un fel de reciclabil în el și separat reciclabilul cu carton cu PET. Bineînțeles și biodegradabilul trebuie pus separat pentru a merge la compostare.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *