Connect with us

Știri

Poliția Călărași: 198 de evenimente sesizate prin 112 și zeci de infracțiuni constatate în ultimele zile

Published

on

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a luat măsuri suplimentare în perioada trecerii dintre ani, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranței cetățenilor.

În perioada 30 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, pentru siguranța cetățenilor, zilnic, peste 100 de polițiști au acționat în județul Călărași, în locurile unde au avut loc manifestări publice, în zonele cu aflux mare de public, precum și pe principalele drumuri naționale și județene, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite, pentru fluidizarea traficului și diminuarea riscului rutier.

Structurile de poliție au intervenit la 198 de evenimente sesizate prin S.N.U.A.U. 112.

Ca urmare a activităților desfășurate au fost constatate 71 de infracțiuni, 5 persoane au fost surprinse în flagrant, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 3 măsuri preventive.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 301 sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală depășește 110.000 de lei.

Advertisement

Siguranța rutieră și salvarea de vieți sunt, de asemenea, priorități ale Poliției Române, context în care polițiștii rutieri acționează permanent pentru prevenirea accidentelor de circulație, principalul scop fiind diminuarea riscului rutier.

Astfel, polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind constatate 4 infracțiuni la regimul rutier, totodată, fiind reținute 13 permise de conducere și retrase 12 certificate de înmatriculare.

Peste 20 de apeluri pe minut la 112, de Anul Nou. Sute de apeluri au anunțat urgențe provocate de materiale pirotehnice.

Operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat și procesat 87.145 de apeluri, între 31 decembrie 2023 și 02 ianuarie 2024, iar 62,31% dintre acestea (54.300 de apeluri) au constituit cazuri de urgență și au necesitat intervenția agențiilor specializate – Ambulanță, Poliție, Pompieri, SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Un număr de 1.395 de apeluri la 112 au vizat utilizarea de petarde, artificii sau alte materiale pirotehnice și au generat evenimente privind ordinea și siguranța publică, distrugeri de bunuri, răniri, arsuri și incendii.

Prima zi din an a fost și cea mai solicitantă pentru operatorii STS, care au fost la datorie în perioada minivacanței de Revelion. Pe data de 1 ianuarie 2024 s-au înregistrat, în medie, 22 de apeluri pe minut, la nivel național.

Cele mai multe cazuri anunțate la 112 în cele trei zile care au marcat trecerea în Noul An au reprezentat urgențe medicale. 28.064 de apelanți au solicitat intervenția Ambulanței pentru diferite probleme medicale, afecțiuni digestive sau respiratorii, persoane inconștiente sau persoane căzute în locuri publice.

Advertisement

În același timp, la 112 s-au primit 875 de apeluri care anunțau incendii sau alte evenimente din competența echipajelor de pompieri și 1.464 de cazuri au vizat ordinea și siguranța publică, fiind transferate către Poliție sau Jandarmerie.

În cele trei zile din preajma Anului Nou, 98 de apeluri au anunțat situații de urgență sau incidente în care au fost implicați turiști aflați pe pârtii sau trasee montane.

În perioada 31.12.2023 – 02.01.2024, la 112 au fost 809 apeluri care anunțau evenimente rutiere, 18 dintre acestea fiind efectuate în mod automat de la bordul mașinilor prin sistemul de comunicații eCall. Reamintim că, în cazul producerii unui accident rutier, sistemele eCall instalate pe autoturismele de generație nouă sună automat la 112 și transmit informațiile utile echipajelor de salvare.

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate