Connect with us

Comunicate de presă

Pilotarea unui program de reintegrare socială destinat persoanelor care nu știu să scrie sau să citească în cadrul Serviciului de Probațiune Călărași

Published

on

În perioada 16.10 – 13.11.2024, Serviciul de Probațiune Călărași a susținut programul de reintegrare socială „LITOFF” cu scopul intervenției asupra comportamentului infracțional al persoanelor sancționate penal, în baza unei hotărâri penale. Putem spune că programul este o premieră, fiind pilotat la nivel național în mai multe servicii de probațiune.

Astfel, sesiunile din cadrul programului LITOFF s-au desfășurat cu sprijinul logistic al Primăriei Municipiului Călărași, instituție cu care a fost încheiat un protocol de colaborare și care a pus la dispoziție sala unde au avut loc întâlnirile cu persoanele sancționate penal.

Programul este axat pe nevoile persoanelor care nu știu să scrie și să citească, cu dificultăți de înțelegere sau care au risc de excluziune socială.

Scopul programului este acela de a îmbunătăți abordarea diferitelor situații de risc și modalitatea de comunicare în astfel de situații, aspecte ce pot duce la evitarea comportamentului infracțional și dezvoltarea înțelegerii consecințelor faptelor săvârșite, cât și aflarea unor alte variante de abordare a problemelor ce pot apărea în viața oricărei persoane.

Advertisement

Astfel de programe contribuie consistent la îmbunătățirea relațiilor din societate și la scăderea riscului de a săvârși noi infracțiuni, cât și asupra creșterii gradului de siguranță în societate.

Analizând modalitatea de desfășurare a programului s-a ajuns la concluzia că lipsa deprinderilor de a scrie și de a citi nu sunt bariere pentru integrarea în viața socială, iar cu o bună comunicare se poate ajunge la rezultate remarcabile.

S-au remarcat atitudini pozitive și implicare din partea grupului, contribuția fiind susținută de fiecare participat, fiind îmbunătățit totodată și cadrul experienței, împărtășindu-se momente din viața de familie, tradiții, obiceiuri, prieteni, toate acestea reprezentând modalități de raportare la firescul vieții și crearea de oportunități care să distanțeze persoanele de riscul săvârșirii de fapte antisociale.

Prin astfel de programe, rolul Serviciului de Probațiune devine unul și mai activ, abordând un spectru mai mare de persoane, indiferent de calificare sau nivel de studii, garantând astfel o mai mare proiecție asupra creșterii gradului de siguranță în comunitate, cât și a reducerii riscului de recidivă.

Responsabil Relații Publice
Consilier de probațiune
Stere Giacă

Advertisement

sursa: probatiune.just.ro

Advertisement