Programul de măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local pentru combaterea bolilor, ce a avut loc astăzi, 16 iulie 2024. Pesta porcină a fost a fost confirmată în baza unui buletin de analiză emis de Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași pe un porc găsit mort pe domeniul public al municipiului Călărași, zona Jirlău. Zona de supraveghere se întinde pe o distanță de 10 kilometri, unde sunt incluse localitățile Modelu, Tonea, Radu Negru și Cuza Vodă.
Instituția Prefectului Călărași precizează că o echipă de verificare, formată din medic de liberă practică, reprezentanți ai Primăriei municipiului Călărași și reprezentanți ai Poliției Locale, va face verificări pentru a identifica crescătorii de animale din zonă de la care ar putea să provină suina confirmată cu virusul PPA.
Potrivit hotărârii adoptate, o zonă de restricție a fost delimitată în jurul focarului de pestă porcină africană, care este formată din zona de protecţie (ZP) şi zona de supraveghere (ZS).
Zona de protecție se întinde pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației în cauză, iar zona de supraveghere pe o raza de 10 km în care este inclusă și zona de protecție.
Aplicarea măsurilor în zona de protecție se menține cel puțin până la stingerea focarului, pentru o perioadă de cel puțin 30 zile de la terminarea operațiunilor de dezinfecție în focar și efectuarea examinarii clinice a tuturor suinelor din toate exploatațiile de suine din zonele de restricție. Localitățile cuprinse în zona de supraveghere sunt Modelu, Tonea, Radu Negru și Cuza Vodă.
Potrivit planului de măsuri, vor fi identificate toate intrările și ieșirile din municipiul Călărași în vederea asigurării de puncte de control în trafic, astfel încât să fie prevenită ieșirea din zona de protecție a animalelor vii sau a cărnii și/sau produselor din carne de porc. Aceste verificări se vor realiza inclusiv cu echipe mobile care vor monitoriza și controla toată zona de protecție, mai precizează autoritățile.
Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea pestei porcine africane. Crescătorii ale căror animalele sunt sacrificate ca urmare a infectării cu PPA sunt despăgubiți în conformitate cu H.G. 1214/2009, cu modificări și completările ulterioare. Pesta porcină africană nu se transmite la om, nu este o zoonoză, dar impactul economic și social este major.