Connect with us

Știri

Parcul Constructorilor din municipiul Călărași- devastat și lăsat în paragină

Published

on

Marți, 22 mai, câțiva locuitori din cartierul „2 Moldoveni” ne-au sesizat asupra faptului că un parc din zonă este devastat, neîngrijit și lăsat în paragină. Este vorba despre Parcul Constructorilor, situat între strada Locomotivei și str. Mușețelului, în zona blocurilor J1 și J2.

Ne-am deplasat la fața locului pentru a vedea exact cum stă treaba și am constat că ceea ce ne-au spus oamenii se confirmă. Bănci rupte, becuri sparte, semințe, pet-uri de bere, leagăne rupte, tobogane uzate, iarba care depășește lejer 50 cm în unele locuri și multe gunoaie.

Am stat de vorbă cu agentul de securitate din parc, acesta a fost extrem de sincer, spunându-ne că parcul se află în această stare dezolantă de multă vreme.

„Când am venit eu aici, era la fel, lipsesc scânduri de pe bănci, luminile sunt pe alocuri, iar despre gunoaiele din parc ce să zic… exact cum vedeți”

Ieri, localnicii din zonă s-au apucat să taie iarba înaltă, de frica șerpilor. Aceștia au fost depășiți de situație, renunţând destul de repede la inițiativă. Paznicul ne-a spus că au existat și toalete publice, acestea dispărând ulterior după ceva timp.

Cele relatate de localnici descriu un peisaj dezolant al unui loc unde cei din zonă ar trebui să se relaxeze și să-și petreacă timpul liber. Unul dintre cei cu care am stat de vorbă s-a plâns de faptul că pubelele de gunoi menajer sunt amplasate chiar la intrarea în parc, susținând că oamenii aruncă gunoiul direct din balcon.

Am contactat telefonic directorul de la Serviciul Public Pavaje Spații Verzi, Adriana Brânză, expunând situația, aceasta ne-a spus că:  „indiferent cât de mult s-ar îngriji parcul, va fi la fel, din cauza oamenilor care nu înțeleg că trebuie să mențină curățenia în parc.”

Am solicitat un punct de vedere și viceprimarului Viorel Ivanciu, acesta a fost receptiv solicitării noastre și ne-a oferit un răspuns detaliat despre problema expusă, dar și despre alte proiecte aflate în desfășurare pe raza municipiului Călărași.

Călărași News: De când se află parcul în această stare?

V. Ivanciu: Cred că parcul Constructorilor a fost reabilitat acum vreo 4 ani, făcundu-se investiții importante, amenajând locul pentru oameni care ar fi putut să-și petreacă timpul liber într-un mod civilizat. Dacă parcul arată așa, sigur că este o vină și o lipsă Primăriei, dar în același timp, aș putea spune că este și vina cetățenilor. Din câte știu, noi avem și pază acolo. Ceea ce mă face să cred că dacă nu era și omul ăla acolo, lucrurile arătau probabil, mult mai rău. 

Am programat, în urma discuției cu voi și a sesizărilor, primind chiar și o vizită în zonă, să tăiem iarba, să reparăm băncile, dar nu putem face acest lucru în fiecare zi. Trebuie să facem  echipă cu cetățenii din zonă. 

Călărași News: Când s-a făcut ultima reabilitare a parcului?

V. Ivanciu: Ultima reabilitare s-a făcut acum vreo 3-4 ani de către Primărie, în cadrul unei licitații ce a prins mai multe lucrări acolo.  Din câte știu eu, parcul arăta foarte bine. 

Cred că doar împreună cu cetățenii, cu voi, presa, cu organele de poliție și nu numai ar trebui să ne concentrăm. Zilele astea vom face o vizită în zonă, cu siguranță vom rezolva această probleme. Am să te invit, să poate ai sa ma inviți peste o săptâmână să vedem ce s-a întâmplat.


Tot în cadrul întâlnirii noastre cu viceprimarul municipiului Călărași, Viorel Ivanciu, am mai dezbătut alte câteva probleme, sesizări ale cetățenilor pe care le-am expus în discuție.

Urmăriți materialul video realizat în exclusivitate de reporterii noștri pentru a vedea răspunsurile oferite de autorități!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE)

Published

on

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

Recent, grație finanțării obținute din partea Agenției de dezvoltare Sud Muntenia, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888. 

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

Continuarea pe costeltudor.com

Continue Reading

Știri

Primarul Călărașiului, printre oameni, la Târgul de weekend. Ce a au hotărât pentru comercianți

Published

on

Municipiul Călărași are, în fiecare weekend, un târg de legume-fructe, cunoscut sub numele de Obor, care începe de la primele ore ale dimineții, până spre după-amiază. Călărășenii vin să ia pulsul, să-și facă provizii cu legume, ori să caute chilipiruri pe care alții le scot la vânzare.
Astăzi, 4 Decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a fost în târgul săptămânal, însoțit de Daniel Bălăngea – șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, Ion Găman – secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta cu oamenii despre oportunitățile de dezvoltare pe care locația unde se desfășoară Oborul le are.
„O locație cunoscută de mulți călărășeni pe care intenționăm, începând de anul viitor, să o modernizăm, oferind condiții mai bune comercianților, agenților economici și persoanelor fizice. Ba mai mult avem în vedere și organizarea unui Târg de Primăvară, urmând să stabilim împreună cu conducerea Serviciului Public Piețe și Oboare care administrează locația și perioada de desfășurare.” – a scris Marius Dulce, într-0 postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Cele mai accesate articole