Connect with us

Știri

Oana Ichim: Oamenii își doresc evenimente culturale

Published

on

Oana Ichim, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu”, spune că își dorește ca biblioteca să devină un „hub educațional” accesibil indiferent de vârstă. La Noaptea Bibliotecilor de vinerea trecută au participat aproximativ 800 de oameni, iar la evenimentul de săptămâna aceasta – „Marea Dictare!” s-au înscris în jur de 80 de copii și adulți. 

Noaptea Bibliotecilor a fost un eveniment unde timp de patru ore și jumătate copiii s-au distrat prin jocuri educative, au stat de vorbă cu bibliotecarul la un ceai și au văzut filmul „Matilda” în aer liber. Și adulții s-au putut bucura de o proiecție în aer liber, la filmul „Nea Marin Miliardar”.

„Feedback-ul primit din partea comunității a fost unul cât se poate de pozitiv, oamenii și-au exprimat dorința de a mai crea astfel de evenimente. Si știam, de fapt. Se cer astfel de evenimente culturale. Copiii s-au simțit foarte bine, au fost și oamenii mai în vârstă, au fost și adulți, părinți cu copiii de mână. S-a încheiat la ora 22.30 când încă mai erau persoane acolo cu dorința de a reveni”, a spus directorul bibliotecii într-o conferință. 

Oana Ichim vrea ca biblioteca să organizeze constant activități. Cu ocazia Zilei Educației de pe 5 octombrie, două grupuri de copii de la Școala Rasa și Gimnaziul Carol I au desfășurat activități și au putut vedea un film pentru copii gratuit, cu sprijinul Centrului Cultural. Tot pe 5 octombrie a avut loc și „Marea Dictare”, unde copii, adulți și bătrâni și-au putut testa gramatica alături de profesoara și scriitoarea Stela Anghel. 

În curând, biblioteca va organiza și o excursie de o zi la București cu elevii de la Danube Robotics „pentru a experimenta robotica la un alt nivel nivel și pentru a prinde mai multă experiență”, a spus directorul. De săptămâna viitoare se vor desfășura cluburi de chitară, desen, șah, dansuri. 

„Venim cu proiecte noi. Comunitatea este din ce în ce mai interesată de ce se întâmplă la bibliotecă și vreau să punctez faptul că lucrurile bune nu pot să apară peste noapte. Le gândim și apoi le proiectăm”, a mai spus aceasta. 

În luna septembrie, biblioteca a încheiat parteneriate educaționale cu 15 unități școlare la nivel local și județean. 

 

Știri

Budești: Infractor deosebit de periculos, evadat din arest la domiciliu, găsit în București de polițiști

Published

on

Aflat în arest preventiv la domiciliu pentru mai multe fapte penale grave, un bărbat din Budești, județul Călărași, și-a încercat norocul cu oamenii legii si a fugit de acasă.

S-a întâmplat joi, 30 noiembrie, în orașul Budești. Situația a fost descoperită chiar de polițiștii care îl verificau periodic. Aceștia au avut surpriza să nu-l găsească pe inculpat la adresa unde acesta trebuia să-și ispășească pedeapsa de arest preventiv la domiciliu până la finalizarea anchetei.

Se pare că bărbatul a reușit să părăsească orașul Budești și să ajungă în București, la fosta concubină, se arată într-un comunicat al IPJ Călărași.

Bărbatul se afla în arest la domiciliu pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată în formă continuată, lipsire de libertate în mod ilegal în formă continuată, precum și șantaj. Deși faptele săvârșite de bărbat sunt unele grave, instanța a decis să fie arestat preventiv la domiciliu până la finalizarea procesului.

Fugarul a reușit să se bucure de câteva ore de libertate, fiind găsit pe 1 decembrie, la adresa fostei iubite din București. Polițiștii l-au încătușat și reținut pentru 24 de ore.

Pentru fapta sa, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de evadare.

Continue Reading

Cultură

Ediție specială – 1 Decembrie 2023 / Lumea nevăzută din spatele cuvintelor, cu scriitorul Dan Bițuică

Published

on

Într-o atmosferă plină de evocare și amintiri, scriitorul călărășean Dan Bițuică a dezvăluit lumii cel de-al șaselea său roman intitulat „Apusul stelelor de tinichea”. O capodoperă de ficțiune ce străbate culisele societății românești în perioada tulbure a comunismului, cu puțin timp înainte de Revoluție.

În centrul poveștii se află Emil, un protagonist confruntat cu realitatea aspră a vieții sub regimul comunist. Prin paginile sale, Bițuică explorează lipsurile, nedreptățile și atmosfera plină de teamă și neîncredere care caracterizau societatea acelor vremuri. Revolta interioară a oamenilor devine din ce în ce mai puternică, prefigurând Revoluția care va dărâma comunismul.

Într-un interviu acordat cu ocazia Zilei Naționale a României, scriitorul  împărtășește experiențele și secretele din spatele cuvintelor sale. Este o incursiune fascinantă în lumea sa creativă și în trăirile care au inspirat cele șase romane scrise în ultimii ani.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Dan Bițuică subliniază importanța lecturii și cum aceasta poate pătrunde adânc în viața cotidiană. Într-un interviu realizat de Cătălin Cojocaru, editor al site-ului Calarasipress.ro, scriitorul vorbește despre rolul important al cărților în formarea percepțiilor noastre asupra lumii.

Continue Reading

Știri

Casieriile Ecoaqua Călărași, închise în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Vezi modalitățile de plată

Published

on

Ecoaqua S.A., operatorul regional de apă-canal, aduce la cunoștința utilizatorilor modificările survenite în programul de achitare a facturilor în această perioadă. Aceste schimbări au fost implementate în vederea îmbunătățirii accesului și comodității clienților în procesul de plată.

Prin Internet Banking – aplicațiile 𝑩𝑪𝑹 𝑮𝒆𝒐𝒓𝒈𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒂, 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐑𝐚𝐢𝐟𝐟𝐞𝐢𝐬𝐞𝐧 𝐁𝐚𝐧𝐤, 𝙈𝙤𝙗𝙞𝙡𝙋𝙖𝙮 𝙒𝙖𝙡𝙡𝙚𝙩, sau prin virament în conturile bancare enumerate mai jos:
𝗦𝗨𝗖𝗨𝗥𝗦𝗔𝗟𝗔 𝗖Ă𝗟Ă𝗥𝗔Ș𝗜: ⤵️
RAIFFEISEN BANK 𝐑𝐎𝟒𝟎 𝐑𝐙𝐁𝐑 𝟎𝟎𝟎𝟎 𝟎𝟔𝟎𝟎 𝟏𝟗𝟕𝟐 𝟖𝟐𝟏𝟐
BCR Călărași 𝐑𝐎𝟑𝟐 𝐑𝐍𝐂𝐁 𝟎𝟎𝟗𝟖 𝟎𝟎𝟕𝟖 𝟎𝟖𝟕𝟏 𝟎𝟎𝟎𝟐
CEC BANK 𝐑𝐎𝟓𝟗 𝐂𝐄𝐂𝐄 𝐂𝐋𝟎𝟏 𝟑𝟎𝐑𝐎 𝐍𝟎𝟒𝟑 𝟏𝟗𝟎𝟔
ALPHA BANK 𝐑𝐎𝟗𝟏 𝐁𝐔𝐂𝐔 𝟐𝟑𝟒𝟏 𝟐𝟏𝟑𝟏 𝟒𝟓𝟎𝟖 𝟗𝐑𝐎𝐍
TREZORERIA CL 𝐑𝐎𝟎𝟔 𝐓𝐑𝐄𝐙 𝟐𝟎𝟏𝟓 𝟎𝟔𝟗𝐗 𝐗𝐗𝟎𝟎 𝟏𝟕𝟗𝟖 (doar pentru instituții publice)
𝗦𝗨𝗖𝗨𝗥𝗦𝗔𝗟𝗔 𝗢𝗟𝗧𝗘𝗡𝗜Ț𝗔: ⤵️
B.C.R. – RO07 RNCB 0099 0078 0871 0014
B.R.D. – RO61 BRDE 120S V040 3028 1200
RAIFFEISEN BANK – RO25 RZBR 0000 0600 0613 1022
𝗦𝗨𝗖𝗨𝗥𝗦𝗔𝗟𝗔 𝗨𝗥𝗭𝗜𝗖𝗘𝗡𝗜: ⤵️
RAIFFEISEN BANK – RO13 RZBR 0000 0600 0778 5282
⤵️ Pentru informații suplimentare sau alte sesizări, dispeceratul ECOAQUA Călărași vă stă la dispoziție la numerele de contact de mai jos :
» ECOAQUA – Sucursala Călăraşi 0242/313.720; 0732.334.950
» ECOAQUA – Sucursala Olteniţa 0242/510.279
» ECOAQUA – Sucursala Urziceni 0243/254.723

Continue Reading

Cele mai vizualizate