Mai mulți polițiști din Călărași sunt anchetați de Parchetul de pe Lângă Judecătoria Călărași după ce procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni pe care aceștia le-ar fi comis în timpul serviciului. “Abuz în serviciu” și “favorizarea făptuitorului”, sunt doar două dintre faptele despre care procurorii fac vorbire în ancheta aflată în plină desfășurare. Pentru început, există opt suspecți pe lista procurorilor. Surse din rândul anchetatorilor spun că lista s-ar putea mări.
Cei care ar fi trebuit să impună legea au ajuns să fie audiați și să aibă calitate de suspecți, totul după ce în luna august, un procuror a fi intrat pe fir și ar fi aflat despre abaterile pe care le-au săvârșit organele de lege.
Ancheta procurorilor a stabilit că, în perioada iulie – august 2022, la diferite intervale de timp, cei opt suspecți, toți având calitate de agenți de poliție în cadrul Secției 1 Modelu, unitate aflată în subordinea IPJ Călărași, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, conform planificării, și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, în legătură cu modul de intervenție la mai multe apeluri efectuate de diferiți cetățeni prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112.
Vineri, 30 septembrie au avut loc primele audieri în cadrul dosarului deschis de procurori, după ce, prin ordonanța procurorului s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cei opt suspecți.
Procurorii susțin, potrivit unor dovezi că, după preluarea datelor de la operatorul dispeceratului de urgență, deși au fost sesizați în legătură cu o prezumtivă faptă penală, după verificările efectuate în teren a faptelor descrise de apelant, nu a fost întocmit proces-verbal de constatare a faptei, nu au fost luate măsuri de conservare a locului săvârșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă și nu au efectuat actele necesare constituirii dosarelor penale pentru cercetarea infracțiunilor sesizate.
Datele din anchetă mai vorbesc și despre cazuri de “violență în familie”, infracțiune prevăzută în legea penală, fapte pe care polițiștii le-au tratat cu neprofesionalism, unele dintre situații degenerând.
Mai mult, procurorii au descoperit că polițiștii au încercat să ascundă comiterea faptelor sesizate, după finalizarea intervențiilor, agenții au transmis operatorului din dispeceratul de urgență date false, care nu corespund adevărului, informații pe care le-au folosit în anumite înscrisuri oficiale întocmite.
Știre în curs de actualizare!