Temperaturile cresc de la o zi la alta, iar animalele resimt și ele aceste schimbări. În aer, pe pământ sau în apă, mamiferele, insectele și restul animalelor încearcă să-și găsească un mediu confortabil pentru a face față mai ușor schimbărilor de temperatură la care sunt expuse.
Schimbările climatice au dat peste cap inclusiv ecosistemele dintre speciile de animale, iar efectele sunt vizibile. Păsările sunt agitate, peștii mor din cauza lipsei de oxigen din apă și exemplele pot continua.
Iată că acest lucru l-a observat și Iuliana, o tânără din Călărași, care a ieșit la plimbare cu copilul prin parc. În drum spre casă, pe una dintre aleile parcului Dumbrava, a dat nas în nas cu un șarpe. S-a întâmplat în ziua de miercuri, 7 iunie. Prezența neobișnuită a atras atenția vizitatorilor parcului Dumbrava din municipiul Călărași.
Un șarpe cu o lungime de aproximativ 1 metru a fost observat de mai mulți oameni pe aleile parcului, creând o mică agitație printre cei prezenți.
La redacția noastră au ajuns mai multe fotografii în care șarpele de casă se bucura de soarele arzător, profitând de temperaturile ridicate.
Pentru a înțelege mai bine situația și pentru a răspunde la eventualele îngrijorări ale cetățenilor, am cerut părerea unui expert în animale. Valentina Blebea, directoarea Grădinii Zoologice din Călărași, a confirmat că specia de șarpe observată de oameni este Natrix natrix, cunoscută și sub denumirea populară de “șarpe de casă”. Acest șarpe este inofensiv și nu prezintă niciun pericol pentru oameni.
Această specie de șarpe este răspândită în zonele cu apă din Europa, inclusiv în România, și este considerată una dintre cele mai comune și familiare specii de șerpi.
De obicei, acești șerpi trăiesc în apropierea apelor, hrănindu-se în principal cu amfibieni și pești mici. Chiar dacă pot atinge dimensiuni considerabile, ei nu sunt veninoși și preferă să evite contactul cu oamenii.