Connect with us

Politică

Noua lege a pensiilor elimină inechităţile dintre femei şi bărbaţi. Vasile Iliuță, liderul PSD Călărași explică obiective politice

Published

on

Adoptarea cu o largă majoritate a noii Legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale Partidului Social Democrat, respectiv reformarea sistemului public de pensii, prin care sunt înlăturate inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și care asigură creșterea continuă și sustenabilă a veniturilor pensionarilor.

Prin adoptarea noii Legi a pensiilor, PSD a îndeplinit două obiective importante:

–  A realizat reforma pensiilor prin care sunt eliminate inechitățile și se asigură creștere continuă și sustenabilă a pensiilor.

– A înlăturat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070.

Acest prag a fost introdus cu cinism de USR în PNRR, știind bine că în general pensionarii nu îi votează în alegeri. Niciun alt stat din UE nu a introdus un astfel de prag în planul lor de reziliență pentru care se alocă fonduri europene. Politica anti-pensionari a USR s-a văzut și la votul noii legi a pensiilor: USR a fost singurul partid care a votat împotriva legii.

Advertisement

Noua lege a pensiilor rezolvă două probleme majore ale pensionarilor:

  1. Eliminarea inechitățile dintre pensionari: „Pensii egale pentru muncă și contribuții egale”. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite.
  2. Creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creștere anuală a pensiilor, fără a crea dezechilibre bugetare.

Noua lege a pensiilor nu îi vizează doar pe pensionari. Tinerii și salariații trebuie să știe că noua lege a pensiilor este și despre ei și că le va aduce mai multe beneficii.

Beneficii pentru pensionari

În 2024, cei mai mulți dintre pensionari vor beneficia de două majorări ale pensiilor.

  1. Prima majorare, la 1 ianuarie 2024: vor crește TOATE pensiile ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei.
  2. A doua majorare, la 1 septembrie 2024, pentru eliminarea inechităților, prin recalcularea tuturor pensiilor. CEI MAI MULȚI VOR CÂȘTIGA, NIMENI NU VA PIERDE.

NU EXISTĂ UN PROCENT UNIC AL CREȘTERII PENSIILOR ÎN URMA RECALCULĂRII. Creșterile vor varia de la caz la caz.

– Cele mai multe dintre pensii vor crește consistent. Dar vor fi și pensii care vor crește mai puțin sau nu vor crește deloc, dar niciuna nu va scădea.

– Vor crește pensiile celor are au muncit mai mult, care au stagii mai lungi de cotizare.

– Se elimină inechitățile dintre femei și bărbați.

Advertisement

– Se elimină inechitățile între pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite.

– Pensiile celor care au fost dezavantajați vor crește la nivelul celorlalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel.

– Dacă în urma recalculării valoarea rezultată e mai mică decât pensia în plată, se aplică principiul pensiei mai favorabile.

Noua lege asigură creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor. Niciun guvern nu mai poate îngheța pensiile așa cum s-a întâmplat în 2021, în guvernarea PNL-USR.

În lege e prevăzut un mecanism de creștere anuală a pensiilor, astfel încât niciun guvern să nu mai poată îngheța pensiile după bunul plac.

Pensiile vor crește anual cu 100% din rata medie anuală a inflației + 50% din creșterea reală a salariului mediu (prin creștere reală se înțelege creșterea nominală a salariului mediu din care se scade rata inflației).

Advertisement

 

Beneficii pentru tineri și salariați

Este răsplătită munca.

Cei care lucrează mai mult vor fi recompensați cu puncte suplimentare care vor mări valoarea pensiei. Principiul se aplică și pensiilor în plată.

+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate

+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate

Advertisement

+1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate.

(fiecare punct în plus se înmulțește cu valoarea de referință de 81 de lei, pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia).

Cei care au contribuit 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme.

Sunt luate în calcul la pensie veniturile salariale suplimentare nepermanente (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu etc.)

 

Tinerii sunt stimulați să continue studiile la nivel universitar

Advertisement

 

Perioada studiilor universitare este luată în calcul la stabilirea pensiei. Pentru fiecare de an de studii universitare se acordă 0,25 de puncte la pensie. Principiul se aplică și pensiilor în plată (numărul de puncte aferent anilor de studii universitare se înmulțește cu 81 pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia).

Este stimulată natalitatea

Vârsta de pensionare a femeilor care au copii scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil, până la maxim 3 ani și șase luni. Beneficiul se acordă pentru copiii născuți sau înfiați care au fost îngrijiți cel puțin până la 16 ani.

Concediului pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă. Este luat în calcul la îndeplinirea stagiului minim de cotizare și în cazul pensionării anticipate. Beneficiu se acordă părintelui care s-a aflat în această situație, indiferent de gen.

Garanția că vârsta de pensionare nu va crește după bunul plac al partidelor de dreapta

Advertisement

În ultimii ani, guvernele de dreapta au tot încercat să introducă o creștere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani.

Pentru a împiedica astfel de tentative, în lege a fost introdusă garanția că vârsta de pensionare nu poate crește dacă nu are loc o îmbunătățire a speranței de viață din România.

Ar fi profund inechitabil ca vârsta de pensionare din România să crească la nivelul altor state UE, atâta timp cât speranța de viață din țara noastră este printre cele mai scăzute din Europa.

În prezent, pe datele Eurostat din anul 2022, România este pe ante-penultimul loc din UE în privința speranței de viață, cu 75,3 ani, fiind devansată doar de Letonia (74,8) și Bulgaria (74,3). Media UE privind speranța de viață este de 80,7 ani.

 

REACTIV despre impactul legii pensiilor și sursele de finanțare

Advertisement

Este greșit pusă problema, de unde se iau banii pentru creșterea pensiilor?

Sursele de finanțare sunt aceleași care au fost mereu: Bugetul de pensii și Bugetul de stat. Banii din bugetul de pensii, care se constituie în principal din colectarea CAS, se duc obligatoriu la plata pensiilor. Iar diferența se completează de la Bugetul de stat.

Este o decizie politică modul în care se alocă banii de la bugetul de stat. Putem să alocăm o parte mai mare sau mai mică, în funcție de politica fiecărui guvern.

De exemplu, guvernul PNL-USR a decis să nu dea niciun leu în plus pensionarilor în anul 2021.

Noi considerăm că eliminarea inechităților care datează de foarte mult timp trebuie eliminată. Este și un angajament pe care l-am luat prin PNRR. Deci decizia politică a PSD este să susținem această eliminare a inechităților dintre pensionari.

 

Advertisement

Important aici e dacă decizia politică poate fi susținută sau nu din punct de vedere financiar. Iar Comisia Europeană și al Banca Mondială consideră că noua lege poate fi susținută financiar pe termen lung. Într-un cuvânt, cele două organisme internaționale spun că legea este sustenabilă.

Atunci când ne uităm la impactul creșterii pensiilor trebuie să vedem care e impactul brut, dar mai ales care e impactul REAL.

Pe brut, aplicăm procentul de 13,8% la 1 ianuarie și formula de recalculare de la 1 septembrie și rezultă o sumă suplimentară.

Dar e important să ținem cont că cea mai mare parte din această sumă suplimentară pe care o vom da pensionarilor va ajunge în consum. În medie, pensionarii cheltuie 90% din pensie și 10% economisesc. Cei 90% se duc în consum, adică în cumpărarea de produse și servicii, care sunt însoțite de taxe: TVA, impozit pe profit, impozit pe dividende etc. Deci o bună parte din majorarea dată pensionarilor se întoarce la bugetul de stat și deci impactul REAL este mai mic.

Anul Varianta de bază Necesar anual suplim. (recalculare + indexare) Impact suplim. brut % PIB

Impact suplim.

Advertisement

brut

Impact suplim. NET % PIB

Impact suplim

NET

% Mld. lei Mld. lei % Mld. lei %
2023 110,7
2024 125,9 135,9 10 0,6% 7,8 0,45%
2025 139,1 172,2 33,1 1,8% 25,8 1,4%
2026 147,1 182,2 35 1,7% 27,3 1,3%
2027 152,3 188,6 36,3 1,7% 28,3 1,3%

 

 

Biroul de presă

Advertisement

Politică

VIDEO. USR Călărași / Mihai Toader afirmă că primarul Marius Dulce a mințit în emisiunea „România, te iubesc!”

Published

on

Mihai Toader, președintele Flialei Municipale USR Călărași, candidat la primăria Municipiului Călărași, susține că primarului municipiului Călărași, Marius Dulce, ar fi mințit în emisiunea difuzată de PRO TV, „România, te iubesc!”. În cadrul acelei emisiuni, jurnalista Paula Herlo a investigat lucrările realizate de firma ZMC Trading, deținută până în 2020 de Nicușor Cionoiu, parlamentar al PSD Călărași.

Reportajul a relevat că firma demnitarului a obținut contracte cu statul și lucrări publice în valoare de milioane de euro. Urmăriți materialul video din acest articol.

 

Continue Reading

Politică

D. Coarnă: Partidul România Puternică a primit peste 100 de cereri de înscriere în câteva zile. Ce spune depuatul Dumitru Coarnă

Published

on

Dumitru Coarnă

Deputatul și președinte al Partidului România Puternică Călărași, Dumitru Coarnă, spune că a primit peste 100 de cereri de înscriere în partid în două zile. „Sunteți singurul parlamentar care a reprezentat corect locuitorii județului Călărași”, ar spune călărășenii despre Dumitru Coarnă, așa cum chiar acesta a precizat într-o conferință de presă.

Președintele PRP Călărași a mai vorbit despre profilul candidatului ideal și a oferit informații despre candidatul propus pentru primăria Călărași.

PRP Călărași a avut peste 100 de cereri de înscriere în partid în doar două zile

„Deja avem o sută și de cereri în două zile. Oltenița 40, din localitățile rurale din zona Olteniței încă 30, și din zona municipiului Călărași. Suntem într-o continuă căutare. Oamenii vin, chiar dimineață când am venit la cabinet, erau cetățeni simpli din Călărași, care zic, domnul Coarnă, noi vrem să ne înscriem în Partidul România Puternică, vrem să fim alături de dumneavoastră, pentru că sunteți singurul parlamentar care practic a reprezentat corect locuitorii județului Călărași, adică circumscripția 12, unde eu am fost deputat. Doamne ajută, vin”, a spus Dumitru Coarnă.

Profilul candidatului ideal al Partidului România Puternică

„Profilul e simplu, să fie oameni de caracter, să fie oameni care stăpânesc sistemele respective, pentru că sunt mai multe domenii de activitate și trebuie să fie omul potrivit la locul potrivit. Să fie oameni cu credință și oameni cu curaj. Noi suntem un partid extrem de autentic din zona asta suveranistă și vom maximiza toți oamenii din toate zonele sociale. Nu avem o țintă să fie neapărat un intelectual de rasă. Poate să fie și un profesionist bun dintr-un sistem de referință pe care noi îl gestionăm la un moment dat. Practic, trebuie să fie omul potrivit la locul potrivit. În învățământ, în sănătate, în armată, în poliție, în energie, în economie și așa mai departe. Avem această căutare pentru profilul omului care corespunde acelei specialități”, a transmis deputatul.

Dumitru Coarnă a mai vorbit și despre faptul că este independent în luarea deciziilor privind candidații și nu trebuie să aibă acordul Bucureștiului, făcând aluzie la candidații surpriză ai AUR Călărași.

Advertisement

Daniel Florea, coordonatorul AUR Călărași, a declarat zilele trecute că nu poate dezvălui încă numele candidaților fiindcă nu au fost validate de centru.

„Acest partid reprezintă în mod clar interesele fiecărei comunități, iar comunitatea respectivă, în funcție de nevoile și de personalul pe care îl au la de mână, își maximizează candidații. Nu există această discuție în Partidul România Puternică. Noi suntem oameni așezați, oameni simpli, cu respectarea nevoilor fiecărei comunități”, a mai declarat Coarnă.

Cu toate astea, Dumitru Coarnă nu are încă numele candidatului pentru funcția de primar a municipiului Călărași.

Suntem în căutare și eu sunt un om corect cu dumneavoastră. În maxim două săptămâni. Avem deja Oltenița, avem Radovanu, Borcea, Belciugatele. Avem profilul, avem candidatul, avem echipa formată 100%. Avem aproape 10 localități, în acest moment, pe Partidul România Puternică, cu candidații foarte bine definiți și cu șanse reale”, a spus acesta. „Avem mai multe variante. Avem unul care face politică, încă doi care nu fac încă politică. Dar au făcut politică. Încă o dată vă spun, e greu să vă dau un răspuns, ca să nu greșesc și să nu intru în logica asta politicianistă”.

Dumitru Coarnă va candida la rândul său la alegerile locale ce vor avea loc pe 9 iunie 2024 pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Politică

Dumitru Coarnă despre cursa pentru conducerea Consiliului Județean Călărași: „Vreau să le ofer locuitorilor un alt profil de candidat”

Published

on

Dumitru Coarnă, președintele organizației județene Călărași a Partidului România Puternică, a vorbit despre neregulile pe care le-a găsit în județ și spune că pentru fiecare problemă ridicată, are cel puțin trei soluții care ar putea fi aplicate în maxim 180 de zile. De asemenea, politicianul a mai vorbit și despre activitatea actualului primar al municipiului Călărași, Marius Dulce, dar și despre Vasile Iliuță și înscrierea în lupta pentru postul de președinte al Consiliului Județean Călărași.

Întrebat despre neregulile pe care le-a găsit în județ, Dumitru Coarnă provoacă partidele PSD, PNL, UDMR și AUR la o dezbatere publică despre „starea actuală a societății românești, de la utilități, la neconstituționalitate”, a spus acesta. „Eu vin cu soluții pentru fiecare problemă. Eu pentru fiecare problemă ridicată am cel puțin trei soluții. Când vorbim despre justiție, când vorbim despre utilități, când vorbim de energie, când vorbim de economie, am cel puțin trei soluții pentru fiecare problemă. Soluții pe care le putem aplica în maxim 180 de zile de la momentul preluării Guvernării”.

Deputatul mai critică activitatea lui Marius Dulce, mai exact modul în care a implementat proiectele și disconfortul creat pentru călărășeni, deși consideră că lucrările sunt necesare.

Nu înțeleg de ce a trebuit să facă lucrul ăsta, ca să creezi o stare de disconfort în ceea ce privește traficul rutier, pentru că puteau sistematiza. Ele sunt necesare, sunt obligatorii, sunt utile, sunt oportune, dar trebuie făcută într-o anumită ierarhie. Este un haos total ceea ce a făcut domnul primar Dulce. Sigur, acum este responsabilitatea dumnealui. Probabil, în 9 iunie, o să primească și votul cuvenit pentru această administrare haotică, spun eu”, a mai transmis.

Despre lupta pentru postul de președinte al Consiliului Județean, Dumitru Coarnă spune că s-a înscris pentru a le oferi locuitorilor din județ o altă variantă, „un alt profil de candidat”. Dacă ar câștiga, Coarnă spune că își dorește să continue proiectele începute de Vasile Iliuță.

Advertisement

„Tot ceea ce este bun voi continua. Doamne ajută să fie proiecte bune, minunate. Voi continua toate cele proiecte. Sigur că mă voi uita cu multă atenție la cheltuieli. Că acolo trebuie să ai și valoarea asta bine dimensionată. Adică nu supraevaluări, așa cum unele proiecte sunt gestionate astăzi în județul Călărași și nu numai”, a spus Coarnă.

Continue Reading

Cele mai vizualizate