in

Ministrul sănătății Sorina Pintea va trimite pacienți sub acoperire pentru a depista spăgarii din spitale

Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, a anunţat cã va trimite în spitale pacienţi sub acoperire pentru a depista cadrele medicale care iau şpagi de la bolnavi. Aceasta susţine cã a primit nenumãrate plângeri de la oameni care spun cã dau în continuare bani pentru serviciile medicale prestate în unitãţile sanitare.

Salariile foarte mari pe care le iau medicii, dar şi asistentele nu au reuşit sã diminueze în niciun fel fenomenul şpãgilor. Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, ne spune cã, odatã cu majorãrile semnificative ale veniturilor cadrelor medicale, banii daţi de pacienţi doctorilor sau asistentelor “nu se mai numesc plãţi informale, ci pur şi simplu şpãgi”. Ministrul ne mai spune cã bolnavii sunt nemulţumiţi cã trebuie sã plãteascã şi recunosc cã au dat bani, în schimb nu vor sã facã plângeri oficiale. Explicaţia este aceea cã oamenii se tem cã, pe viitor, medicii nu o sã-i mai trateze dacã fac astfel de denunţuri. “Luarea de mitã este pedepsitã, pentru cã vorbim de mitã în acest moment. Important este sã conştientizãm pacienţii sã nu mai dea bani şi, dacã li se cer, sã spunã. În chestionarul de feedback spun cã li s-au pretins sume de bani, iar când îi întrebãm dacã vor sã facem plângere mai departe, spun nu. Evident, se tem sã facã acest lucru. În consecinţã, în perioada urmãtoare, vom trimite pacienţi care, sub acoperire, vor verifica dacã fenomenul şpãgii în spitale s-a diminuat sau încã existã. Pentru cã sunt semnale, din ceea ce avem noi, analizând chestionarele de feedback, cã acest fenomen nu a scãzut, cã încã afecteazã nivelul de satisfacţie a pacientului, prin urmare, va trebui sã luãm mãsuri. Pacientul este obişnuit sã meargã la doctor cu atenţii, având senzaţia cã dacã nu dã sau cineva nu primeşte, actul medical pe care îl solicitã nu va fi cel de calitatea pe care şi-o doreşte. Pacientul trebuie sã înţeleagã cã medicii au salarii mari în acest moment şi cã nu este nevoie sã le suplimenteze cu aceste şpăgi”, ne-a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãţii.

Afişe anticorupţie

În scurt timp, la intrarea în spitale, pe pereţii acestuia, dar şi pe uşile cabinetelor medicale vor apărea afişe împotriva mitei, ne spune ministrul Sorina Pintea. Totodatã, chestionarele de feedback, completate pânã acum doar de bolnavii internaţi la Fundeni, vor fi extinse la nivelul tuturor spitalelor din ţarã. “Avem un termen limitã de aplicare a unei strategii anticorupţie în sãnãtate. A început prin acele chestionare, doar cã au fost foarte multe discuţii. Vom continua însã pe toate spitalele şi vom impune şi obligativitatea afişelor anti-şpagã”, ne-a mai precizat ministrul Sãnãtãţii. Chestionarul de feedback conţine întrebãri legate de calitatea serviciilor medicale, de modul în care pacientul a fost tratat de cãtre medici, asistente şi infirmiere, de condiţiile din spitale, precum şi de plata medicamentelor şi a materialelor sanitare. Totodatã, în formular pacienţii sunt întrebaţi dacã au dat bani cadrelor medicale şi dacã au fost determinaţi, într-un fel sau altul, sã dea bani.

Sursa: www.national.ro

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ionel Tatu, primarul din Vâlcelele vorbește despre proiectele și prioritățile acestui an

TRAFICUL VA FI OPRIT PE DN 3 ÎN LOCALITATEA LEHLIU-GARĂ