Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp
Midiile și rapanele din Marea Neagră pot fi din nou colectate, după ce alerta emisă de Autoritatea Sanitar-Veterinară pe dat de 6 iunie a fost ridicată.
Analizele de laborator au confirmat că moluștele marine sunt sigure pentru consum, nefiind detectate acumulări de biotoxine în corpul acestora.
Identificarea alarmantă a algelor toxice în Marea Neagră a determinat autoritățile să ia măsuri stricte pentru protejarea sănătății publice. Echipele de specialiști din cadrul Direcției Sanitare Veterinare din Constanța au recoltat probe din diverse zone ale litoralului și au constatat un risc crescut de toxicitate a apei, cauzat de prezența unei alge periculoase.
”În consecință, autoritățile au decis închiderea zonelor trei și patru ale Mării Negre, adică porțiunea cuprinsă între Mangalia și Năvodari. Până la obținerea rezultatelor suplimentare, este interzisă culegerea de midii și rapane din aceste zone. De asemenea, comercializarea fructelor de mare recoltate între 23 mai și 3 iunie a fost interzisă pentru a preveni riscurile de contaminare” au transmis specialiștii, conform gandul.ro.
Pe 6 iunie, ANSVSA a impus interdicția culegerii moluștelor bivalve din două zone de producție clasificate din Marea Neagră: între Năvodari și Portul Constanța, respectiv între Agigea și Mangalia. Această măsură preventivă a fost luată după ce analizele apei au indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge periculoase. În perioada celor 10 zile de restricții impuse, pescarii au avut permisiunea să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.
„În momentul în care apar alge care au doar un potențial toxic, ele sunt studiate la nivelul lanțului trofic și mai departe să vedem dacă eventualitatea aceasta se concretizează în corpul bivalvelor filtratoare” a declarat Adrian Bîlbă, activist de mediu, pentru stirileprotv.ro.
DSVSA Constanța a decis să anuleze Deciziile de închidere pentru cele două zone și să le redeschidă pentru recoltarea moluștelor bivalve. Această decizie a fost luată după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pe probe de scoici și rapane recoltate la un interval de 48 de ore, au indicat că nu au fost detectate biotoxine marine în corpul acestora.
„Avem două buletine consecutive conforme în urma prelevărilor la interval de 48 de ore așa cum solicită regulamentele europene. Analizele sunt perfecte, zero biotoxine” spune Gabriel Nica, director executiv DSV Constanța, conform sursei menționate anterior.